Preţurile locuinţelor de lux, mereu pe plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul unui metru pătrat într-un apartament high-end începe de la 3.500 şi ajunge la 10.000 de euro pentru zonele de top În perioadele de criză, precauţia pare să fie cuvântul de

Preţul unui metru pătrat într-un apartament high-end începe de la 3.500 şi ajunge la 10.000 de euro pentru zonele de top

În perioadele de criză, precauţia pare să fie cuvântul de ordine. Mai întâi, cumpărătorii, apoi şi investitorii se lasă cuprinşi de letargia aşteptării. Acalmia resimţită de la începutul anului în real estate-ul autohton lasă însă descoperită o nişă. Pe segmentul de lux, spun specialiştii, dezvoltarea de proiecte şi creşterea preţurilor vor continua nestingherite o bună perioadă de acum încolo.

Simona Costache, general manager Perfect Casa, susţine că, în momentul de faţă, piaţa rezidenţială de lux este afectată doar parţial de tendinţa de stagnare din piaţă. "Vinovate" sunt doar zvonurile ce afectează sectorul locuinţelor destinate clasei medii.

"Mulţi clienţi preferă să aştepte până piaţa se aşază, însă preţurile nu vor scădea pe segmentul de lux deoarece s-a investit mult în terenuri, în construcţie şi în finisaje", precizează reprezentanta companiei.

În momentul de faţă, Robert Teodorescu, directorul departamentului de vânzări rezidenţiale al Regatta, estimează că valoarea unui metru pătrat într-o locuinţă high-class din Capitală începe de la 3.500 euro şi ajunge până la 10.000 euro în zonele de top.

Segmentul mediu şi cel superior, evoluţii paralele

În ciuda acestor preţuri semnificativ mai ridicate decât pe restul pieţei, Sebastian Juncu, Project Manager al Clubului rezidenţial Stejarii, consideră că sectorul rezidenţial de lux va fi afectat doar într-o mică măsură de acalmia din ultimele luni. Acesta îşi argumentează părerea prin aceea că "evoluţia pieţei rezidenţiale destinate segmentului mediu de consumatori nu are nicio legătură cu cea destinată segmentului de lux".

15-20% din cererea de locuinţe merge spre lux

În momentul de faţă, precizează reprezentantul Regatta, un procent de 15%-20% din cererea de locuinţe din Bucureşti se îndreaptă către segmentul de lux. Cea mai mare parte din acest necesar este neacoperit, spune Simona Costache.

Aceasta, în mare parte pentru că dezvoltatorii de proiecte high-class fac de-abia primii paşi pe piaţa din Capitală, potrivit lui Juncu. "Există doar proiecte noi care prezintă anumite caracteristici ale luxului, precum şi vile individuale nou construite sau vechi, de patrimoniu, localizate în zone de top, dar care nu însumează toate aspectele care definesc, în termeni reali, un produs rezidenţial exclusivist", subliniază acesta.

Scumpiri de 10% pe an

În contextul de faţă, Teodorescu estimează că segmentul superior al pieţei are un potenţial de creştere destul de mare, atât pe termen mediu, cât şi lung. La un echilibru între cerere şi ofertă în această privinţă nu se va ajunge prea curând, cel puţin nu în următorii 10-20 de ani, crede Simona Costache.

"Cu o cerere în continuare foarte mare pe acest segment şi spaţii insuficiente pentru a construi adevăratele locuinţe de lux, discutăm de cel puţin 10 ani", opinează şi Teodorescu. În contextul unei asemenea dezvoltări dinamice, şi preţurile se vor înscrie pe acelaşi trend ascendent. "În următorii doi-trei ani, preţurile se vor majora cu 20%-30%, adică în medie cu 10% pe an", crede Teodorescu.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Adevăratul segment de lux al pieţei rezidenţiale bucureştene cuprinde zone elitiste, precum Primăverii, Herăstrău, Cotroceni, Victoriei, Aviatorilor.

Datorită unei cereri extrem de ridicate, aceste zone au fost cel mai puţin afectate de schimbările din piaţă. Aici, nu vor avea loc scăderi ale preţurilor. În cel mai rău caz, acestea se vor menţine la valorile de până acum.

Nu atât de "roz" sunt perspectivele pentru, Pipera, accesul dificil spre această zonă reprezentând un mare dezavantaj. Oferta de locuinţe de aici este, şi aşa, destul de ridicată, cu 900 de unităţi programate spre livrare în 2009.

Marian Păduraru, sales manager Europroperty

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite