Preţurile din Târgu Jiu se întrec cu cele din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa proiecterlor rezidenţiale noi din oraşul de pe Jiu a adus la creşteri importante pe piaţa secundară Cu mai puţin de 100.000 de locuitori şi ocolit de investitori, oraşul Târgu

Lipsa proiecterlor rezidenţiale noi din oraşul de pe Jiu a adus la creşteri importante pe piaţa secundară

Cu mai puţin de 100.000 de locuitori şi ocolit de investitori, oraşul Târgu Jiu cunoaşte de câţiva ani creşteri spectaculoase ale preţurilor pentru proprietăţile rezidenţiale. Deşi mai mic şi mai puţin important din punct de vedere economic decât Craiova, locuinţele din Târgu Jiu sunt mai scumpe decât cele din Capitala Olteniei.

"Principalul motiv care stă la baza acestei realităţi este lipsa proiectelor rezidenţiale noi din Târgu Jiu. Astfel, fondul locativ vechi reprezintă singura soluţie pentru cei care vor să achiziţioneze un apartament", a declarat pentru "Adevărul" Emilia Cărămidaru, director agenţia imobiliară City 4 You din Târgu Jiu.

Pe o piaţă unde oferta este mult depăşită de cerere, o explozie a preţurilor era de aşteptat, spun specialiştii. "De ani de zile vindem şi cumpărăm aceleaşi locuinţe vechi. Creşterile au fost forţate de nevoia de spaţii locative a locuitorilor", spune Cărămidaru.

O casă lângă Viena, mai ieftină decât un apartament din Târgu Jiu

Preţurile unui apartament central cu două camere variază între 55.000 de euro şi 70.000 de euro. Majoritatea unităţilor au îmbunătăţiri precum geamuri termopan, gresie şi faianţă sau parchet, centrală termică şi finisaje de calitate. Unităţi mai ieftine pot fi achiziţionate în zone semicentrale. Aici preţurile pornesc de la 40.000 de euro şi ajung cu uşurinţă la 50.000 de euro.

Cele mai scumpe apartamente sunt cele cu trei camere ultracentrale, care costă chiar şi 90.000 de euro. Cu aceeaşi sumă poate fi achiziţionat un apartament cu două camere în cartierele bucureştene Drumul Taberei sau Timpuri Noi.

"A achiziţiona un apartament într-o zona bună a ajuns o adevărată aventură. Este mai convenabil să îţi cumperi o casă lângă Viena, decât un apartament în Târgu Jiu", spune un localnic din Târgu Jiu. Preţul unei vile cu deschidere la lac situată în apropierea capitalei Austriei este în medie 60.000 de euro.
În cartierul Primăverii, din Târgu Jiu, o vilă nefinisată cu un etaj şi un teren aferent de o mie de metri pătraţi depăşeşte suma de 170.000 de euro.

Cele mai scumpe proprietăţi raportate la numărul de metri pătraţi sunt garsonierele. Dacă în zonele periferice, o garsonieră confort unu costă aproximativ 20.000 de euro, acelaşi tip de unitate din centrul municipiului costă 50.000 de euro.

Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu, spune că, în prezent, există peste 2.700 de cereri depuse pentru obţinerea unei locuinţe. Anul acesta vor mai fi construite doar 100 de apartamente şi garsoniere în blocuri ANL, dar şi câteva zeci de locuinţe sociale, pentru chiriaşii fostelor case naţionalizate.
Chirii similare celor din Bucureşti

La un nivel foarte ridicat au ajuns şi costurile de achiziţionare ale terenurilor. Un metru pătrat pe Calea Severinului, zonă periferică, costă 30 de euro. În cartiere mai bune, precum Dumbrava, Bicaz sau Primăverii, un metru pătrat se vinde şi la preţul de peste 60 de euro. "Preţurile terenurilor centrale au ajuns deja la limita maximală. Până la sfârşitul anului, acestea nu vor mai creşte", spune Cărămidaru.

Nu acelaşi lucru se va întâmpla şi cu terenurile periferice şi din imediata apropiere a oraşului. Pe fondul extinderii carosabilului de la intrările în oraş, preţurile acestor terenuri se vor mări cu minimum 15% până la sfârşitul anului.

Şi chiriile sunt pe val în micul oraş din Oltenia. Dacă în Craiova un apartament semicentral cu două camere poate fi închiriat cu 150 de euro, în Târgu Jiu acelaşi tip de proprietate ajunge până la 500 de euro lunar. Chiriile sunt similare cu cele din Capitală din zone precum Obor, Tei şi chiar Unirii. Nivelul acestora scade treptat înspre periferie. Aici, apartamentele şi garsonierele sunt închiriate în medie cu 250 de euro pe lună.

Ochiul specialistului

Cererea de locuinţe care depăşeşte cu mult oferta din oraşul de pe Jiu a dus la creşteri spectaculoase ale preţurilor în ultimii ani. În prezent, un apartament central cu trei camere poate fi cumpărat cu 80.000 de euro. Până la sfârşitul anului, preţurile vor creşte cu maximum 5%.

Cele mai profitabile investiţii rămân terenurile din zonele limitrofe. Aici, preţurile sunt mult sub media din oraş de 30-60 de euro pe metrul pătrat. Ritmul de creştere va depăşi 15% în 2008.

Deşi cererea de locuinţe este foarte mare, niciun investitor nu s-a arătat interesat să construiască ansambluri rezidenţiale în Târgu Jiu.

Emilia Cărămidaru, director City 4 You

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite