Panourile solare reduc la 60% consumul de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că sunteţi interesat de protecţia mediului înconjurător, fie că vreţi pur şi simplu să faceţi economii la costurile de întreţinere, panourile solare producătoare de energie termică

Fie că sunteţi interesat de protecţia mediului înconjurător, fie că vreţi pur şi simplu să faceţi economii la costurile de întreţinere, panourile solare producătoare de energie termică reprezintă o opţiune viabilă. Deşi necesită costuri semnificative, beneficiile pe termen lung nu sunt deloc de neglijat.

"Principalul avantaj al utilizării panourilor sau sistemelor solare (un sistem solar este compus din panouri, centrală termică, boiler de acumulare, automatizări şi accesorii) îl reprezintă economiile obţinute prin reducerea consumului de combustibil, între 40% şi 60%, în comparaţie cu utilizarea exclusivă a centralelor termice pe bază de gaze", spune Sever Scarlat, director general Baxi România.

Potrivit lui Mugur Voiculescu, reprezentant vânzări Monsson Alma SRL, avantajele financiare ale panourilor solare sunt semnificative pe termen lung, întrucât acestea permit consumul de apă caldă la preţ de apă rece.
În plus, ele pot furniza şi o parte din energia termică necesară pe timp de iarnă. În aceste condiţii, perioada de amortizare a costurilor panourilor solare este de circa 8-15 ani, subliniază directorul Baxi.

Preţuri de la 9.000 de RON

Cum funcţionează, mai exact, sistemele solare? "Este foarte simplu. Energia soarelui încălzeşte apa din panouri, după care aceasta este trimisă într-un vas de stocare - un boiler din interiorul locuinţei", subliniază Mugur Voiculescu. Acesta precizează că, cel mai adesea, cumpărătorii optează pentru un sistem compus din două panouri, capabile să furnizeze necesarul de apă caldă pentru 4-5 persoane, în condiţiile unui consum mediu de circa 50 de litri de persoană pe zi.

Sever Scarlat consideră că, din punctul de vedere al raportului calitate-preţ, cele mai indicate sunt panourile solare plane, formate din sticlă prismatică. Costurile de instalare a două panouri solare plane (ce includ panourile, un boiler de 200 de litri, accesoriile şi automatizările necesare şi manopera) variază între 9.000 şi 11.000 RON, potrivit datelor furnizate de Baxi România.

Din punctul de vedere al rentabilităţii însă, panourile cu tuburi vidate sunt mai indicate, precizează Scarlat. Acestea pot fi utilizate şi în instalaţiile termice pentru aportul la încălzirea locuinţei. Costurile de instalare pentru două panouri de acest tip sunt de circa 13.500 RON.

Neindicat pentru apartamentele vechi

Deşi pot fi montate şi pe acoperişurile apartamentelor vechi situate la etajele superioare ale blocurilor, acesta nu este totuşi cel mai bun mod de a valorifica potenţialul acestor produse. "Panourile solare sunt ideale pentru case, pensiuni, hoteluri, clădiri cu destinaţie comercială sau industrială, însă pot fi utilizate cu succes şi pentru blocurile noi care sunt prevăzute cu centrală termică de condominiu", subliniază Scarlat.

De asemenea, precizează acesta, dezvoltatorii imobiliari au început să aibă în vedere şi astfel de aplicaţii, care să includă încă din faza de proiectare existenţa panourilor solare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite