Reduceri-record pe segmentul premium

0
Publicat:
Ultima actualizare:
30% este diminuarea sectorului de lux din Constanţa
30% este diminuarea sectorului de lux din Constanţa

Locuinţele scumpe şi-au redus preţurile considerabil în primele două luni ale acestui an. Toate imobilele de lux au preţuri mai mici în ultima perioadă, indiferent de tipul proprietăţii:  foste ambasade, sedii prestigioase de firme sau reşedinţe private.

Unul dintre oraşele în care preţurile pe sectorul de lux au scăzut cel mai puţin este Constanţa. Dacă în alte oraşe costurile acestor locuinţe au consemnat chiar şi înjumătăţiri, Constanţa nu a depăşit la capitolul reduceri un procentaj mai mare de 30%.

„Aici se vând apartamente premium, de obicei în vile, în zone centrale, spre mare şi cu 2.000 de euro pe metru pătrat. Faţă de acum doi ani, preţurile s-au diminuat cu aproximativ 25%, maximum 30% în alte zone ale oraşului", declară Ioan Ududec, directorul general al agenţiei locale  Elion. Oferta premium în Constanţa nu este totuşi atât de largă, de aceea poate că scăderile nu au fost atât de mari.

„Mai sunt apartamente de acest tip în blocuri nou construite, cu vedere directă spre mare, care pleacă de la preţul de 1.500 de euro pe metru pătrat, însă cam acesta este portofoliul de lux din Constanţa", explică Ududec. Un alt caz, în aceeaşi tendinţă este şi Timişoara, unde preţurile în acest sector au scăzut timid.

„Vă dau un exemplu concret, o vilă de acest tip anul trecut se vindea la 450.000 de euro, în prezent proprietarul nu este dispus să o vândă cu mai puţin de 400.000 de euro. Aşadar preţurile acestor produse în Timişoara nu prea au scăzut mult, decât foarte puţin", spune Aurel Vid, managerul firmei de consultanţă imobiliară Sovida.

Scăderi de 50% în Capitală

Referitor la tranzacţiile din acest segment însă, Vid spune că acestea sunt aproape inexistente din luna octombrie a anului trecut. Alte oraşe însă au avut de suferit mult mai mult în acest sector. În Capitală de pildă, imobilele de lux sunt cu până la 50% mai ieftine. Primul loc în topul celor mai spectaculoase reduceri de preţuri de la începutul anului este ocupat de o vilă din zona 13 septembrie.

Dacă în ianuarie, proprietarul aştepta pentru acest imobil 4.800.000 de euro, în prezent, suma cerută este cu peste 40% mai mică, adică 2 milioane de euro, ajungând la 2.800.000 de euro. Ieftinirea este cu atât mai spectaculoasă cu cât are loc într-o perioadă scurtă de timp, respectiv două luni. Imobilul cu opt camere, are o suprafaţă utilă de 700 de metri pătraţi şi a fost construit în anul 2000, având dotări ultra-moderne, conform analizei citate.

Piaţa romană-ieftinire de un milion de euro

În Piaţa Romană, pe strada Lascăr Catargiu la numărul 8, se află un imobil impunător, cu o istorie remarcabilă, al cărui preţ a suferit o reducere de proporţii similare. Această vilă s-a ieftinit cu un milion de euro de la începutul anului.

Proprietarii cer în prezent 6.000.000 de euro. Fostă ambasadă a Egiptului, vila are 40 de camere şi un teren aferent de 960 de metri pătraţi. Construcţia a început în 1890, imobilul a fost renovat în totalitate păstrându-se toate detaliile modelului iniţial.

Ieftiniri de 45% în Braşov

În oraşul de sub Tâmpa reducerile de preţ ale proprietăţilor de lux sunt de peste 45% în centrul istoric. Cea mai mare ieftinire de la începutul anului şi până în prezent a fost înregistrată de un imobil cu trei camere situat în centrul istoric al oraşului. Dacă la începutul lunii ianuarie preţul solicitat era de 335.000 de euro, între timp a fost aplicată o reducere de peste 45%, astfel încât, în prezent, proprietarul se declară satisfăcut şi cu suma de 180.000 de euro.

O reducere de preţ de 150.000 de euro a suferit şi un imobil cu 14 camere din Braşovul Vechi. Datorită amplasării şi dimensiunilor sale, imobilul poate avea o destinaţie turistică. Preţul cerut în prezent este de 1,6 milioane de euro, redus de la 1,75 milioane de euro. Topul braşovean este încheiat de o vilă cu 11 camere, situată ultracentral, scoasă la vânzare pentru 600.000 de euro, cu 100.000 de euro mai puţin decât la începutul anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite