Piaţa imobiliară se va prăbuşi total în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsurile de austeritate anunţate de Guvern vor avea un impact negativ asupra zonei tranzacţiilor imobiliare, dar şi asupra preţurilor. Piaţa imobiliară din România va continua să se prăbuşească, iar preţurile se vor menţine în continuare pe un trend descendent, pe toate segmentele sale.

În contextul economic actual este imposibil de vorbit despre o revenire a pieţei imobiliare sau măcar de o stabilizare, iar vocile care susţin acest lucru nu fac altceva decât să încerce să crească artificial preţurile sau să-şi vândă stocul de locuinţe construite care stau de luni bunela vânzare, spune Maria Avramescu, consultant al agenţiei Casa Mea.

Am putea ajungeîn situaţia Greciei

„Este de aşteptat, în viitorul apropiat, ca piaţa imobiliară de la noi să urmeze trendul celei din Grecia, unde preţurile locuinţelor şi ale terenurilor au ajuns chiar şi cu 80% mai mici faţă de perioada 2007-2008", adaugă consultantul imobiliar.

Citeşte şi:

Statul cheltuieşte banul public în dezmăţ!

Motivele care stau la baza acestor previziuni pesimiste sunt simple: creşterea preţurilor bunurilor de consum, ca urmare a creşterii TVA, numărul tot mai mare de şomeri, dar şi reducerile salariale din sectorul bugetar îi vor determina pe tot mai mulţi români să-şi vândă casele pe sume derizorii comparativ cu preţurile din urmă cu doi-trei ani, pentru a putea face faţă ratelor bancare.

Un asemenea caz este cel al familiei Dănilă, din Bucureşti, care are în proprietate un apartament cu trei camere, renovat şi cu îmbunătăţiri, pe care se chinuiesc să-l vândă de mai bine de şase luni.

„Am pornit de la un preţ de 90.000 de euro şi am scăzut gradual până am ajuns, în prezent, să cerem pe locuinţă 60.000 de euro, însă clienţii tot lipsesc", ne-a povestit Marian Dănilă.

Comentând cazul prezentat, Maria Avramescu susţine că acesta nu este nici pe departe unul singular, ba chiar putem vorbi de o generalizare la nivelul oraşelor mari a fenomenului.

„E drept că în urmă cu doi-trei ani preţurile erau umflate artificial pe fondul unei cereri mari, însă deja preţurile actuale au coborât sub valorile normale", a adăugat consultantul imobiliar.

Nu este momentul pentru tranzacţii

Totuşi, preţurile tot mai mici din piaţă nu vor garanta reluarea tranzacţiilor sau apariţia unui număr tot mai mare de clienţi. „Blocajul se va menţine, deja nu mai e vorba de bani aici sau de preţ, ci de faptul că românii, oricât de tentantă ar deveni o ofertă imobiliară, vor ezita să cumpere deoarece orice sumă disponibilă va fi ţinută şi economisită pentru un viitor incert", a mai spus Avramescu.

Acestei opinii îi subscrie şi Daniel Zamfirescu, manager al firmei de consultanţă imobiliară Activ Imob din Bucureşti, care precizează că „pe termen scurt şi mediu, stocul de locuinţe noi fără clienţi va creşte, mulţi dezvoltatori vor avea probleme tot mai mari la obţinerea finanţării pentru finalizarea proiectelor, iar proprietarii persoane fizice vor ajunge să vândă apartamentele la oraş pe sume cel puţin cu 30% mai mici faţă de cele din prezent".

De asemenea, tot mai mulţi români care au proiecte de construcţie în desfăşurare se vor vedea în imposibilitatea de a le finaliza şi vor încerca să le vândă pe bani care nu vor acoperi, în unele cazuri, nici măcar investiţia în teren, mai ales dacă vorbim de localităţile din jurul Capitalei, precum Brăneşti, Snagov sau Domneşti.

„Mulţi nu vor reuşi să găsească clienţi pentru proiectele nefinalizate, iar curând am putea asista la o transformare a unora dintre zonele rezidenţiale din vecinătatea Bucureştiului în zone pline de şantiere părăsite", a mai precizat Zamfirescu.

Ce spun statisticile

Potrivit celor mai recente studii, preţurile proprietăţilor imobiliare au scăzut, în medie, în intervalul iunie 2009-iunie 2010, cu aproximativ 30-40% faţă de perioada iunie 2008-iunie 2009, iar trendul se va menţine.

Majorarea TVA are efecte devastatoare

În cazul în care valoarea TVA la tranzacţiile cu locuinţe noi va creşte de la 5%, cât este în prezent, la 24%, atunci efectele vor fi devastatoare, crede Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

„Acest lucru, cumulat cu creşterea şomajului şi micşorarea salariilor bugetarilor va conduce la un blocaj aproape total în zona tranzacţiilor, chiar şi în contextul unor noi scăderi de preţuri", a precizat analistul. Mai mult, setul de măsuri anticriză ar putea amâna semnele de revenire a pieţei imobiliare cu cel puţin un an.

Proprietăţile din Grecia, minime istorice de preţ

Preţurile locuinţelor din Grecia s-au prăbuşit pe fondul situaţiei economice din ţară, iar scăderile, în unele zone, sunt chiar şi de 80% faţă de valorile înregistrate în 2008.

În oraşele mari, precum Atena sau Salonic, segmentul de apartamente a suferit cele mai mari scăderi de preţ. Aici, în prezent, preţul mediu pentru o locuinţă cu două camere este de aproximativ 35.000-45.000 de euro, faţă de peste 110.000 de euro, valoarea medie din urmă cu doi ani, potrivit unui studiu realizat de Asociaţa Agenţilor Imobiliari din Grecia.

Cu toate acestea, cumpărătorii continuă să lipsească, iar cei care decid să achiziţioneze locuinţe sunt, în marea lor majoritate, cetăţeni străini, relevă studiul amintit. Pe segmentul terenurilor, scăderile merg chiar şi până la 80% din preţul cerut de proprietari în perioada 2007-2008, dar nici aici clienţii nu se înghesuie să profite de oportunităţi.

Cele mai mari oportunităţi s-au creat în zonele litorale, ideale pentru dezvoltarea unor ansambluri de blocuri sau vile destinate turiştilor.
În Halkidiki, proprietarii unui lot de 16.000 de metri pătraţi, cereau, în urmă cu un an, aproape trei milioane de euro. Acum s-ar mulţumi chiar şi cu o ofertă de un milion de euro, adică circa 62 de euro pe metru pătrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite