Sibiul se confruntă cu un deficit major de spaţii comerciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi tot mai mulţi investitori sunt atraşi de capitala culturală europeană, chiriile mari şi lipsa locurilor de parcare reprezintă impedimente majore în dezvoltarea afacerilor Statutul

Deşi tot mai mulţi investitori sunt atraşi de capitala culturală europeană, chiriile mari şi lipsa locurilor de parcare reprezintă impedimente majore în dezvoltarea afacerilor

Statutul de capitală culturală europeană a adus Sibiului o notorietate fără precedent. Specialiştii imobiliari locali spun că acest eveniment a stârnit deopotrivă şi un interes deosebit din partea investitorilor din domeniu.

A găsi însă un spaţiu comercial sau industrial pentru a iniţia o afacere de amploare în oraşul de la poalele munţilor Făgăraş este o adevărată aventură.

Simpla renovare de către autorităţi a principalelor puncte de interes din fostul burg german nu poate înlocui lipsa acută de spaţii moderne. Un oraş cu aproape 170.000 de locuitori, Sibiul nu are nici măcar o singură clădire modernă de birouri, se arată într-un studiu al companiei Edil. "Cea mai mare provocare pe care o întâmpină aceşti investitori o reprezintă găsirea unui spaţiu pentru a-şi desfăşura activitatea, fie că este vorba de servicii sau producţie", spune Oana Avram, specialist marketing în cadrul companiei Edil.

Vitrina, un lux pentru comercianţii sibieni

Cererea de spaţii comerciale stradale moderne este departe de a fi acoperită. Firma germană "Economu & von Hagen" a căutat o bună perioadă un spaţiu central de 100 de metri pătraţi care să se preteze unui showroom de mobilier exclusivist. Nu au găsit ceea ce căutau. Au trebuit să se mulţumească cu un spaţiu comercial la etajul unui imobil vechi, nu tocmai potrivit pentru specificul afacerii lor. Cerinţe simple ale clienţilor, cum ar fi accesul auto pentru marfă sau o suprafaţă vitrată generoasă, sunt adesea de negăsit. Oferta constă de cele mai multe ori în spaţii situate la parterul blocurilor sau în clădiri la zone istorice, unde modificări atât de necesare comerţului modern sunt greu de realizat.

Oferta limitată face ca sumele cerute drept chirie să fie considerabile, printre cele mai ridicate la nivel naţional. "În zona centrală, preţurile variază între 30 şi 75 de euro pe metrul pătrat, în funcţie de mărimea spaţiului, perioada de închiriere, finisaje şi poziţionare. În zona semicentrală, preţul mediu este de 25 de euro metrul pătrat", precizează Oana Avram.

Soluţia de avarie pe care au găsit-o dezvoltatorii imobiliari de pe piaţa sibiană este construcţia de spaţii comerciale la parterele noilor blocuri de locuinţe. Evident preţul metrului pătrat este mult mai mare decât al celui cu destinaţie rezidenţială. Astfel, pe acest segment se consemnează preţuri de până la 3.600 de euro pe metrul pătrat. În zonele semicentrale se înregistrează preţuri cuprinse între 2.000 şi 2.300 de euro, pentru ca în zonele bune ale cartierelor preţurile să varieze între 1.200 şi 1.400 de euro pe metrul pătrat.

Un metru pătrat de birouri costă 1.600 de euro

Nici să găseşti un birou în Sibiu nu este mai uşor. Cele mai căutate sunt clădirile centrale care dispun de locuri de parcare suficiente. Acestea sunt însă şi cele mai rare, chiria pentru un metru pătrat situat într-un astfel de imobil putând ajunge chiar şi la 10 euro. "Spaţiile consacrate pentru birouri se află în Oraşul Vechi, în curţi întunecoase, în clădiri foarte vechi şi cu acces auto limitat. Găsirea unui birou plăcut, cu parcare şi eventual vad pietonal este un vis pentru multe companii", spune Oana Avram care aminteşte de experienţa recentă a unei companii de construcţii româno-elveţiene care a căutat zadarnic un spaţiu modern, situat stradal. Cei care doresc să achiziţioneze un birou în Sibiu trebuie să fie pregătiţi să plătească până la 1.600 de euro pentru un metru pătrat. Tot mai multe firme aleg însă să-şi construiască propriul sediu, spun reprezentanţii Edil.

La fel ca şi în Bucureşti, în vestul oraşului se conturează un pol al dezvoltărilor industriale. Pe fondul unei lipse acute de astfel de proprietăţi, multe firme aleg să investească în acest domeniu. Suprafeţele construite de către dezvoltatori variază pe piaţa sibiană între 300 şi 5.000 de metri pătraţi. "Aceste hale se vând cu preţuri cuprinse între 120 şi 330 de euro pe metrul pătrat, iar la închiriere preţurile variază între 4 şi 8 euro metrul pătrat", afirmă Oana Avram.



"Găsirea unui birou plăcut, cu parcare şi eventual vad pietonal este un vis pentru multe companii."
Oana Avram
, specialist marketing Edil

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite