Situaţie dificilă pe segmentul comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2009 a fost unul în care s-a înregistrat cea mai mare discrepanţă între numărul de centre comerciale anunţate oficial şi proiectele efectiv livrate. Companiile de retail obţin discounturi ale chiriilor de 10%-50%, pentru că proprietarii nu vor să rămână cu spaţiile goale. Asta nu va mai dura însă decât maximum doi ani.

Concret, multe proiecte au fost amânate pentru 2010, în timp ce altele au fost sistate pe o perioadă nedeterminată. În cifre, un raport publicat recent de Colliers relevă faptul că peste 20 de proiecte, însumând peste 835.000 de metri pătraţi, au avut data anunţată de lansare pe parcursul anului 2009. Numai 27% din ele au fost efectiv livrate, respectiv 158.000 de metri pătraţi în Capitală şi doar 70.000 de metri pătraţi în alte zone ale ţării.

Fluctuaţii pe piaţa chiriilor

Şi piaţa chiriilor pe segmentul comercial a fost afectată, astfel că oferta de spaţii disponibile pentru închiriere a fost micşorată ca urmare a închiderii a două poiecte de retail, Armonia Brăila şi Trident Sibiu. Pe de altă parte, se mai arată în raportul Colliers, în alte zone ale ţării oferta a crescut ca efect al gradului mare de neocupare a spaţiilor disponibile. În prezent, la nivel naţional, sunt disponibili 337.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale, 128.000 de metri pătraţi în centre deja existente, în timp ce 209.000 de metri pătraţi sunt oferiţi pentru preînchiriere în proiecte viitoare.

Retailerii sunt în căutare de oferte

Dacă la nivelul primelor şase luni ale anului trecut marile companii de retail s-au luptat pentru supravieţuire, a doua jumătate a lui 2009 a adus, din partea celor care au rămas în piaţă, o cerere tot mai mare pentru spaţii comerciale. Concret, foarte mulţi retaileri s-au orientat strategic către viitor şi au avut posibilitatea de a închiria spaţii în centre comerciale de succes, dar la preţuri semnificativ mai mici decât în 2007 sau 2008. Mai mult, pe lângă cererea ve­nită din par­tea retailerilor care activează de ceva timp pe piaţa românească, o serie de spaţii comerciale au fost închiriate de companii care anul trecut şi-au făcut debutul în România.

Chiriile fac în prezent obiectul negocierii directe între proprietar şi compania chiriaşă, mai ales în centrele comerciale din afara Bucureştiului. Aceasta din urmă obţine, în cele mai multe cazuri, reduceri cuprinse între 10 şi 50 % din costul lunar. Reprezentanţii Colliers atenţionează, însă, că reducerile sunt acceptate de proprietari pentru o perioadă de un an sau maximum doi, astfel încât aceştia să-şi diminueze, pe cât
posibil, pierderile.

Previziuni pentru 2010

Potrivit experţilor Colliers, anul 2010 va aduce, pe segmentul comercial, şase noi proiecte, totalizând 209.000 de metri pătraţi. Totuşi, există posibilitatea ca livrarea unora din ele să fie amânată pentru anul viitor, în timp ce unele dintre centrele comerciale din provincie, deja existente, ar putea fi închise din pricina neprofitabilităţii lor.

Pe de altă parte, în eventualitatea îmbunătăţirii situaţiei economice şi a deblocării creditării, am putea asista la o reluare a proiectelor sistate, lucru care ar putea aduce, la sfârşitul anului curent şi începutul anului viitor, o suplimentare a stocului de spaţii comerciale disponibile.

Chirii mai mici în zona comercială stradală

Pe segmentul spaţiilor comerciale stradale, proprietarii au scăzut chiriile, spre finalul anului trecut, cu procente cuprinse între 20 şi 25%. Diminuarea, comparativ cu vârfurile maxime, atinse în trimestrul doi al anului 2008, a fost de aproximativ 30-35%.

Pentru 2010, experţii Colliers sunt de părere că valorile chiriilor, mai ales în zona comercială stradală, vor continua să scadă, însă nu foarte accentuat, deoarece farmaciile, băncile, cazinourile, firmele de telefonie sau alte entităţi care agreează astfel de amplasamente vor continua să-şi reducă cheltuielile cu chiria.

Zonele mai puţin afectate vor fi cele centrale, unde preţurile chiriilor vor continua să se menţină la un nivel ridicat, chiar dacă vor suferi corecţii uşoare şi asta deoarece zonele respective generează, în continuare, câştiguri pentru chiriaşi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite