Piaţa adezivilor va depăşi 150 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, producţia locală a atins un nivel de aproximativ 1.200.000 tone şi un volum a vânzărilor de 121 milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de 2007 Pe fondul evoluţiei

Anul trecut, producţia locală a atins un nivel de aproximativ 1.200.000 tone şi un volum a vânzărilor de 121 milioane de euro, în creştere cu 30% faţă de 2007

Pe fondul evoluţiei spectaculoase din sectorul construcţiilor, piaţa adezivilor a înregistrat o creştere semnificativă. Pentru acest an, principalii jucători anticipează un avans al pieţei până la nivelul de aproximativ 150 milioane de euro. În acest context, Henkel, Baumix, Gabbro, Baumit, Bengoss şi Adeplast au bugetat investiţii pentru a-şi mări capacităţile de producţie.

"Consider că febra construcţiilor va dura cel puţin încă cinci ani, timp în care piaţa îşi va menţine acelaşi trend ascendent - în primul rând datorită lucrărilor în construcţii care au luat startul în 2007 şi se vor finaliza în acest an, cât şi proiectelor rezidenţiale ce au ca punct de plecare prima jumătate a anului 2008. Preconizez o creştere de 20% - 25% pe această piaţă, tendinţă ce se va menţine cel puţin o perioadă de cinci ani", a declarat Gheorghe Fernea, director general al Gabbro. Societatea Gabbro, din Timişoara, a înregistrat în 2007 o cifră de afaceri de aproximativ 10,5 milioane de euro, pentru acest an preconizând vânzări de 13 milioane de euro.

Investiţiile vor aduce un plus de 200.000 de tone

Pentru a suplimenta producţia de adezivi, compania Henkel România va demara în acest an planurile pentru o fabrică de adezivi. "Va fi o investiţie similară cu cea de la Câmpia Turzii, cu locaţia în nord-estul ţării şi va avea o capacitate anuală de producţie de 200.000 de tone. În prezent suntem în căutarea terenului. Vom mai investi circa 1,5 milioane de euro în extinderea capacităţilor de producţie a fabricii de la Câmpia Turzii şi dezvoltării logistice a unităţii din Pantelimon, Bucureşti", a declarat Andrei Dumitrescu, director de marketing şi vânzări al Diviziei Adezivi Tehnologii, Henkel România.

Unitatea va contribui la sporirea capacităţii de producţie a companiei, aceasta urmând să ajungă, în 2009, la 600.000 de tone de adezivi. Potrivit reprezentanţilor firmei, producţia locală de adezivi reprezintă 90% la nivel de volum, restul de 10% reprezintă importuri - spume poliuretanice şi etanşanţi siliconici.

Şi Adeplast, din Oradea, va investi în acest an într-o fabrică de mortare uscate (inclusiv adezivi, gleturi sau kit), situată la Ploieşti. "Fabrica va avea o capacitate de 450.000 tone pe an. Pentru 2008, prognozăm o creştere în continuare a producţiei pe acest segment. Conform estimărilor de majorare continuă a pieţei construcţiilor cu un ritm de peste 30% pe an, cred că segmentul de piaţă reprezentat de adezivi va avea, la rândul lui, o creştere de 30%- 40%, estimând piaţa adezivilor pentru 2008 la peste 150 milioane de euro", a declarat Daniel Nicolau, director general al Adeplast.

"De asemenea, planurile de dezvoltare prevăd o investiţie la Oradea într-o fabrică de tencuieli şi vopsele decorative, cu o capacitate de 10.000 tone pe an".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite