Scumpă garsonieră!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paradox pe piaţa imobiliară din provincie: din datele furnizate de agenţiile imobiliare locale reiese că oraşul Piteşti conduce în topul preţurilor locuinţelor cu o singură cameră. La

Paradox pe piaţa imobiliară din provincie: din datele furnizate de agenţiile imobiliare locale reiese că oraşul Piteşti conduce în topul preţurilor locuinţelor cu o singură cameră. La polul opus se află Botoşani, unde o astfel de locuinţă este de trei ori mai ieftină

Venirea marilor jucători de pe piaţa auto, a tricotajelor şi din retail a condus la aprecieri fără precedent a preţului imobilelor din Piteşti. O analiză întreprinsă de "Adevărul" cu privire la preţurile locuinţelor vechi din cartierele semicentrale ale oraşelor cu peste 100.000 de locuitori surprinde o realitate inedită. Pe piaţa piteşteană se vând cele mai scumpe apartamente cu o singură cameră, preţurile cerute de proprietari de aici concurându-le pe cele din Capitală.

Un asemenea spaţiu dintr-un imobil construit înainte de 1989 costă între 55.000 şi 65.000 de euro, în funcţie de dotări. Tendinţa creşterii preţurilor s-a propagat vertiginos dinspre Capitală pe autostrada ce leagă cele două oraşe. "Piteştiul s-a dezvoltat mult în ultimul timp. Vorbim de uzina Dacia Renault, dar şi de investiţiile germane în fabrici de tricotaje.

Mai sunt şi marile magazine precum Metro, Pic sau Cora, care au creat multe locuri de muncă în zonă. Rapiditatea cu care circulă oamenii şi mărfurile pe autostrada ce leagă Piteştiul de Bucureşti a contribuit şi ea la dezvoltarea oraşului. Singurul lucru care încă diferenţiază preţurile de la noi faţă de piaţa bucureşteană este lipsa unui aeroport local", explică Daniel Mitroi, director general al agenţiei imobiliare locale Imperial Grup House.

Trebuie să călătorim din Muntenia tocmai la Piatra Neamţ, în Moldova, pentru a mai găsi asemenea preţuri la garsoniere. Cea mai scumpă locuinţă cu o cameră costă aici 60.000 de euro. Cel mai scump apartament cu două camere din oraşul de sub Pietricica costă 90.000 de euro, la fel ca în Râmnicu-Vâlcea, oraş situat la 600 de kilometri depărtare. Şi asta în timp ce la Baia Mare un apartament cu patru camere costă cel mult 85.000 de euro.

Clujul îşi merită cu prisosinţă renumele de "capitala Ardealului". Aici preţul unităţilor locative cu patru camere atinge şi 115.000 de euro, fiind cel mai mare din zona interioară a arcului carpatic. La polul opus, cel mai ieftin asemenea apartament poate fi cumpărat în Drobeta Turnu-Severin. Aici, aproape de Porţile de Fier, preţul pentru patru camere este de numai 45.000 de euro, cam cât acela al unei garsoniere pe malul Mării Negre, la Constanţa.

20.000 de euro, cea mai ieftină garsonieră din România

Oraşul de peste 100.000 de locuitori cu cele mai ieftine garsoniere din România este Botoşani. Aici preţul acestui tip de locuinţă începe de la 20.000 de euro. Garsonierele ieftine se pot găsi în cartiere botoşănene precum Luna sau Parcul Tineretului, zone semicentrale. Este vorba însă de locuinţe situate în fostele cămine muncitoreşti, construite în anii `70, pe vremea expansiunii industriei locale.

Spaţiile locative sunt compuse din baie şi o cameră de 12 metri pătraţi şi nu au bucătărie. "Vorbim despre garsoniere confort trei, fără niciun fel de îmbunătăţiri", spune Maricel Maxim, directorul agenţiei imobiliare Credit Imob din Botoşani. Preţurile mici din zonă sunt în concordanţă cu puterea mică de cumpărare a locuitorilor. Regiunea Nord-Est a României, din care face parte şi judeţul Botoşani, este plasată pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, conform Comisiei Naţionale de Prognoză.

Perspectivele macroeconomice ale zonei sunt sumbre şi pentru următorii ani. Cu toate că PIB-ul pe cap de locuitor va creşte până în 2010 la 5.407 euro, faţă de 3.690 euro la finele lui 2007, regiunea Nord-Est va rămâne cea mai săracă din România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite