Renovarea unui apartament vechi, un sfert din valoarea locuinţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În spatele achiziţiei unei case ieftine se ascund cheltuieli viitoare de multe mii de euro necesare investiţiilor pentru reamenajare Mitul apartamentului vechi, considerabil mai ieftin

În spatele achiziţiei unei case ieftine se ascund cheltuieli viitoare de multe mii de euro necesare investiţiilor pentru reamenajare

Mitul apartamentului vechi, considerabil mai ieftin decât cel din noile ansambluri, este serios zdruncinat. Schimbarea gresiei şi a faianţei, înlocuirea parchetului şi a instalaţiilor sanitare, toate presupun cheltuieli impresionante. Astfel, apartamentul "mai ieftin" înghite în timpul absolut necesarei renovări sume ce ating chiar şi un sfert din preţul iniţial de achiziţie. În acelaşi timp, "lucrul" cu echipele de meseriaşi este mai scump de la o zi la alta.

Oana Avram, specialist în marketing al companiei imobiliare Edil, arată că reamenajarea unui apartament de două camere, de 60 de metri pătraţi, situat într-un bloc vechi, costă aproximativ 14.000 de euro. "Cea mai mare parte a banilor se îndreaptă către plata echipei care efectuează lucrările, peste 10.000 de euro", a declarat, pentru Adevărul, Oana Avram. Acesta este însă cazul unei renovări de substanţă. În ea intră schimbarea uşilor, a prizelor şi întrerupătoarelor din casă, a corpurilor de iluminat, precum şi cea a majorităţii consumabilelor necesare unei astfel de întreprinderi (vezi tabelul).

Întreţinerea scăzută, atuul apartamentelor vechi

Şi Mircea Nicorici, directorul general al unui site destinat vânzării de locuinţe, dar şi reamenajării acestora, arată că în mod curent renovarea unei garsoniere bucureştene se încadrează într-un buget de 4-5.000 de euro. "Contează însă foarte mult calitatea finisajelor alese. Am întâlnit cazuri în care reamenajarea unei locuinţe cu o singură cameră a costat şi 25.000 de euro", precizează Mircea Nicorici.

Chiar şi în aceste condiţii apartamentele vechi rămân cele mai accesibile. În plus, faţă de acest argument hotărâtor pentru cei mai mulţi dintre clienţii români, un recent studiu al companiei Coldwell and Banker surprinde un alt plus al locuinţelor din perioada comunistă. Acesta este nivelul relativ scăzut al cheltuielilor de întreţinere. "Chiar dacă vorbim de blocuri fără repartitoare şi de o distribuţie ineficientă a costurilor comune, în construcţiile vechi întreţinerea avariază între 50 şi 150 de euro lunar", se arată în studiul firmei americane.

În cazul noilor ansambluri, în care spaţiile comune sunt mai mari, cheltuielile de întreţinere pentru un apartament de două camere ajunge şi la 300 de euro. La polul opus, un apartament nou te scuteşte de grija zilnică a parcării. Asta bineînţeles dacă eşti gata să achiţi preţul cerut de dezvoltator. În fapt, cumpărarea unui loc de parcare este o investiţie deloc neglijabilă. Preţul unui loc subteran variază între 12 şi 25.000 de euro, iar cel al unuia suprateran între 6 şi 10.000 de euro.

O decizie pe care mulţi dintre potenţialii cumpărători de casă nouă o au în faţă este alegerea între un apartament nou sau unul într-un imobil vechi. În condiţiile în care marile agenţii imobiliare pretind că preţurile celor două tipuri de proprietăţi sunt apropiate, dilema este şi mai mare. Oana Avram sesizează două aspecte importante care trebuie avute în vedere în momentul achiziţiei unei locuinţe situate într-un bloc vechi.

"În primul rând, trebuie să aflaţi dacă imobilul este sub incidenţa Legii 112. Actualii proprietari care au cumpărat de la stat un imobil îl pot pierde dacă fostul proprietar îl revendică în decurs de 10 ani de la intrarea lui sub incidenţa Legii 112. Aceste imobile nu pot fi ipotecate, deci nu pot fi utilizate pentru contractarea unui credit", declară reprezentantul companiei Edil. Un al doilea aspect important în alegerea unei locuinţe vechi este structura de rezistenţă a blocului. "Dacă un bloc este construit din cărămidă, acesta este mai bine cotat decât unul din semifabricate de beton. Şi asta deşi acestea din urmă sunt mai rezistente la cutremure", spune Oana Avram. În acelaşi timp însă, un bloc din cărămidă are pierderi de căldură mai mici decât cel realizat din semifabricate de beton şi poate fi supus unor ample modificări interioare. Minusurile pereţilor din beton sunt date şi de grosimea lor, în general mai mică decât cea a celor din cărămidă. Iar acest fapt conduce la o izolare fonică redusă, dar şi la probleme frecvente cauzate de crăpăturile apărute pe pereţii exteriori.

Cât costă renovarea unui apartament cu două camere?

Material Cantitate Preţ RON Glet 34 saci 676.6 Şapă autonivelată 2 saci 62.48 Lavabilă 3 găleţi 177.6 Gresie 11 mp 231 Faianţă 22 mp 440 Adeziv pentru gresie şi faianţă 6 saci 102 Chit pentru rosturi 2 saci 60 Parchet laminat 48.48 mp 975.1 Adeziv pentru parchet laminat 2 cutii 376.2 Robineţi/baterii 2 buc. 117.8 Prize duble 7 buc. 16.8 Întrerupătoare 5 buc. 8.5 Corpuri de iluminat simple 5 buc. 285 Chiuvetă bucătărie 1 buc. 123 Vas de toaletă 1 buc. 85 Chiuvetă baie 1 buc. 50 Cadă 1 buc. 200 Diverse consumabile 500 Uşi de interior 4 buc. 1800 Total materiale 6.288 RON (TVA inclus) Plată muncitori Aproximativ 12.000 euro


Sursa: Edil

Cumperi un apartament vechi...

Avantaje

- Plasat în zone în care sunt prezente toate facilităţile

- Costuri mici de întreţinere

Dezavantaje

- Insuficiente locuri de parcare

- Terase de mici dimensiuni

- Compartimentare neadecvată

Cea mai mare parte a banilor se îndreaptă către plata echipei care efectuează lucrările, peste 10.000 de euro
Oana Avram
specialist marketing Edil

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite