Piaţa rezidenţială, aproape de îngheţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţuri neveromisimile, care adesea frizează fabulosul, sunt apanajul pieţei rezidenţiale din Capitală. "După petrecere vine însă mahmureala", spunea Michael Lloyd, managing partner al

Preţuri neveromisimile, care adesea frizează fabulosul, sunt apanajul pieţei rezidenţiale din Capitală. "După petrecere vine însă mahmureala", spunea Michael Lloyd, managing partner al proiectului Băneasa, surprinzând plastic o realitate a oricărei pieţe imobiliare - caracterul său ciclic.

Oricărei creşteri îi urmează o perioadă de recesiune. Şi tot mai multe voci din piaţă aduc argumente în sprijinul ideii că vremea creşterilor galopante de preţ este deja istorie.

Foarte curând, românii nu vor mai fi dispuşi să plătească sumele exorbitante cerute de dezvoltatori pentru produse care nu depăşesc nivelul imobilelor comuniste. Calitatea va fi cuvântul-cheie pentru cei care vor să vândă.

"Oamenii vor prefera să-şi refacă vechile apartamente cu numai câteva mii de euro, sau să plece în vacanţă, decât să achiziţioneze o locuinţă nouă. Ce rost are să ai casă de un milion de euro în Pipera dacă nu ai unde să îţi parchezi maşina? Astfel de lucruri probează calitatea unui proiect şi nu clanţa de aur de la baie", afirmă Lloyd.

La rândul său, Artur Silvestri, analist al pieţei imobiliare, consideră că într-un interval de maximum doi ani se va ajunge la o saturaţie a cererii, o cerere ale cărei dimensiuni prezente sunt mult hiperbolizate.

"Vom avea nu un declin, ci o reaşezare, constând în corecţii manifestate în domeniile supraîncălzite şi în creşteri naturale acolo unde astăzi se plăteşte uluitor de puţin, de exemplu pe piaţa terenurilor agricole", afirmă Silvestri. "O cădere a pieţei, un crach nu este de aşteptat. Mai degrabă o scădere lentă. În fapt, preţurile din piaţa imobiliară au luat-o înaintea economiei", precizază Lloyd.

În acest context, Silvestri propune ceea ce el numeşte o grevă a cumpărătorilor.

"Aceasta este o atitudine recomandată şi eficientă acolo unde piaţa este stricată de oferta de vînzare foarte scăzută şi, mai mult chiar, de calitatea nemulţumitoare. Aceasta este o reacţie naturală de apărare ce s-a observat în alte părţi atunci când era necesară. Întrebarea este însă de ce la noi nu s-a adoptat încă această soluţie?", concluzionează analistul imobiliar. (Ionuţ Morariu)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite