Scump, domnule, scump!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un METRU PĂTRAT de teren în Aviatorilor a ajuns să coste cât unul din centrul Varşoviei. Pragul de 7.000 de euro a fost depăşit şi în Bucureşti Creşterea valorii

Un METRU PĂTRAT de teren în Aviatorilor a ajuns să coste cât unul din centrul Varşoviei. Pragul de 7.000 de euro a fost depăşit şi în Bucureşti

Creşterea valorii proprietăţilor imobiliare dintr-o ţară depinde într-o proporţie covârşitoare de preţul terenului. Recent, Bucureştiul a punctat un nou record.

Un metru pătrat din Aviatorilor a fost vândut cu 7.000 de euro. Dublu faţă de media zonei, de 3.500 de euro. Părerile analiştilor sunt împărţite cu privire la valoarea de precedent a tranzacţiei.

Majoritatea sunt însă de acord în ceea ce priveşte direcţia preţului terenurilor centrale. Acestea se vor mai scumpi. Odată cu terenurile va creşte costul proiectelor imobiliare şi implicit preţul final, de vânzare.

500 de euro diferenţa dintre Bucureşti şi Varşovia

Situaţia din Bucureşti nu este, însă, una singulară. Ea se regăseşte în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est. Aproape de România, atât ca distanţă, cât şi ca număr de locuitori, Polonia este reperul la care raportăm cel mai adesea piaţa imobiliară locală.

Terenurile centrale din Varşovia (foto) costă în medie între 1.800 şi 3.400 de euro pe metru pătrat. Preţurile au crescut într-un ritm ameţitor faţă de 2006, când rar un metru pătrat central trecea de 1.000 de euro, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Colliers International.

Creşterile spectaculoase înregistrate de preţul terenurilor din capitala Poloniei au fost generate de disponibilitatea investitorilor spanioli de a plăti sume record pentru parcelele pe care le voiau în portofoliul propriu.

În cea mai mare tranzacţie cu un lot din Varşovia cumpărătorul nu a fost, însă, spaniol. Un investitor irlandez a cumpărat 1.900 de metri pătraţi cu 7.500 de euro pe metru pătrat. Cu doar 500 de euro mai mult faţă de costul tranzacţiei record înregistrată în România.

Urmarea firească a creşterii valorii terenului a fost scumpirea locuinţelor noi. În Varşovia, un metru pătrat dintr-un apartament recent construit costă între 2.000 şi 4.000 de euro. Limita maximă nu reprezintă preţul locuinţelor de lux. Acestea pot ajunge chiar până la 8.000 de euro pe metru pătrat în locaţiile selecte.

Teren în Bucureşti, la preţ dublu decât în Sofia

Nu mai este o noutate suma de 10.000 de euro pe care investitorii o plătesc pe un metru pătrat de teren în centrul oraşului Milano. Ciprian Lopată, dezvoltator imobiliar, estima în urmă cu doi ani că Bucureştiul va deveni la fel de scump în ceea ce priveşte terenurile centrale.

Până la valorile din Milano, Bucureştiul mai are de trecut un hop. De 3.000 de euro. Nu acelaşi lucru se poate spune despre piaţa terenurilor din Bratislava sau Sofia. În capitala Bulgariei s-au vândut terenuri la preţuri de 2.000-3.000 de euro, potrivit companiei de consultanţă imobiliară MBL.

Bratislava este cunoscută pentru trendul ascendent pe care preţul terenurilor l-a menţinut an de an. Creşteri notabile s-au înregistrat anul trecut, când valoarea terenului central s-a dublat.

De la o medie de 731 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui 2006, în perioada similară din 2007, preţul unui metru pătrat era de 1.315 de euro. S-au înregistrat, însă, şi tranzacţii care au depăşit 3.000 de euro pentru un metru pătrat de teren.

Piaţa terenurilor din Budapesta este dominată de cerere. Din acest motiv preţurile se află pe o pantă ascendentă cu precădere pentru loturi mai mici de 10.000 de metri pătraţi şi peste 30.000 de metri pătraţi. În zonele centrale, un metru pătrat de teren costă chiar şi 4.000 de euro.

Mersul preţurilor

Un oraş ce se transformă pe zi ce trece într-o destinaţie turistică, Abu Dhabi nu se află în rândul pieţelor imobiliare cu terenuri foarte scumpe. La sfârşitul lui 2007, un metru pătrat costa aproximativ 750 de euro. Dar creşterile se anunţă spectaculoase, dacă ţinem cont şi de faptul că în 2005 un metru pătrat era de 300 de euro, potrivit Colliers International.

Mult mai mari sunt preţurile terenului din Atena. Din cauza numărului limitat al loturilor disponibile, un metru pătrat în cele mai bune zone ajunge cu uşurinţă la 4.000- 6.000 de euro, potrivit unei analize Danos & Associates în colaborare cu Atisreal.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite