Scumpiri timide pe piaţa terenurilor din provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea este principalul motiv pentru care preţurile de achiziţie încep să crească După o stagnare generală a preţurilor, lucrurile încep din nou să se mişte pe piaţa terenurilor

Cererea este principalul motiv pentru care preţurile de achiziţie încep să crească

După o stagnare generală a preţurilor, lucrurile încep din nou să se mişte pe piaţa terenurilor din provincie. Botoşani şi Târgu Mureş sunt cele două oraşe cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori care au înregistrat creşteri ale costurilor de achiziţii pe acest segment în ultima lună.

Principala cauză este reprezentată de cererea crescută pentru loturile intravilane. Aceasta vine fie din partea persoanelor fizice, fie din partea companiilor de dimensiuni medii, care vor să-şi extindă operaţiunile în afara Bucureştiului. În urmă cu aproximativ două luni de zile, cel mai ieftin teren intravilan într-o zonă semicentrală putea fi achiziţionat în Târgu Mureş.

În cartiere precum Unirii sau Libertăţii, un investitor putea cumpăra suprafeţe cuprinse între 600 şi 4.000 de metri pătraţi la preţuri ce variau, în medie, între 50 şi 100 de euro, potrivit datelor furnizate de agenţia imobiliară locală Euroimobil.

În prezent, astfel de terenuri pot fi achiziţionate la preţuri cuprinse între 50 şi 300 de euro. Trella Tamaş, directorul firmei Imobinvest, precizează că există şi cazuri în care proprietarii ajung să ceară şi 500 de euro pe metrul pătrat dintr-o zonă centrală. "Terenuri libere nu prea mai sunt", explică acesta cuantumul preţurilor solicitate de proprietari. În momentul de faţă, cea mai acută lipsă se resimte pe segmentul parcelelor de mari dimensiuni, adaugă Tamaş.

Investitorii din Capitală ridică preţurile din Târgu Mureş

În contrapunct cu oferta tot mai limitată, cererea de terenuri din oraş se află în continuă creştere, generată în cea mai mare parte de către investitorii din Capitală. "Orientarea spre provincie se face simţită", punctează Tamaş.

Acesta arată că un număr crescut de companii mijlocii caută să-şi extindă operaţiunile în Târgu Mureş. În acest scop, majoritatea acestor jucători se află în căutarea unor loturi pretabile unor dezvoltări de amploare.

În ceea ce priveşte terenurile din extravilan, creşterea înregistrată în ultima lună a fost una mai modestă, de la 10-30 euro la 10-50 de euro metrul pătrat. Reprezentantul Imobinvest explică această evoluţie prin faptul că la periferia şi în afara oraşului presiunea cererii asupra preţurilor este mult mai scăzută.

Majorări speculative în Botoşani

Dacă în Târgu Mureş scumpirea terenurilor se explică - cel puţin parţial - prin raritatea acestui tip de proprietăţi, lucrurile stau ceva mai diferit în cazul celui de-al doilea oraş marcat de majorări în ultima lună. În Botoşani, terenurile semicentrale s-au scumpit cu circa 35 de euro pe metrul pătrat, variind între 11 şi 385 euro.

Pe de altă parte, preţul loturilor extravilane a rămas neschimbat, la un nivel de circa 5-50 de euro metrul pătrat. Aceste creşteri - semnificativ mai modeste decât în Târgu Mureş pot fi puse mai degrabă pe tendinţa speculativă a proprietarilor, care îşi ridică pretenţiile de îndată ce sesizează o oportunitate în piaţă.

"Cererea de terenuri din partea persoanelor fizice e în creştere. Oamenii doresc să-şi construiască locuinţe şi proprietarii de terenuri au sesizat creşterea cererii şi au mărit şi ei preţurile cerute", explică Maricel Maxim, director al agenţiei imobiliare botoşănene Credit Imob.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite