Piaţa de utilaje, frânată de anul electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii de maşini pentru şantiere sunt nevoiţi să aştepte rezultatele alegerilor pentru a mai spera într-o dublare a vânzărilor ca în anii anteriori În prima jumătate a acestui

Comercianţii de maşini pentru şantiere sunt nevoiţi să aştepte rezultatele alegerilor pentru a mai spera într-o dublare a vânzărilor ca în anii anteriori

În prima jumătate a acestui an, vânzările de utilaje de construcţii au înregistrat o creştere volumică de 38,5%, potrivit datelor Asociaţiei Distribuitorilor de Utilaje de Construcţii (ADUC). Valoric, avansul a fost de 50% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, conform datelor CECE.

"Creşterea s-a diminuat comparativ cu aceeaşi perioadă din 2006-2007, când aceasta a fost de 120%. 2008 a fost un an electoral, deci o mare parte din proiecte au fost uşor întârziate, afectând în mod clar cererea de utilaje", declară Răzvan Marcu, director de marketing Marcom. Acesta punctează că scăderea are la bază şi numărul mare de utilaje existente pe piaţă în acest moment. Cei mai mari clienţi ai distribuitorilor de utilaje de construcţii rămân instituţiile publice.

Alegerile influenţează lucrările de construcţii

În plin an electoral, acest element afectează piaţa de profil. Terra România, unul din cei mai mari furnizori de astfel de produse, a punctat că ţinta de vânzări din primele şase luni nu a fost atinsă. "O parte din clienţii noştri sunt primării şi firme de utilităţi publice.

Dacă toată lumea aşteaptă rezultatele alegerilor, nu se investeşte în proiecte, atunci nici vânzările de utilaje nu cunosc o creştere spectaculoasă", a declarat Victor Vasluian, director Terra Utilaje de Construcţii.

O altă piedică pe această piaţă o reprezintă reticenţa în achiziţionarea locuinţelor în aşteptarea stabilizării preţurilor pe piaţa imobiliară.

Această perioadă este privită de principalii jucători ca o pauză înaintea unui adevărat boom. "În următorii ani vom asista la o altă explozie din punct de vedere al cererii de utilaje, şi anume în momentul în care vor începe toate proiectele de infrastructură şi în special construcţia de autostrăzi şi drumuri", estimează Răzvan Marcu.

Buldoexcavatorul rămâne regele şantierelor

La fel ca anul precedent, cel mai cerut utilaj din piaţă rămâne buldoexcavatorul. "Acesta încă este cel mai solicitat utilaj, dar tendinţa este de a se utiliza mai mult utilajele specializate ca excavatoare sau încărcătoare", afirmă Petre Moroianu, secretar general ADUC.

Pentru Terra, acest utilaj asigură 70% din vânzările lunare. Din punctul de vedere al vânzărilor, buldoexcavatorul asigură jumătate din această piaţă."Buldoexcavatorul este urmat de încărcătorul frontal, cu 13,5% din vânzări, şi excavatoarele hidraulice cu greutate mai mare de 12 tone, cu 11,3%", spune Marcu.

Volumic, vânzările de excavatoare au reprezentat circa 60% din această piaţă în primele şase luni, cel mai mare avans fiind înregistrat în prima parte a acestui an, respectiv 69%, faţă de doar 36% în perioada aprilie-iunie.

În ultima perioadă, creşteri substanţiale au avut vânzările de utilaje compacte, gen încărcătoare şi mini excavatoare. Vânzările pe acest segment au avansat cu 78% în ultimele trei luni, faţă de 43% la începutul anului. Utilajele folosite în lucrările de infrastructură au avut un avans de doar 8,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite