Petrolul decide câştigătorii din imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia, Canada şi Norvegia, neafectate de criza financiară mondială Neaşteptat, petrolul este o componentă importantă pe piaţa internaţională a proprietăţilor. Creşterea preţului

Rusia, Canada şi Norvegia, neafectate de criza financiară mondială

Neaşteptat, petrolul este o componentă importantă pe piaţa internaţională a proprietăţilor. Creşterea preţului din ultima perioadă a afectat investiţiile imobiliare de pe întreg mapamondul.

Ţările producătoare de petrol, cu precădere cele din Orientul Mijlociu, se bucură acum de un boom al construcţiilor. Un bun exemplu este Dubai. Aici, investiţiile pe termen scurt sunt foarte profitabile prin prisma veniturilor obţinute din revânzarea proprietăţilor.

Nici randamentele obţinute din închirieri nu sunt de neglijat. În prezent, acestea au o valoare medie de 20%.
Pe termen lung însă, câştigătorii de pe piaţa globală vor fi Rusia şi Norvegia, precum şi unii membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol. Nici cei mai pesimişti analişti ai pieţei de real estate nu întrevăd scăderi ale preţurilor în aceste state.

4,5 miliarde de dolari, primul proiect de lux din Irak

Investitorii mai curajoşi au început deja să speculeze această conjunctură. Astfel, Irakul va avea în viitorul apropiat primul complex rezidenţial de lux. Până la sfârşitul anului, în Erbil vor începe lucrările de construcţie pentru ansamblul Tarin Hills. Investiţia a fost estimată la 4,5 miliarde de dolari.

Sume uriaşe sunt alocate şi proiectelor imobiliare din China. "Ţările a căror economie se bazează mai ales pe petrol şi construcţii vor atinge apogeul în trei - cinci ani", consideră Richard Barkham, director de cercetare al Grosvenor Group din Londra. China rămâne o investiţie profitabilă. Dar pe termen scurt.

Printre potenţialii perdanţi se numără multe dintre pieţele emergente est europene care înregistrează venituri uriaşe din turism. Dacă preţul petrolului va continua să crească, numărul vizitatorilor ce folosesc transportul aerian va scădea. Astfel, şi piaţa rezidenţială de închirieri va da randamente tot mai mici.

Italia şi Grecia, în prag de criză

Chiar şi destinaţii tradiţionale, precum Italia sau Grecia, se află în acelaşi pericol, spun specialiştii englezi. Cât despre Marea Britanie, aceştia sunt mai rezervaţi. Importurile de petrol de aici reprezintă mai puţin de 1% din PIB. Pe de altă parte, în Spania, care deja se confruntă cu o criză imobiliară, situaţia s-ar putea înrăutăţi. În această ţară, importurile de energie reprezintă mai mult de 3% din PIB.

"Piaţa rezidenţială a început să fie ca o oglindă a temerilor oamenilor", crede Karen Ward, economist în cadrul băncii HSBC, citat de publicaţia "Property Wire". Deşi preţurile proprietăţilor imobiliare scad în fiecare zi, investitorii evită achiziţiile.

Potenţialii cumpărători ai unei a doua locuinţe, cât şi cei care achiziţionau cu scopul de a închiria sunt în expectativă. Motivele nu ţin doar de zvonurile din piaţă, ci şi de greutăţile întâmpinate în contractarea împrumuturilor bancare.

Şi investitorii mici au început deja să aibă probleme financiare şi de credibilitate. Teama de o eventuală criză se resimte şi în sistemul global de pensii private. Jucătorii evită plasamentele în proprietăţi imobiliare şi preferă lichidităţile sau aurul.

"Şansele unei recesiuni globale sunt foarte ridicate", spune Richard Barkham. "De aceea, investitorii trebuie să îşi concentreze atenţia asupra investiţiilor pe termen lung, de peste 10 ani, sau să iasă din imobiliare".

Mersul preţurilor

Nu doar preţurile locuinţelor din Spania au scăzut spectaculos. Şi piaţa de închiriere se confruntă cu scăderi considerabile. Comparativ cu vara trecută, turiştii au închiriat cu 50% mai puţine locuinţe.

Casele australiene au început şi ele să se devalorizeze. Luna trecută, în Sydney locuinţele s-au vândut la preţurile practicate pe piaţă în 2004. Până la sfârşitul lui 2009, specialiştii se aşteaptă la scăderi de cel puţin 10%.

Pe de altă parte, Canada oferă o serie de oportunităţi investitorilor europeni. Investiţiile în terenuri par să fie vedetele anului, din moment ce analiştii apreciază că în maximum cinci ani acestea vor aduce profituri de 300%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite