Românii ridică preţurile locuinţelor din Ruse şi Vidin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asteptările investitorilor cu privire la potenţialul celor două oraşe au dus anul trecut la creşteri-record ale preţurilor locuinţelor. Un apartament spaţios din Ruse poate fi achiziţionat

Asteptările investitorilor cu privire la potenţialul celor două oraşe au dus anul trecut la creşteri-record ale preţurilor locuinţelor. Un apartament spaţios din Ruse poate fi achiziţionat cu 60.000 de euro.

Un nou trend în rândul cumpărătorilor români de case de vacanţă începe să se contureze pe piaţă. Interesaţi de achiziţionarea unei locuinţe în afara graniţelor pentru a-şi petrece concediile, românii se arată interesaţi şi de oraşele bulgăreşti de la malul Dunării, Ruse şi Vidin.

Dacă până nu de mult destinaţiile favorite pentru achiziţionarea unei a doua case erau Grecia sau Italia, preţurile foarte mari practicate pe aceste pieţe i-au determinat pe români să îşi schimbe preferinţele.

O casă de vacanţă presupune, în general, multe costuri suplimentare. Întreţinerea este cea mai costisitoare, atât financiar, cât şi din punctul de vedere al timpului alocat. Dar pentru o astfel de locaţie în străinătate costurile cresc direct proporţional cu distanţa dintre cele două ţări.

Astfel că majoritatea caselor din Bulgaria sunt achiziţionate cu scopul de a obţine profituri în urma revânzării, spun specialiştii. "Este dificil să întreţii o locuinţă de vacanţă, fie ea chiar din Bulgaria. Cei mai mulţi români cumpără cu doar gândul de a specula", spune pentru "Adevărul" Dan Ghibernea, country manager TriGranit România.

Tranzacţiile imobiliare pe termen scurt, atât de apreciate de români, găsesc teren fertil şi în Bulgaria. În cele două localităţi dunărene, preţurile locuinţelor au luat un avans considerabil de-a lungul anului trecut.

Vidin, cele mai mari creşteri din Europa

Cele mai mari creşteri pe segmentul rezidenţial din Europa au fost înregistrate în ultima parte a lui 2007 la Vidin. Aici preţurile au crescut cu 67,5%, în timp ce la Ruse cu 54,2%. "Apropierea de graniţă şi apetitul românilor pentru proprietăţile rezidenţiale au dus indiscutabil la aceste creşteri", a declarat Gareth Williams, senior research analyst Knight Frank, agenţie britanică de consultanţă imobiliară specializată pe segmentul rezidenţial.

O vilă din apropierea Vidinului construită pe un teren de 1.500 de metri pătraţi poate fi achiziţionată pentru 18.000 de euro, potrivit unei agenţii imobiliare locale. Preţurile apartamentelor sunt ceva mai ridicate.
Amplasat central într-un bloc recent construit, un apartament cu două dormitoare şi o suprafaţă de 100 de metri pătraţi costă 56.000 de euro.

Apartamentul oferă un living spaţios şi o terasă de 17 metri pătraţi. Preţurile sunt similare şi în regiunea Ruse. Aici o casă de ţară, cu un teren aferent de 1.800 de metri pătraţi pătraţi, poate fi cumpărată pentru 8.500 de euro. Un apartament cu două dormitoare este ceva mai scump. Cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, o astfel de locuinţă din centrul oraşului este evaluată la 60.000 de euro.

Potrivit specialiştilor, preţurile locuinţelor bulgăreşti se situează încă sub media europeană. Din acest motiv, nu doar românii sunt interesaţi de proprietăţile rezidenţiale din cele două oraşe. "Britanicii şi irlandezii, dar şi ruşii sunt cumpărători activi pe aceste pieţe", subliniază Williams.

Următoarea ţintă a investitorilor: centrele comerciale

În contextul în care piaţa rezidenţială din Ruse creşte, jucătorii din real estate investesc masiv şi în proiecte de retail. Devenind o piaţă din ce în ce mai sigură, oraşul de la malul Dunării oferă premise pentru succesul centrelor comerciale.

Nu doar locuitorii oraşelor bulgăreşti din zonă sunt vizaţi de investitori drept potenţiali clienţi. "Investitorii mizează pe proximitatea graniţei româneşti şi puterea de cumpărare a românilor. În Bulgaria, preţurile sunt încă situate sub nivelul celor de pe piaţa românească", a declarat Mimi Belcheva, manager general MBL, companie de consultanţă imobiliară ce activează pe piaţa din Bulgaria.

Este bine cunoscută practica românilor de a face cumpărături în afara graniţelor. Pe lângă locuitorii din Giurgiu, Ruse atrage şi un număr însemnat de bucureşteni. Chiar şi în prezent, când piaţa centrelor de shopping moderne este aproape inexistentă.

Situaţia se va schimba însă, potrivit consultanţilor imobiliari care activează pe piaţa bulgărească. În următorii ani vor fi dezvoltate cel puţin cinci proiecte de centre comerciale în oraşul din nordul Bulgariei. Totuşi, "prea multe pentru un oraş cu sub 200.000 de locuitori", spune Belcheva.

Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Vidin. Pe lângă deschiderea oferită de podul care va lega Bulgaria de România, în prezent, locuitorii de aici nu au o putere de cumpărare suficient de mare pentru a stârni interesul investitorilor de calibru. "Deşi preţurile locuinţelor au crescut şi în Vidin, piaţa nu oferă stabilitate. Investitorii au planuri pentru oraş, dar aşteaptă construirea podului de peste Dunăre", spune Belcheva.

Trend imobiliar

Cererea tot mai mare pentru casele de vacanţă venită din partea străinilor a atras atenţia dezvoltatorilor imobiliari. Vidin, dar mai ales Ruse oferă, pe lângă fondul locativ vechi, o serie de noi proiecte rezidenţiale.

Solicitările de locuinţe nu au întârziat să apară nici din partea investitorilor. Aceştia au sesizat creşterile de preţuri şi au achiziţionat încă din stadiul de proiect. Acum se pregătesc să intre în era marilor profituri.

Nu doar piaţa rezidenţială se află pe o pantă ascendentă în cele două oraşe de la malul Dunării. În Ruse, un segment important tinde să devină cel comercial. Piaţa locală de retail se va îmbogăţi cu cinci noi malluri.

67,5% reprezintă rata de creştere a preţurilor locuinţelor în Vidin

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite