Retailul creşte piaţa industrială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cu un stoc naţional de 530.000 mp de spaţii industriale la sfârşitul anului 2007, România este mult în urma ţărilor europene Explozia înregistrată pe piaţa spaţiilor comerciale,

cu un stoc naţional de 530.000 mp de spaţii industriale la sfârşitul anului 2007, România este mult în urma ţărilor europene

Explozia înregistrată pe piaţa spaţiilor comerciale, corelată cu preţurile terenurilor, considerabil mai mici, din provincie, a atras atenţia dezvoltatorilor pe segmentul industrial. Aceştia au identificat în principalele oraşe din vestul ţării destinaţia potrivită pentru extinderea afacerilor.

Timişoara şi Arad. Sunt oraşele din provincie cel mai des întâlnite în ultima vreme în rapoartele imobiliare ale agenţiilor de consultanţă, în planurile investitorilor, pe mesele constructorilor. După boomul din retail, care pare să se domolească, cele două oraşe oferă acum cea mai bună piaţă din provincie pentru dezvoltatorii de spaţii industriale.

Timişoara, polul logisticii din provincie

"Operatorii se concentrează pe vestul şi centrul ţării, dar toate privirile se îndreaptă acum înspre Timişoara şi Arad", a declarat Marian Orzu, director departamentul Industrial CBRE-Eurisko. Potrivit acestuia, investitorii de pe piaţa industrială targetează oraşele din provincie în funcţie de expansiunea retailerilor.

Ideea este susţinută chiar de un jucător din piaţă. "Pe fondul numărului mare de retaileri şi al deschiderii oferite de locaţia oraşului, prima opţiune pentru un parc industrial în provincie este Timişoara", a declarat Vlad Dumitrescu, Market Officer ProLogis România.

În prezent, în oraşul de pe Bega sunt peste 140.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale moderne. Exceptând Carrefour, toţi operatorii importanţi de hipermarketuri şi supermarketuri sunt prezenţi în Timişoara.

"Este un cerc închis, format din clienţii operatorilor din retail, dezvoltatorii de centre comerciale şi jucătorii de pe piaţa industrială", spune Dumitrescu referitor la motorul de creştere al pieţei logistice din zona de Vest.
Aproape 28% din chiriaşii sunt retaileri

Nu doar în Vest se întâlneşte această situaţie. "Principalii clienţi ai spaţiilor industriale de pe piaţa românească sunt retailerii, cu o proporţie de 27,78% din totalul chiriaşilor", a declarat Richard Holberton, Research Director CBRE EMEA.

Procentul este nesemnificativ mai mic faţă de media ţărilor membre UE, de 29,02%. Următoarele două poziţii sunt ocupate de operatorii logistici şi de transportatori.

Pe fondul creşterii preţurilor pentru terenuri, a costurilor lucrărilor de construcţie şi a forţei de muncă, chiriile au atins deja pragul minimal. Nivelul mediu al chiriilor de pe piaţa locală este de 4 - 4,5 euro pe metru pătrat.
"Este o situaţie stabil crescătoare", spune Dumitrescu. Pentru suprafeţe mai mari de 10.000 de metri pătraţi, chiriile coboară sub pragul de 4 euro, până la 3,8 euro pe metru pătrat lunar.

Stocul total de spaţii industriale din Capitală este de 310.000 de metri pătraţi. La nivel naţional, se situează puţin peste o jumătate de milion de metri pătraţi (530.000 mp), potrivit DTZ Echinox. Până la sfârşitul anului acesta, urmează să atingă valoarea de 870.000 de metri pătraţi.
O singură tranzacţie în 2007

Stocul limitat este şi principalul motiv pentru care "investitorii nu au găsit proiecte logistice interesante în vederea achiziţionării", susţine Orzu.

Astfel, singura tranzacţie de anul trecut de pe piaţa industrială autohtonă a însemnat vânzarea A1 Industrial Park. Fondul britanic de investiţii Teesland a plătit 70 milioane de euro pentru parcul de la km 13 al autostrăzii Bucureşti- Piteşti, dezvoltat de Cefin Real Estate. "Randamentul estimat pentru acest deal a fost de 8%", a declarat Rodica Târcavu, director Industrial DTZ Echinox.

Paralela cu pietele internationale

Piaţa logistică din Viena, care a crescut constant în ultimii ani, este concentrată în zona de Sud a oraşului. La sfârşitul anului trecut, preţul terenului era cuprins între 220 şi 360 de euro pe metru pătrat. Chiria medie era de cinci euro pe metru pătrat lunar. Randamentele investiţionale obţinute pe acest segment se situau între 7 şi 9%.

Cererea foarte mare pentru hale industriale de peste 10.000 de metri pătraţi din Marea Britanie a dus la tranzacţionarea a 18 milioane de metri pătraţi de spaţii logistice în 2006. De-a lungul anului trecut, randamentele din Londra au înregistrat o uşoară creştere şi au ajuns la 5%. Pentru anul în curs, analiştii estimează o depreciere.

La nivel european, din cei peste 150 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale de clasă A, 41 milioane de metri pătraţi sunt folosiţi de retaileri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite