Scad preţurile şi la terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lunile de îngheţ ale pieţei terenurilor au condus la un fenomen în premieră în imobiliarul autohton. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din provincie consemnează tranzacţii încheiate la

Lunile de îngheţ ale pieţei terenurilor au condus la un fenomen în premieră în imobiliarul autohton. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare din provincie consemnează tranzacţii încheiate la preţuri considerabil mai mici decât anul trecut.

În Arad, supraevaluarea proprietăţilor face ca tranzacţiile să se încheie la preţuri şi cu 50% mai mici decât cele cerute de proprietari. Trendul general este însă de expectativă, reducerile fiind practicate doar de cei care vor să urgenteze vânzările.

În Arad, supraevaluarea proprietăţilor face ca, în prezent, tranzacţiile să se încheie la preţuri şi cu 50% mai mici decât cele cerute iniţial

În luna iulie, tranzacţiile cu terenuri au cunoscut o stagnare la nivelul întregii ţări. Potrivit reprezentanţilor agenţiilor imobiliare locale, acesta este scenariul cel mai fericit. În multe zone valoarea de tranzacţionare a terenului a scăzut considerabil.

În Iaşi, vânzările de terenuri au intrat în concediu. Andrei Pricop, reprezentant al agenţiei imobiliare din Iaşi Casa Activ, crede că s-a instaurat o teamă legată de ultimele veşti de pe piaţă. "Pe piaţă sunt şi multe informaţii eronate. Posibilii clienţi aşteaptă acum o scădere a preţurilor, iar proprietarii cer în continuare mult. Puţini dintre ei îşi permit, însă, să mai aştepte", spune acesta.

Singura zonă în care se mai menţine o oarecare forfotă este cea a terenurilor agricole. "Pe terenurile agricole e o cerere foarte mare în special pentru loturi mari, comasate", punctează Pricop. Şi în Arad bătaia s-a mutat tot pe acest segment. "Acum se fac tranzacţii pe suprafeţe mari de terenuri de câteva sute de hectare, în special cele agricole", declară Monica Platon, director Euromon.

Proprietarul mălai visează

Motivele stagnării indicate de agenţiile imobiliare ţin de supraevaluarea excesivă a terenurilor. În provincie, mulţi investitori sunt bucureşteni şi aceştia refuză să evalueze proprietăţile deţinute prin prisma locaţiei.
Alţii mizează pe marje de profit exagerate.

"E mult să vorbim acum de o scădere a preţului terenurilor. Mai degrabă ele se vând la o valoare reală. Proprietarii au tot mizat pe creşteri de 20% a preţului, or, valoarea acestora creşte acum într-un ritm de 2-5% pe an", arată Pricop.

Potrivit acestuia, mulţi din proprietari au rămas fascinaţi de creşterile din anii anteriori, iar acum sunt dispuşi să aştepte până încasează banii visaţi. Cei care au nevoie de bani, însă, vând cu reduceri consistente. "În Arad am avut şi cazuri în care un client cerea patru euro pe metru pătrat, iar tranzacţia a fost efectuată la o valoare de 2,2 euro", spune Monica Platon.

În Iaşi, reducerile ajung până la 30%, în timp ce în Bucureşti se practică discounturi cuprinse între 20 şi 35%. Reprezentanta Euromon crede că pe acest sector piaţa se maturizează, speculatorul devenind o prezenţă tot mai rară.

Bucureştenii cumpără terenuri cu gândul la rentabilitate

Călin Clinciu, director de dezvoltare al agenţiei Euroest, crede că pe această piaţă persistă anumite politici de preţ depăşite. "Un proprietar s-a obişnuit să ceară cu 30% mai mult decât face terenul. Piaţa creştea într-un ritm alert şi, dacă nu ar fi vândut terenul, acesta ar fi ajuns oricum în timp la această valoare. Acum lucrurile nu mai stau aşa."

Era speculanţilor este la final. "Nu mai e rentabil să dezvolţi ceva pe un teren supraevaluat. Acest lucru nu ţine de cât e de scump terenul, ci de cât valorează acesta din perspectiva unei investiţii", consideră Clinciu. Potrivit acestuia, un teren vândut cu 9.000 de euro pe metru pătrat în zona Primăverii poate fi mai rentabil decât unul de 400 de euro din Titan. Calculele se fac în funcţie de ce, cât şi în cât timp poţi vinde ce ai dezvoltat pe acel teren, spune reprezentantul Euroest.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite