Sezonul stagnarii si scaderilor de preţ continua în provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pretentiile proprietarilor de apartamente vechi din orasele Ploiesti, Baia Mare si Pitesti s-au diminuat în ultima lună cu sume cuprinse între 1.200 şi 10.000 de euro Luna trecută,

Pretentiile proprietarilor de apartamente vechi din orasele Ploiesti, Baia Mare si Pitesti s-au diminuat în ultima lună cu sume cuprinse între 1.200 şi 10.000 de euro

Luna trecută, preţurile apartamentelor construite înainte de 1989 băteau pasul pe loc. Reprezentanţii companiilor imobiliare din ţară estimau însă că tarifele se vor înscrie pe o pantă descendentă, lucru care s-a şi întâmplat în trei dintre oraşele analizate.

O garsonieră în Piteşti costa în martie - aprilie între 55.000 şi 65.000 de euro. Cine a cumpărat atunci o asemenea unitate locativă ar pierde între 5.000 şi 10.000 de euro dacă ar vinde-o astăzi.

"Tendinţa pe piaţa imobiliară locală este în general de stagnare a preţurilor. Putem vorbi chiar de o uşoară scădere, datorită numărului mic de tranzacţii ce au loc. Se înregistrează un decalaj tot mai mare între oferta de imobile şi cererea de pe piaţă.

Oferta este într-o uşoară creştere, iar cererea scade într-un ritm alert, în mod continuu", spune Nicoleta Mitroi, responsabil departament vânzări la agenţia imobiliară piteşteană Imperial Grup House.

Prudenţa băncilor determină preţuri mai mici

Şi la Ploieşti, preţurile sunt în scădere. Diferenţele faţă de luna trecută se cifrează la sume cuprinse între 2.000 şi 5.000 de euro. Cea mai mare scădere se înregistrează la unităţile locative cu două şi patru camere. "Tendinţa de scădere este cauzată de creşterea dobânzilor la credite", opinează Daniel Mirea, director al agenţiei imobiliare ploieştene Optima Casa.

Și în Baia Mare prudenţa băncilor în acordarea creditelor este văzută drept o cauză importantă a diminuării cererii şi, implicit, a scăderii preţurilor. "În ultimele două luni am observat o reticenţă a băncilor în a acorda credite pentru achiziţionarea de locuinţe vechi.

De aceea, preţurile la acest tip de apartamente au scăzut cu aproximativ 5%, pentru că s-a diminuat şi cererea", explică Virginia Herţa, manager al agenţiei GMG Imo din Baia Mare. În Timişoara este a doua lună consecutivă în care piaţa stagnează, iar tendinţa este şi aici de uşoară scădere.

Garsoniere mai scumpe doar la Târgu Mureş

"Acest trend se manifestă mai ales pe piaţa apartamentelor vechi. Prima cauză este prudenţa băncilor în acordarea creditelor, dar şi preţurile mari constituie o piedică în realizarea tranzacţiilor pe acest segment.

Am vândut zilele acestea apartamente noi în vile, la preţul de 950 - 980 de euro pe metrul pătrat. Asta în condiţiile în care în blocurile vechi tariful este cuprins între 1.100 şi 1.200 de euro pe metrul pătrat", punctează Aurel Vid, manager al agenţiei imobiliare Sovida din Timişoara.

Singura creştere se înregistrează luna aceasta la garsonierele din Târgu Mureş. Nu se poate însă vorbi de o tendinţă bine definită, ci doar de o situaţie conjuncturală. "Cererea a crescut în ultimul timp la garsoniere. S-au cumpărat multe în zona Facultăţii de Medicină.

Tendinţa generală este de stagnare, pe segmentul garsonierelor a fost vorba de un simplu puseu de creştere. Estimez chiar o scădere în viitorul apropiat la apartamentele de trei şi patru camere", spune Octavian Ispas, director al agenţiei Euroimobil din Târgu Mureş.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite