Planul urbanistic alungă investiţiile de la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile apartamentelor din Galaţi au ajuns în 2009 să fie şi cu un sfert mai mici faţă de anul trecut
Preţurile apartamentelor din Galaţi au ajuns în 2009 să fie şi cu un sfert mai mici faţă de anul trecut

Legalitatea prelungirii Planului Urbanistic General este contestată de consiliul judeţean, lucru care lasă loc de interpretări la acordarea autorizaţiilor de construcţie. În ciuda dificultăţilor, oraşul de pe Dunăre este atractiv pentru dezvoltatori. Un plan urbanistic nou i-ar face să demareze proiecte de anvergură.

Despre Galaţi se poate spune fără nicio îndoială că este un oraş al extremelor. Şi nu doar în ceea ce priveşte aspectul diferitelor cartiere şi preţul locuinţelor care diferă chiar şi cu 40.000 de euro pentru acelaşi tip de imobil, în funcţie de zonă. Extremele sunt vizibile chiar şi la doi paşi de centrul oraşului, unde clădiri moderne, construite în ultimii ani se sprijină de case vechi de zeci de ani, care stau să cadă.

Conflict la nivel înalt

O situaţie explicabilă, în condiţiile în care unul dintre cele mai mari municipii din ţară nu are un plan urbanistic general (PUG) adaptat la condiţiile actuale. Vechiul PUG a expirat anul trecut, iar autorităţile locale au decis să-l prelungească până la o dată nedeterminată. Asta în condiţiile în care, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, a fost anunţat câştigătorul licitaţiei pentru atribuirea unui contract pentru  „Actualizare plan urbanistic general, regulament local de urbanism şi strategia de dezvoltare spaţială a municipiului Galaţi".

Comunicatul a fost publicat pe o serie de site-uri de profil, iar valoarea acestuia se ridică la 1.000.500 de lei. Contractul a fost atribuit Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu", cu menţiunea că nu se pot angaja subcontractori. Hotărârea Consiliului Local (CL) Galaţi privind prelungirea valabilităţii PUG al oraşului a născut dispute între primărie şi prefectură, după ce prefectul Cosmin Păun a anunţat că a invalidat respectiva hotărâre pe care o consideră ilegală.

Hotărârea CL pentru prelungirea vechiului PUG al oraşului a fost adoptată la sfârşitul anului trecut. Prefectura nu a dat însă avizul de legalitate pentru această hotărâre. „Hotărârea prefectului de a nu prelungi valabilitatea PUG va fi ignorată de CL. Din punctul nostru de vedere, hotărârea adoptată de consilieri este una perfect legală, iar neprelungirea PUG-ului va produce gălăţenilor nesfârşite neplăceri", consideră viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Investitorii, precauţi

Toată această situaţie ridică semne de întrebare pentru jucătorii imobiliari din piaţa locală. „Toată această instabilitate dăunează cu siguranţă din punctul de vedere al investiţiilor", spune Marian Chiosa-Rotaru, director al Centrului de Investiţii Imobiliare Galaţi (CII). El spune că există oameni de afaceri interesaţi de oraş, iar pentru aceştia este important să aibă o situaţie cât mai clară a patrimoniului terestru, şi aşa limitat de faptul că municipiul este înconjurat de mai multe ape, respectiv Dunărea, Siretul şi o salbă de lacuri.

„Am primit în ultimele săptămâni cereri de intermediere a unor investitori care doresc să dezvolte în zonă două parcuri industriale şi unul comercial în zonă, iar asta ne arată că Galaţiul poate fi atractiv chiar şi în condiţiile în care ne bazăm deocamdată pe vechiul plan urbanistic. Un act nou de acest tip ar fi însă mai mult decât binevenit", explică Chiosa-Rotaru.

Un alt proiect care ar putea atrage o serie de constructori este cel al Zonei Metropolitane Cantemir, care, „deocamdată este un vis a cărei realizare nu o văd posibilă mai devreme de 20-25 de ani, în condiţiile în care autorităţile oraşelor Galaţi şi Brăila nu reuşesc să se înţeleagă între ele şi să lase orgoliile deoparte", spune Chiosa.

O idee abandonată

Zona Metropolitană Cantemir ar trebui să cuprindă oraşele Galaţi, Brăila, Lacu-Sărat, precum şi alte 21 de localităţi din apropiere. Prima etapă a proiectului a vizat lucrările de pregătire şi consolidare a solului şi asigurarea utilităţilor pentru viabilizarea terenurilor.

Costul proiectului a fost estimat la 14.537.000 de euro. Primăria intenţiona să ofere gălăţenilor peste 2.000 de unităţi locative.Până acum  în cadrul acestui proiect au fost date în folosinţă şapte blocuri de locuinţe şi s-au realizat investiţii în infrastructura viitorului cartier în valoare de peste 44,5 de milioane de lei, între 2005-2006.

"Galaţiul poate fi atractiv chiar şi în condiţiile în care ne bazăm pe vechiul plan urbanistic. Un act nou de acest tip ar fi însă mai mult decât binevenit"

Marian Chiosa-Rotaru
Director al Centrului de
Investiţii Imobiliare Galaţi

Preţuri extreme

Preţurile apartamentelor din Galaţi au ajuns în 2009 să fie şi cu un sfert mai mici faţă de anul trecut. Asta după ce, între anii 2002 şi 2008 crescuseră cu aproximativ 600%. De exemplu, dacă în 2008, cel mai mic preţ era de 35.000 de euro, în condiţiile în care metrul pătrat de construcţie ajungea la 1.200 de euro, astăzi aceeaşi locuinţă a ajuns să se vândă de trei ori mai ieftin.

Situaţia i-a descumpănit pe constructorii de locuinţe care apreciau, în 2007, că preţurile vor continua să crească într-un ritm de 15-25% pe an. „În prima parte - adică trei-patru ani de aici încolo - creşterea va fi mai accentuată, pentru ca apoi să asistăm la o creştere mai mică. Estimăm că de-abia prin 2015 preţul locuinţelor va ajunge la un plafon şi vom putea vorbi despre scăderi de preţuri", spunea acum aproape trei ani Corneliu Istrate, managerul grupului de firme Vega, cel mai mare constructor de locuinţe din judeţ.

În urmă cu aproximativ doi ani, un apartament cu trei camere aproape de centrul oraşului depăşea 150.000 de euro. Acum aceeaşi locuinţă se vinde cu maximum 45.000-50.000 de euro. La periferia oraşului, preţul scade până la aproape 10.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite