Spaţiile industriale bucureştene se dublează în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tendinţa pe acest segment al pieţei imobiliare este similară cu cea înregistrată în Cehia şi Polonia, imediat după aderare. Capitala României rămâne şi în 2008 unul dintre cele mai

Tendinţa pe acest segment al pieţei imobiliare este similară cu cea înregistrată în Cehia şi Polonia, imediat după aderare.

Capitala României rămâne şi în 2008 unul dintre cele mai dinamice oraşe din Europa Centrală şi de Est pe segmentul spaţiilor industriale. Stocul bucureştean se va dubla în 2008 şi va ajunge la o suprafaţă totală de 950.000 de metri pătraţi. Specialiştii mai spun că anul acesta se va intensifica interesul dezvoltatorilor pentru oraşele-cheie din provincie.

Creşterea în Europa de Est a fost anul trecut de 20%, conform unui studiu DTZ Echinox. S-a ajuns astfel la un nivel de peste 12 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale. În România anilor 2006-2007 existau 410.000 metri pătraţi de spaţii industriale, iar piaţa era considerată nedezvoltată. În ultimele 18 luni însă, oferta a crescut semnificativ.


"Dorim să subliniem trendul actual, şi anume că parcurile logistice sunt edificate pe baza solicitărilor ferme pe care dezvoltatorii le primesc, foarte puţine asemenea investiţii făcându-se în mod speculativ. Cu toate acestea, piaţa duce lipsă de spaţii disponibile imediat", spun reprezentanţii companiei imobiliare Regatta.

Piaţa din Bucureşti va beneficia până la finele anului 2008 de încă 350.000-400.000 metri pătraţi de spaţii logistice şi de producţie destinate închirierilor. Suprafaţa de spaţii industriale moderne creşte astfel la 900.000-950.000 metri pătraţi, adică dublu faţă de 2007.


"Estimăm rata de neocupare a acestor spaţii în continuare la un nivel scăzut, aproximativ 7%, deoarece piaţa are potenţial ridicat de absorbţie, iar cererea este şi ea dinamică. În special în ţară considerăm că noile depozite construite vor fi închiriate în totalitate, din cauza lipsei de spaţii moderne de depozitare şi de producţie, respectiv a parcurilor logistice pe plan naţional", spune Rodica Târcavu, director al departamentului industrial din DTZ Echinox.

Creşterea suprafeţei de spaţii industriale de la noi se înscrie în tendinţa europeană. Astfel, ţările integrate în primul val al extinderii europene, precum Cehia sau Polonia, au cunoscut şi ele dezvoltări asemănătoare. În perioada 2006-2007, Polonia era campioana tranzacţiilor de închiriere pentru spaţii industriale, cu 33% din totalul european. Şi Ucraina a cunoscut în 2007 creşteri spectaculoase în domeniu, estimate la 130%.


Provincia vine tare din urmă


Şi oraşele din provincie vor cunoaşte o dezvoltare semnificativă a sectorului logistic în 2008. "Vorbim atât despre spaţii de depozitare pentru logistică sau retail, cât şi despre spaţii de producţie, în special în vestul ţării. Oferta anunţată de către dezvoltatori însumează circa 350.000 metri pătraţi de construcţie în oraşele menţionate anterior. Acest stoc naţional echivalează cu noua ofertă care este anunţată în Bucureşti pentru acest an", spune Târcavu.

Concurenţa dintre dezvoltatori va fi reală şi pe pieţele din provincie. În ţară vom asista la intrarea în oraşe mari ca Timişoara, Braşov, Cluj a câte doi dezvoltatori simultan, care vor concura pentru atragerea de clienţi. În cazul în care aceştia sunt în zone diferite ale oraşelor respective, pot atrage clienţi diferiţi. Alte oraşe de provincie vizate de dezvoltatori sunt Arad, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Constanţa.


Chirii neschimbate, în ciuda terenurilor mai scumpe


În 2008, chiriile pentru spaţiile industriale din Bucureşti se vor menţine la nivelul din 2007, respectiv 5-6,5 euro/mp/lună pentru proiectele finalizate şi 4-5,5 euro/mp/lună pentru suprafeţele preînchiriate, deşi cererea este încă peste oferta disponibilă, anunţă reprezentanţii Regatta. Şi asta în ciuda scumpirii terenurilor.

"Tendinţa de creştere a preţurilor terenurilor pentru proiecte industriale cu 20-30% din 2007 se va menţine şi în 2008, ceea ce va oferi o rentabilitate mai mică dezvoltatorilor",spune Rodica Târcavu.

Topul zonelor industriale din Bucureşti

n Zona de Vest, este cea mai dezvoltată. Cele mai importante parcuri logistice din Vest sunt: Cefin Logistics Park, Bucharest West, Prologis Park Bucharest A1, A1 Industrial Park, Chitila Logistics Park şi Olympian Park.
n Zona de Nord este pe locul doi. Spaţiile industriale de aici, precum Buftea Distribution Park sau Bucharest Distribution Park, se disting prin termene de livrare scurte ale spaţiilor şi localizare foarte accesibilă.


Zona de Est este a treia ca atractivitate în sfera spaţiilor industriale. Autostrada Soarelui este principalul vector de dezvoltare al Estului. "În această zonă s-au achiziţionat suprafeţe foarte mari de teren.
Aşteptăm ca proiectele gândite pentru acestea să fie demarate pe parcursul lui 2008", spun reprezentanţii Regatta.


Zona de Sud este cea mai slab exploatată din punct de vedere logistic. Dezvoltarea are însă un potenţial foarte puternic, şi asta pentru că preţurile terenurilor sunt încă scăzute comparativ cu celelalte zone. În plus, accesul spre Giurgiu, implicit spre Orient, este relativ uşor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite