Preţurile materialelor de construcţie, umflate artificial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce producătorii spun că nu au majorat preţurile în acest an, în depozite produsul este cu 15% mai scump De ce cresc continuu preţurile materialelor de construcţie? Explicaţii

În timp ce producătorii spun că nu au majorat preţurile în acest an, în depozite produsul este cu 15% mai scump

De ce cresc continuu preţurile materialelor de construcţie? Explicaţii precum scumpirea energiei, a gazului sau a betonului nu mai stau în picioare, atât timp cât producătorii de ciment, termopane sau cărămizi spun că nu ei cresc preţurile.

Atunci? Pe fondul cererii foarte mari din această perioadă, distribuitorii umflă preţurile, în vederea obţinerii unui profit mai mare. În acelaşi timp, comercializează şi produse care nu nu îndeplinesc nici pe departe standardele minime de calitate.

Potrivit datelor furnizate pentru "Adevărul" de către Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţie din România, preţurile nu au crescut cu mai mult de 6-7%, de la începutul acestui an. Cu toate acestea, oricine merge prin depozitele de materiale de construcţie poate observa o creştere mult mai mare a preţurilor, la raft. "Majorarea preţurilor materialelor de construcţie nu este de la producători. Există o politică comercială, care ţine de distribuitori.

Ei pun un adaos comercial care diferă de la caz la caz", a explicat pentru "Adevărul", Vasile Marcu, preşedintele APMCR. Potrivit acestuia, nu se preconizează scumpirea acestora, nici până la sfârşitul acestui an, decât în cazul în care vor fi majorate tarifele la energia electrică, spre exemplu.

"Orice variaţie a preţului la energie s-ar putea resimţi în preţul final al cimentului sau al cărămizilor", a mai precizat Marcu, spunând că în contextul în care este încă un vârf al cererii de materiale de construcţie, preţurile ar putea urca şi în următoarele luni. "Nu se poate vorbi în niciun caz de o scădere. Poate o uşoară depreciere ar putea avea loc în decembrie, când sectorul este inactiv", spune Marcu.

Preţ mic, calitate scăzută

Estimările Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) arată că preţurile materialelor de construcţie nu vor creşte cu mai mult de 10%-12%, până la sfârşitul anului. În contextul în care cererea de materiale de construcţie este încă foarte ridicată, în această perioadă, producătorii avertizează în privinţa şi a calităţii anumitor produse care se comercializează pe piaţă.

"Este trist să observăm că pe piaţă apar de la o zi la alta tot soiul de produse îndoielnice. Polistirenul, spre exemplu, trebuie să aibă o densitate de 15 kilograme pe metrul cub. Ei bine, se comercializează produse similare care au doar între 10 şi 12 kg/metrul cub, precum şi produse de o slabă calitate, care se vând pe post de masă de şpaclu, acel adeziv mai elastic, folosit la montarea polistirenului", a avertizat şi Marin Cruţescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT).

Potrivit acestuia, astfel de produse au căutare datorită preţului mult mai mic comparativ cu cel al produselor similare, de calitate. "Este o piaţă total dezorganizată, pentru că pratic nu există autorităţi de control. Acestea sunt prezente pe teren doar la evenimente oficiale", ne-a mai precizat Cruţescu.

În ceea ce priveşte preţul tâmplăriei termoizolante, preşedintele PPTT nu prevede o majorare a preţurilor până la sfârşitul acestui an. "Creşterile de aproximativ 5-6%, înregistrate de la începutul acestui an şi până în prezent, se datorează exclusiv creşterilor de preţ de la energie, gaz sau metal", spune Cruţescu.

Producătorii de ciment au menţinut preţul

Aceiaşi factori, respectiv creşterea costurilor materiilor prime, a combustibililor şi a energiei, pot influenţa în următoarea perioadă şi preţul cimentului. Potrivit Carpatcement, preţurile nu au fost însă mărite în acest an şi nici nu se intenţionează creşterea lor, până la sfârşitul anului.

"Având în vedere politica comercială a companiei, au fost efectuate modificări la preţurile de comercializare în funcţie de piaţă, zona geografică, tipuri de ciment şi modalităţi de livrare (vrac sau saci). Începând din ianuarie 2008, se vor face măriri la preţurile de listă.

În 2006, preţul mediu al cimentului Carpatcement a crescut cu 4% faţă de 2005", a precizat pentru "Adevărul", Mihai Rohan, director general al Carpatcement Holding. Potrivit acestuia, în prima jumătate a acestui an, vânzările de ciment ale companiei au crescut cu aproximativ 40%. "Vremea favorabilă din primul trimestru (n.r.- temperaturi între +10° şi +15°C), creşterea spectaculoasă din construcţii, cât şi proiectele imobiliare din Bucureşti şi din ţară, precum şi lucrările la infrastructura rutieră au dus la creşterea vânzărilor din această perioadă", a explicat Rohan.

În timp ce producătorii au ţinut oarecum preţul pe loc, în depozitele de materiale de construcţie, însă, majoritatea produselor de tip pulbere s-au scumpit. "În general, prafurile, adică cimentul şi toate produsele care ţin de acestea, s-au scumpit cel mai mult. Putem vorbi despre o creştere cu aproximativ 15% în ultima lună", ne-a declarat Cornel Axinte, proprietar al unui astfel de depozit.

Acesta pune creşterea preţurilor pe seama cererii foarte mari, dar şi a dificultăţilor ce au apărut în domeniul aprovizionării. "Anul acesta a fost cel mai greu de până acum, din acest punct de vedere. La toate fabricile de ciment din ţară, maşinile stau la coadă. Problemele de aprovizionare pe care le-am avut în acest an nu au existat niciodată până acum. Acestea ţin însă exclusiv de producători", spune Axinte.

Structura preţului în construcţii

În preţul final al unei case, materialele de construcţii au o pondere de aproximativ 20%-25%. "Dacă preţul acestora urcă cu 10%, spre exemplu, influenţa asupra preţului final al unei case va fi de doar 2%-3%", ne-a explicat Radu Zilişteanu, expert imobiliar.

În costul final al unei construcţii se regăsesc preţul terenului, al utilităţilor, preţul construcţiei, dar şi profitul dezvoltatorului imobiliar. "În aceste condiţii, este foarte greu să se facă previziuni în ceea ce priveşte eventualele majorări ale preţurilor la case, până la sfârşitul anului. Este evident însă că orice creştere de preţ a unuia sau mai multor componente din preţul final va duce la majorarea preţului final al construcţiei", spune Zilişteanu.

Salarii mai mari pe şantiere

Un alt element ce trebuie luat în considerare din ce în ce mai serios atunci când vorbim despre costul construcţiilor noi din România este forţa de muncă. "Pentru a diminua migraţia forţei de muncă, am negociat dublarea nivelulului salarizării, în următorii doi ani, de la 300 de euro, cât este în prezent salariul mediu din construcţii, la aproximativ 600 de euro", spune Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Majorarea salariilor muncitorilor se va resimţi automat în preţul manoperei, deci în costul final al construcţiilor noi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite