Specula cu terenuri îi scoate pe doritorii de case în afara Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefăneştiul şi Săbăreniul sunt, în opinia agenţilor imobiliari, printre pariurile câştigătoare ale acestui an. Febra tranzacţiilor cu terenuri atinge cote greu imaginabile. Preţul

Ştefăneştiul şi Săbăreniul sunt, în opinia agenţilor imobiliari, printre pariurile câştigătoare ale acestui an.

Febra tranzacţiilor cu terenuri atinge cote greu imaginabile. Preţul prohibitiv al metrului pătrat de teren chiar şi din cartierele mărginaşe ale Capitalei face aproape imposibilă orice tentativă de a construi o "casă pe pământ".

Cei care nu se înspăimântă de infrastructura precară părăsesc Bucureştiul. În acest context, specialiştii imobiliari identifică pentru "Adevărul" câteva zone care se vor contura ca poli de dezvoltare rezidenţială în anii ce vor urma.

"Anul 2008 va fi cel mai probabil unul al aşezărilor de preţ. Deja, în Bucureşti, numărul terenurilor valoroase scoase la vânzare este unul foarte limitat. În fapt, dacă vrei să cumperi teren pe care să-ţi construieşti o locuinţă, este bine să iei în calcul localităţile din vecinătatea Capitalei.


În Primăverii, un metru pătrat se tranzacţionează şi pentru 5.000 de euro. Nici opţiunea unui cartier popular nu mai este ieftină. Chiar şi în Baba Novac proprietarii cer 500 de euro pentru un metru pătrat", a declarat, pentru "Adevărul", Cristian Ivan, senior broker în cadrul agenţiei imobiliare Imoinvest Consulting&Development.


Blocurile iau locul caselor în zona nord


Casele individuale, cu grădini de mari dimensiuni, devin o raritate în peisajul bucureştean. Evoluţia rapidă a preţului terenurilor i-a determinat pe dezvoltatori să construiască pe verticală. Şi acest lucru este cel mai vizibil în zona de nord a Capitalei.


Conform datelor agenţiei imobiliare Colliers International, aici există 25 de proiecte deja lansate şi care totalizează 16.600 de unităţi. "Pentru anul 2008 se anunţă încă opt proiecte cu 10.000 de unităţi", spun reprezentanţii companiei. Un veritabil studiu de caz îl constituie evoluţia din ultimii ani din zona Odăi.


"În ultima perioadă, interesul pentru terenul din zona Odăi a crescut foarte mult, iar din 2004 până în prezent preţul unui metru pătrat de teren a crescut de până la 20 de ori", apreciază reprezentanţii Colliers.


Potrivit acestora, în anul 2004, preţul mediu al unui metru pătrat de teren în zona Odăi era de 20 de euro, în 2005 a crescut la 50 de euro pe metru pătrat, pentru ca în 2006 să ajungă la 120 de euro pe metru pătrat.
Anul trecut, terenurile din zonă s-au vândut cu un preţ de 375 de euro, iar pentru anul acesta analiştii Colliers susţin că preţul poate ajunge la 475.

"Este o zonă care abia acum începe să se dezvolte şi prin urmare potenţialul este mare. Cei care investesc acum au şansa pe care au avut-o cei care au investit în Pipera acum cinci ani sau în Cotroceni acum 10-15 ani", a declarat Cristina Cojocariu, consultant în cadrul Colliers Residential.


Unde se mai poate câştiga din terenuri?


În condiţiile unor preţuri nejustificat de mari mai putem vorbi de pariuri câştigătoare pentru cei care se hotărăsc anul acesta să investească într-un lot de teren? Reprezentanţii agenţiilor imobiliare insistă că da. Ei chiar indică câteva astfel de locaţii pe care le consideră ca având potenţial de creştere şi în anii ce vor urma.
Costin Lazăr, director general al companiei Neoland Invest, specializată în tranzacţiile cu terenuri, vorbeşte de loturi care, în mod excepţional, vor putea aduce randamente de peste 50%.

"Infrastructura bună şi numeroasele zone verzi fac din Ştefăneşti, Dascălu, Tunari, Baloteşti, Domneşti, Popeşti Leordeni sau Cernica veritabili poli de atracţie pentru cei care doresc să-şi construiscă o locuinţă individuală, dar şi pentru dezvoltatori", afirmă directorul Neoland.


"Personal, cred că pariul câştigător al acestui an vor fi terenurile din zona de vest, accentuând aici zona Săbăreni", opinează Costin Lazăr.

>> Personal, cred că pariul câştigător al acestui an
vor fi terenurile din localităţile situate în zona de vest a Bucureştiului
Costin Lazăr,
director general al companiei Neoland Invest

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite