Prima Casă, plafon de 75.000 de euro. Cresc preţurile ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Limita garanţiilor guvernamentale stabilită prin programul „Prima Casă”  va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe deja finalizate, dar va fi majorată la 70.000-75.000 euro pentru case care urmează să fie construite, pentru imobile noi urmând să fie majorat şi plafonul total al garanţiilor, potrivit premierului Emil Boc.

Programul „Prima Casă” va fi orientat cu prioritate pentru construcţia de locuinţe de la zero. „Vor fi mai multe garanţii guvernamentale pentru cei care construiesc locuinţe de la zero decât pentru cei care cumpără locuinţe vechi", a spus Boc .El a precizat că limita garanţiei guvernamentale va fi menţinută la 60.000 euro pentru locuinţe finalizate şi majorată „puţin” pentru locuinţe noi, până la 70.000 – 75.000 de euro.Vom decide săptămâna viitoare, aici avem în vedere majorarea plafonului pentru locuinţele construite de la zero", a adăugat Boc.

 

 

Ce va aduce creşterea plafonului?

 

Printre consultanţii din piaţa imobiliară există şi voci care susţin că majorarea plafonului ar putea duce la creşterea preţurilor. A doua etapă a programului „Prima Casă” este factorul care va avea, probabil, influenţa cea mai mare asupra evoluţiei preţurilor apartamentelor, potrivit companiei Colliers International. „Un anunţ clar referitor la Prima Casă 2010 va stabiliza piaţa, generând posibilitatea de a vedea chiar creşteri de preţ pentru apartamentele ce se încadrează în plafonul maxim acordat”, spun reprezentanţii Colliers.

Şi Ionuţ Negoiţă, proprietarul grupului de firme Pro Confort, este de părere că  majorarea plafonului de garantare pentru programul „Prima Casă”  va scumpi locuinţele. „Ideea creşterii plafonului de garantare nu va aduce nimic bun. Media sumei de tranzacţionare a locuinţelor în ultima perioadă a fost în jurul a 50.000 de euro. Dacă plafonul creşte, vor creşte şi preţurile locuinţelor, pentru că dezvoltatorii care au încercat să ieftinească apartamentele la sub 60.000 de euro, pentru a beneficia de programul «Prima Casă», vor urca preţurile", a declarat, recent,  Negoiţă.

El a mai spus că Guvernul ar trebui să încurajeze populaţia să se orienteze pentru achiziţia de locuinţe accesibilie şi nu să ajute la scumpirea acestora.

Pe de altă parte, reprezentanţii asociaţiei producătorilor de BCA au declarat, marţi, că prelungirea programului este o măsură benefică relansării sectorului imobiliar şi deblocării parţiale a pieţei construcţiilor şi au propus majorarea plafonului de garantare de la 60.000 de euro în prezent la 100.000 de euro.

 

Be Igloo: „Nu ne mai pasă!”

 

Întrebat daca vor mai scădea preţurile apartamentelor în 2010, Nimrod  Zvik, director de marketing al companiei Be Igloo,companie cu un portofoliu de apartamente în mai multe ansambluri rezidenţiale, a declarat că nu se pot aprecia, încă, nişte cifre exacte. „Ne aşteptăm la o normalizare a situaţiei şi chiar la o uşoară majorare a preţurilor în partea a doua a anului 2010. Pentru ca românii au trecut prin experienţa neplacută a ultimilor ani în imobiliare, am creat, pentru clienţii noştri, un fond de garantare, care să le permită recuperarea avansului plătit, dacă au motive să se răzgândească în următorii cinci ani. Astfel, nouă nu ne mai pasă dacă preţurile cresc sau scad”, spune Zvik.

 

Majorarea preţurilor ar fi o greşeală

 

Analistul imobiliar Radu Zilişteanu este de părere că acei dezvoltatori care, în urma anunţului Executivului privind majorarea plafonului în cadrul programului amintit, vor scumpi preţurile apartamentelor, vor dispare de pe piaţă. „Ar fi o greşeală din partea lor să procedeze astfel, mai ales că românii au devenit reticenţi si precauţi faţă de tot ce îneasmnă proiecte imobiliare aflate doar pe hârtie”, spune Zilişteanu. Mai mult, adaugă expertul, dat fiind faptul că atât preţurile materialelor de construcţii, cât şi costurile manoperei au scăzut, dezvoltatorii nu ar avea nicio justificare logica pentru creşterea preţurilor.

 

Prima Casă în cifre

 

Prin programul „Prima Casă”, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Pe parcursul programului, Executivul a retras garanţii de 220-280 milioane euro de

la şapte bănci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare

pentru cumpărarea de locuinţe prin programul „Prima Casă" şi a redistribuit

garanţiile către alte bănci care au aprobat un număr mai mare de cereri.

Pentru acest an au fost deja realocate aproximativ 500 milioane euro din plafonul

total al garanţiilor neutilizat în 2009.

La începutul lunii ianuarie, Guvernul a decis ca persoanele care încheie până la 15

februarie 2010 antecontracte de vânzare-cumpărare de locuinţe prin programul „Prima Casă” să beneficieze în continuare de garanţia statului la contractarea creditului, după sistemul actual, ulterior programul urmând să fie modificat, pentru stimularea achiziţiei de locuinţe noi.

 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite