Piatra Neamţ, în ascensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stașiunea montană cunoaşte în ultima perioadă o creştere accelerată a preţurilor la locuinţe. Un semn de maturizare a pieţei imobiliare autohtone este reprezentat de apariţia unor

Stașiunea montană cunoaşte în ultima perioadă o creştere accelerată a preţurilor la locuinţe.

Un semn de maturizare a pieţei imobiliare autohtone este reprezentat de apariţia unor noi puncte de interes pe harta investitorilor şi developerilor. Un astfel de exemplu este Piatra Neamţ, o localitate puţin luată în seamă până acum.

Pentru cei care doresc să-şi achiziţioneze o locuinţă de vacanţă sau caută oportunităţi de investiţii în locaţii neexploatate, staţiunea montană din nord-estul ţării dispune de un potenţial semnificativ de creştere pe termen mediu şi lung.



Potenţialul economic scăzut al oraşului a constituit o frână în calea dezvoltării imobiliare. Aşa se explică faptul că în Piatra Neamţ se construieşte în prezent un singur proiect rezidenţial de amploare, Green Hills. Acestuia i se adaugă, desigur, alte patru-cinci imobile de mici dimensiuni, însă acestea sunt departe de a indica un interes crescut din partea investitorilor.


Potrivit lui Narcis Olaru însă, director general al Coldwell Banker Montana, acalmia de pe piaţa imobiliară locală este pe cale să lase loc avântului unei cereri rezidenţiale în ascensiune. "Piatra Neamţ poate deveni o piaţă foarte interesantă pentru dezvoltatori", este de părere acesta.
În doi-trei ani, cererea de locuinţe se va dubla

Olaru estimează că investiţiile în turism vor duce, în decurs de doi-trei ani, la dublarea necesarului locativ al oraşului. El spune că, momentan, necesarul locativ al staţiunii montane este de circa 5.000 de unităţi. Din acestea, primăria promite că va construi 1.000 de locuinţe, iar noile proiecte vor suplimenta oferta cu alte 2.000 de apartamente. În acest context, Olaru afirmă că "piaţa va rămâne descoperită la un nivel de 2.000 de unităţi locative". Această valoare va fi dublată de cererea de locuinţe venită din partea turiştilor.


În cursul acestui an, estimează Andreea Rusu, reprezentanta agenţiei imobiliare locale Plus Invest, necesarul locativ din Piatra Neamţ se va majora cu 50%, ca urmare a interesului crescut pentru case de vacanţă, fie pentru propria utilizare, fie ca investiţie

Preţuri cu 15-30% mai mari în 2008

În condiţiile acestei cereri sporite estimate pentru următorii ani, Olaru anticipează o presiune puternică asupra preţurilor pe segmentul rezidenţial. În 2008, apreciază acesta, vor exista creşteri "de cel puţin 30% în Green Hills", în timp ce pentru apartamentele vechi rata de majorare va fi mai mică, de doar 20%. Pe de altă parte, Narcis Cazacu, reprezentantul agenţiei Start Imobiliare, anticipează, pe segmentul locuinţelor vechi, scumpiri de 10-15% până la sfârşitul anului.


Potrivit lui Narcis Olaru, preţurile pentru locuinţele vechi se situează momentan între 1.200 şi 1.500 de euro pe metru pătrat, în funcţie de zone. În acelaşi timp, un apartament în cadrul ansamblului Green Hills poate fi achiziţionat la circa 1.400 de euro pe metru pătrat (TVA inclus).


În acest context, potenţialul de creştere al pieţei imobiliare din Piatra Neamţ este, spun specialiştii, unul evident. Cel care achiziţionează o locuinţă acum poate miza pe un profit "lejer" de 15-20% în următorii doi ani, doar din revânzarea proprietăţii, estimează Cazacu. Iar perspectivele se anunţă încă şi mai optimiste pe segmentul locuinţelor noi.


Preferinţa pentru locuinţele noi va atrage developerii

Potrivit Andreei Rusu, preferinţa cumpărătorilor pentru locuinţele noi, în ciuda numărului redus al acestora, este una dintre trăsăturile pieţei locale. Această tendinţă nu va scăpa neobservată de către developeri, tot mai multe proiecte urmând a fi iniţiate în perioada următoare. În oraş există deja patru-cinci investitori care au achiziţionat terenuri pentru dezvoltări rezidenţiale, în timp ce alţi patru-cinci se află în faza de prospectare a pieţei, subliniază Cazacu.


Din categoria ansamblurilor noi ce vor fi lansate în perioada următoare, menţionează Olaru, va face parte complexul Montana. Aflat momentan în faza de avizare, acesta va fi lansat anul viitor şi va aduce pe piaţa locală circa 600 de locuinţe noi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite