Proiectele imobiliare aduc investiţii în adezivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerile cu lipici vor înregistra însă o temperare a creşterilor-record din ultimii ani, până la un nivel de numai 13% Ritmul alert al lucrărilor de construcţie din oraşele din

Afacerile cu lipici vor înregistra însă o temperare a creşterilor-record din ultimii ani, până la un nivel de numai 13%

Ritmul alert al lucrărilor de construcţie din oraşele din provincie determină jucătorii de pe piaţa de adezivi să investească în noi capacităţi de producţie. Vânzările se apropie cu repeziciune de limita maximă.

După ce în anii anteriori se consemnau ritmuri de creştere de peste 30%, începând cu acest an reprezentanţii producătorilor spun că vom asista la o temperare a acestui avans.

Un factor important care susţine cererea de adezivi îl reprezintă consumatorii finali care dau năvală în lanţurile de retail pentru a achiziţiona elementele necesare reamenajării locuinţelor. "Din ce în ce mai mulţi oameni sunt preocupaţi de creşterea confortului în apartamente, investind în amenajări interioare şi în eficientizarea parametrilor termici şi fonici din locuinţe", spune Lavinia Ciurtin, director de marketing Divizia Adezivi Henkel România.

Importanţa dobândită de termoizolaţii după majorarea cheltuielilor cu regia casei a contribuit la o largă utilizare a adezivilor. Consumatorul începe să manifeste o predilecţie pentru produse specializate, fapt ce va potoli ritmul de creştere a vânzărilor din piaţă.

"Ritmul de creştere în 2008 nu va depăşi 12-13%, principalul motiv fiind educarea consumatorului care a înţeles necesitatea de a folosi adezivul numai în scopurile pentru care acesta a fost produs. Până nu demult, adezivii de gresie şi faianţă erau folosiţi şi pentru termoizolaţia faţadelor sau la lipirea plăcilor de polistiren", precizează Lavinia Ciurtin.

Reprezentanţii Atlas Corporation mizează însă pe un avans ceva mai consistent al afacerilor cu adezivi. "Piaţa românească de profil este departe de a-şi încetini creşterea. În prezent, ritmul anual este de 20-25%, avans ce se va menţine şi în următorii 8-10 ani", afirmă cu optimism Eduard Popişteanu, director de marketing al companiei.

Piaţa, cu o valoare estimată de 95 de milioane de euro, păstrează un potenţial ridicat. În România, consumul de adezivi este de 1,82 metri pătraţi de plăci lipite faţă de 5-8 metri pătraţi în ţări din Europa Centrală şi de Est, potrivit reprezentanţilor Henkel.

Departe de Capitală

Henkel, Baumit, Adeplast, Baumix, Atlas Corporation, Gabbro, Fabryo sau Bengoss au anunţat toate investiţii susţinute în creşterea capacităţilor de producţie sau în lansarea unor noi fabrici, majoritatea în afara Capitalei.
Henkel, cel mai mare jucător de pe piaţa locală, şi-a dublat producţia anul trecut după lansarea unei fabrici la Turda, iar pentru acest an vizează Moldova pentru o nouă fabrică.

Baumix a preluat anul trecut Siegel Chemicals şi a demarat construcţia unei fabrici la Ploieşti, iar Baumit vizează o a treia unitate de producţie la Popeşti Leordeni. Şi fraţii Cristescu, proprietarii grupului Bega, şi-au manifestat intenţia de a activa pe piaţa de adezivi. Unul din efectele acestor investiţii îl va reprezenta reducerea drastică a importurilor de produse de profil, iar cauza principală o reprezintă proiectele demarate în oraşele din provincie.

"Aceste proiecte nu mai sunt realizate exclusiv în Bucureşti, ci şi în celelalte oraşe mari din ţară. Acest lucru va obliga industria materialelor de construcţii să îşi dezvolte noi capacităţi de producţie pentru acoperirea acestor cereri din piaţă", crede Lavinia Ciurtin. Doar o mică parte din producţia locală va avea ca destinaţie exportul, Henkel mizând pe maximum 10% pentru pieţele din Bulgaria sau Serbia.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite