Scumpirea locuinţelor noi, doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În puţinele oraşe în care agenţiile imobiliare mai consemnează creşteri ale preţurilor, acestea au drept cauză doar pretenţiile ridicate ale proprietarilor Scenariul preţurilor în

În puţinele oraşe în care agenţiile imobiliare mai consemnează creşteri ale preţurilor, acestea au drept cauză doar pretenţiile ridicate ale proprietarilor

Scenariul preţurilor în stagnare pentru apartamentele vechi din provincie se repetă şi în cazul apartamentelor noi şi al vilelor. În luna aprilie, singurele oraşe în care s-au înregistrat creşteri ale preţurilor pe acest segment au fost Bacău, Baia Mare şi Satu Mare. Cele mai spectaculoase majorări au avut loc în cea de-a doua localitate, unde valoarea maximă a unui apartament de 4 camere a crescut cu 30.000 de euro (până la 130.000 euro).

De precizat este însă că aceste creşteri există mai degrabă doar pe hârtie, sub forma preţurilor pretinse de proprietari, fără a fi verificate prin tranzacţii concrete. Cristi Ostap, reprezentantul agenţiei Pro House Group din Bacău, este de părere că scumpirile din ultima lună au fost artificiale, cauzate în mare parte de proprietarii care s-au încăpăţânat să ceară mai mult. "Au crescut preţurile, dar nu se vând apartamentele", subliniază acesta.

Mirela Hudac, administrator al agenţiei Maria Imobiliare din Satu Mare, arată, de asemenea, că, în ultima lună, au avut loc foarte puţine tranzacţii pe segmentul apartamentelor noi şi vilelor. Virginia Herţa, reprezentanta agenţiei GMG IMO din Baia Mare, precizează că principala cauză din spatele acestei tendinţe locale o reprezintă restricţiile de creditare impuse de bănci, care face ca oamenii să nu-şi mai permită să plătească atât de mult.

Radu Zilişteanu, analist imobiliar, explică acest blocaj prin reorientarea preferinţelor clienţilor. În a doua jumătate a anului trecut, spune acesta, tot mai mulţi cumpărători s-au îndreptat spre achiziţionarea locuinţelor noi.

Deşi mai scumpe per ansamblu, acestea erau, din punctul de vedere al raportului calitate-preţ, convenabile. Odată cu înăsprirea condiţiilor de creditare însă, clienţii s-au văzut nevoiţi să se reorienteze spre segmentul apartamentelor vechi, pentru că doar atât îşi puteau permite.

Agenţii aşteaptă preţuri mai mici şi tranzacţii mai multe

Date fiind noile condiţii de creditare, Cristi Ostap este de părere că, în circa două luni, piaţa va reveni la normal. Ce înseamnă, în opinia sa, "normal"? Preţuri mai mici şi tranzacţii mai multe. Pentru ca piaţa "să se deblocheze, ar trebui fie să scadă preţurile, fie să se micşoreze dobânzile, fie să crească salariile românilor", explică reprezentantul Pro-House Group. Iar scăderea preţurilor pare, cel puţin în momentul de faţă, cea mai viabilă variantă. Pe de altă parte însă, Zilişteanu este de părere că preţurile apartamentelor noi nu vor coborî. "Nu văd niciun fel de scădere. Dezvoltatorii vor menţine preţurile ridicate, clienţi tot se vor găsi", subliniază acesta. Potenţialii clienţi pentru apartamentele noi din provincie nu sunt doar cei care accesează credite, ci şi cei care dispun de capital propriu, explică Zilişteanu.

Deocamdată, rămâne de văzut care dintre cele două variante va fi verificată în practică. Până atunci, blocajul din piaţă se menţine, în timp ce "oamenii aşteaptă să vadă ce se întâmplă", după cum subliniază Mirela Hudac.

Notă: Datele prezentate au la bază informaţiile furnizate de agenţiile imobiliare locale. Preţurile sunt relevante pentru locuinţele situate în zonele semicentrale. În tabel, apar oraşele din provincie care au o populaţie mai mare de 100.000 de locuitori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite