Prima Casă nu va mai fi veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă Adevărul
Arhivă Adevărul

După ce 80% din aplicaţiile în program s-au referit la apartamente vechi, guvernanţii au decis ca noua formulă să se aplice caselor noi. Programul guvernamental va continua în actuala formulă până la 15 februarie, după care creditarea va fi garantată doar pentru clădiri noi.

Programul „Prima Casă" se modifică pentru susţinerea construcţiei de locuinte, nu doar pentru achiziţii, mai ales că există un plafon de aproape jumătate de miliard de euro neutilizat, potrivit declaratiilor lui Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice.

„Va exista o modificare privind susţinerea pieţei de construcţii, să nu încurajăm doar achiziţiile şi vânzările de locuinţe, ci şi construcţiile", spune Vlădescu.

De aceeaşi părere este şi premierul Emil Boc. „Am dori, prin redirecţionarea garanţiilor guvernamentale, să încurajăm mai mult achiziţionarea de locuinţe care să pornească de la zero, pentru a avea un efect şi mai mare de multiplicare în economie. Vrem să susţinem şi domeniul construcţiilor, fie prin colaborare cu autorităţile locale, prin programul ANL, sau programe de locuinţe sociale pentru tineri", a declarat Boc.

Doar case vechi reabilitate

Vor putea fi vândute în continuare şi apartamentele din blocuri vechi, dar autorităţile intenţionează să accepte în program doar construcţiile reabilitate termic. „Ar fi necesară chiar condiţionarea garantării şi, respectiv, a creditării de o clasă de eficienţă energetică impusă", consideră Ion Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

Un efect pozitiv al acestei modificări ar fi faptul că astfel nu vor mai exista distorsionări ale preţurilor locuinţelor vechi, menţionează Zilişteanu. El crede că vechea formă a programului nu şi-a atins scopul, de revitalizare a economiei, chiar dacă acest lucru vine în contradicţie cu părerea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice sau a premierului Emil Boc.

„Implementarea programului a permis atingerea obiectivelor urmărite, venind în sprijinul persoanelor care nu aveau în proprietate o locuinţă. Măsura succesului programului este dată de aprobarea, în cele aproximativ şase luni de la lansare, a unui număr de aproximativ 11.500 de solicitări de garantare, în valoare totală de circa 485 de milioane de euro", se precizează într-un comunicat al MFP.

O altă modificare anunţată de ministrul Vlădescu este creşterea plafonului de garantare până la 80.000 de euro. Şi preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Aurel Şaramet, spune că plafonul de garantare pentru locuinţele cumpărate prin programul „Prima Casă" ar putea creşte până la 80.000 de euro în 2010.

Casa nu poate fi vândută cinci ani

De asemenea, statul va efectua realocări de garanţii, iar persoanele care cumpără locuinţe cu garanţii de stat nu vor avea dreptul să înstrăineze în niciun mod casa timp de cinci ani.

Până în prezent, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care derulează programul, nu a mai acceptat dosare de la bănci pentru „Prima Casă", deoarece Guvernul nu aprobase un act normativ privind sumele care urmează să fie utilizate în acest an.

Executivul intenţionează ca, în următoarea etapă, să modifice cadrul legal privind derularea programului. „ Noua configuraţie trebuie concepută astfel încât să poată fi integrată într-un viitor ansamblu de politici imobiliare naţionale, împreună cu noua lege a locuinţei pregătită de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului", consideră Zilişteanu.

Împrumutul nu se obţine fără avans

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 de euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator. În cele aproximativ şase luni de la lansare au fost aprobate aproximativ 11.500 de solicitări de garantare în valoare totală de circa 485 de milioane de euro, dintre care 380 de promisiuni de garantare în valoare totală de 16,5 de milioane de euro pentru locuinţe aflate în diverse faze de construcţie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite