În Râmnicu Vâlcea Zăvoi, case vechi şi vile noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartierul situat în vestul oraşului Râmnicu Vâlcea se distinge prin clădirile vechi de aproape un secol. Proprietarii au renovat aceste construcţii, păstrând elementele de arhitectură

Cartierul situat în vestul oraşului Râmnicu Vâlcea se distinge prin clădirile vechi de aproape un secol. Proprietarii au renovat aceste construcţii, păstrând elementele de arhitectură originale

Boomul imobiliar nu a ajuns la Vâlcea

Localitatea străbătută de râurile Olt şi Olăneşti este un oraş la început de drum în ceea ce priveşte dezvoltarea imobiliară. Majoritatea constructorilor care au proiecte în desfăşurare în zona Zăvoi nu îşi fac publicitate în mod explicit şi nici nu au o strategie de marketing.

Noile construcţii sunt greu de văzut, pentru că zona este una deluroasă şi plină de vegetaţie. Un taximetrist vinde pontul: o vedere panoramică bună poate avea oricine urcă, de-a lungul Aleii Castanilor, pe dealul Capela. De aici ai în faţa ochilor întregul cartier Zăvoi şi chiar o parte din comuna învecinată, Vlădeşti.

Doar privind de la înălţime am putut observa că mai există şi alte construcţii noi în zonă, în afară de Primăvara Park. Am coborât de pe deal şi am găsit, destul de greu, blocul în construcţie pe care-l depistasem anterior.

Pe panoul de identificare a obiectivului nu era afişat niciun număr de telefon, doar numele firmei şi descrierea pe scurt a construcţiei. Strig peste gard, poate mă va auzi cineva. După câteva minute apare la un geam un muncitor, care spune că nimeni nu poate da relaţii şi nici nu poate oferi vreun număr de telefon, pentru că "patronului nu-i place să fie sunat de persoane necunoscute".

La ansamblul Primăvara Park lucrurile merg mai uşor, iar reprezentanţii agenţiei imobiliare vâlcene Real Pro pun la dispoziţie toate datele cerute. Complexul rezidenţial este situat la trei kilometri de centrul oraşului şi la 14 kilometri de staţiunea Băile Olăneşti.

Proiectul dezvoltat de firma de construcţii Electronics din Râmnicu Vâlcea se întinde pe o suprafaţă de 7.600 de metri pătraţi şi este dispus pe trei şiruri ce cuprind 31 de case. Sunt disponibile patru tipuri de vile, denumite Trandafirul, Crinul, Macul şi Mărgăritarul, toate cu parter, etaj şi mansardă şi suprafeţe cuprinse între 165 şi 368 de metri pătraţi.

Cel mai ieftin model este Mărgăritarul, care costă între 125.000 şi 132.000 de euro, iar cel mai scump tip de casă este Trandafirul, cu preţuri ce variază între 183.500 şi 189.000 de euro. Soluţia constructivă aleasă este reprezentată de cadre de beton armat cu ziduri din BCA.

Clădirile vor fi predate "la cheie", la sfârşitul acestui an. Finisajele includ acoperiş din ţiglă metalică, centrală proprie, tâmplărie termoizolantă cu ramă PVC sau aluminiu, aer condiţionat, uşă metalică la intrare.

MOD DE CONTRACTARE

Cine doreşte să achiziţioneze unul dintre cele patru tipuri de vile disponibile în Primăvara Park poate încheia acum un precontract, care presupune plata unui avans de 5% din totalul sumei. La predarea locuinţei, se achită o tranşă finală, de 95%, din resurse proprii sau prin credit.

Ce mai poţi alege?

LOCUINŢE VECHI

Cine se plimbă pe străzile din cartierul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea are toate şansele să vadă case construite în stilul primei jumătăţi a secolului trecut. Unele clădiri de aici datează chiar şi din 1920, iar elementele de arhitectură au fost păstrate de proprietarii care le-au renovat.

"Unele dintre aceste case au valoare istorică. Unii proprietari au recondiţionat aceste case, alţii chiar le-au mărit, le-au consolidat şi le-au etajat. O astfel de clădire se tranzacţionează cu cel puţin 300.000 de euro. Vorbim despre locuinţe renovate, aduse la standardele contemporane de confort, despre clădiri foarte trainice, construite din cărămidă.

Ele au între 500 şi 1.000 de metri pătraţi teren aferent, iar metrul pătrat de teren se tranzacţionează la peste 180 de euro, pentru că zona este şi foarte aproape de centru", spune Dan Şerb, director al agenţiei imobiliare Imobil Klass din Râmnicu Vâlcea.

În cartierul vâlcean sunt disponibile şi garsoniere şi apartamente în blocuri cu patru şi zece etaje construite înainte de 1989. "Majoritatea blocurilor sunt din cărămidă şi sunt construite în anii `60-`70. Ca suprafaţă, garsonierele pleacă de la 26 de metri pătraţi şi ajung la 30-35 de metri pătraţi, iar preţul minim cerut de proprietar este 50.000 de euro. În Zăvoi există doar garsoniere confort 1.

Povestea cartierului tău

Pe strada Ştirbei Vodă se află casa memorială Anton Pann. Refugiat din Bulgaria natală în anul 1812, Anton Pann a locuit pe meleagurile vâlcene între anii 1826-1828 şi 1836-1840.

La 29 iulie 1948, cu ocazia sărbătoririi victoriei revoluţiei din Ţara Românească, Anton Pann a participat la manifestările ce au avut loc în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Oamenii adunaţi atunci în parc au putut asculta viitorul nostru imn naţional, "Deşteaptă-te, române!", cu versuri de Andrei Mureşanu şi muzică de Anton Pann.

Cartierul Zăvoi este cunoscut şi în plan sportiv. Echipa de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea este "echipa din Zăvoi". Câştigătoare a 14 ediţii ale Ligii Naţionale din 1989 încoace, dar şi posesoare a Cupei Cupelor şi a Trofeului Campioanelor la handbal în ediţia 2006-2007.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite