Reamenajarea măreşte suprafaţa cu până la 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă sunteţi proprietarul unui apartament micuţ dintr-un bloc vechi şi vă doriţi mai mult spaţiu, puteţi recurge la optimizarea interiorului. Costurile nu sunt pe măsura oricărui buzunar.

Dacă sunteţi proprietarul unui apartament micuţ dintr-un bloc vechi şi vă doriţi mai mult spaţiu, puteţi recurge la optimizarea interiorului. Costurile nu sunt pe măsura oricărui buzunar. Rezultatele merită însă această investiţie.

Mărirea suprafeţei utile a unui apartament este cel mai scump segment al pieţei de reamenajări, subliniază specialiştii. Mansardarea unităţii de la ultimul etaj atrage cele mai mari costuri.

Acestea sunt în medie de 700 de euro pe metru pătrat. "Pe lângă materialele de construcţie necesare, costurile presupun proiectarea, execuţia, manopera şi expertiza tehnică", a declarat Vlad Cojocaru, director general Cojocaru Design.

Preţuri mai mici, de 300-400 de euro pe metru pătrat, sunt practicate pentru extinderea balconului. "Această operaţiune este folosită doar în cazul apartamentelor de la parter", specifică reprezentantul biroului de arhitectură şi design interior Cojocaru Design.

Costurile pentru mărirea suprafeţei utile a locuinţei scad pentru etajele superioare, excepţie făcând ultimul nivel. Motivele sunt legate de faptul că modificările făcute sunt limitate la optimizarea spaţiului interior. "În urma recompartimentării, spaţiul util poate fi mărit cu 10-20 de procente", precizează Cojocaru.

Optimizarea spaţiului creşte valoarea locuinţei

Elementele cel mai des utilizate de designeri pentru personalizarea şi eficientizarea spaţiilor sunt structurile uşoare. Cele mai ieftine sisteme sunt cele din ghips-carton sau cele din OSB.

"Personal, am utilizat mai mult recompartimentările pe structură metalică, placate cu ghips-carton. Această tehnologie permite realizarea unor forme deosebite şi se pot finisa foarte uşor", spune Cătălin David, senior designer Davidsign.

Pe lângă sumele mari alocate schimbărilor făcute, proprietarul trebuie să dispună şi de timp. "Obţinerea autorizaţiilor necesare durează în medie două-trei luni", menţionează Cojocaru. Orice optimizare trebuie făcută doar dacă este autorizată. Chiar dacă românii sunt adepţii spaţiilor deschise, bucătăriile americane (spaţiul pentru gătit nu este separat de locul de luat masa) sunt interzise în România.

Recompartimentarea a devenit o practică obişnuită în rândul proprietarilor de apartamente vechi. În general, cei care apelează la un specialist au în vedere creşterea valorii locuinţei. Preţul unui apartament astfel amenajat poate creşte chiar şi cu 35%.

"Am transformat un apartament cu patru camere într-unul cu trei. Rezultatul a fost atât de diferit de configuraţia iniţială, încât casa a fost vândută cu 25.000 de euro mai mult decât valora înainte de amenajare", spune David.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite