Obor, târgul de locuinţe din Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toate casele recent construite din oraşul de pe Milcov s-au vândut într-un timp record. În ciuda acestui succes, numărul total de apartamente situate în blocuri construite în ultimii doi ani

Toate casele recent construite din oraşul de pe Milcov s-au vândut într-un timp record. În ciuda acestui succes, numărul total de apartamente situate în blocuri construite în ultimii doi ani nu depăşeşte 300

Niciun apartament nou de vânzare

Focşănenii s-au arătat neîncrezători faţă de primele proiecte rezidenţiale locale. Dezvoltatorii i-au atras însă cu preţuri mici şi fixe. Stocul de locuinţe este deja epuizat. Iar oferta de apartamente vechi este dominată de locuri construite după model "sovietic", cu un preţ mediu de 1.000 de euro pe metru pătrat.

Oborul este primul cartier focşănean în care s-au construit locuinţe noi. Astăzi însă nu mai există niciun apartament nou la vânzare. "În Focşani există 26.500 de căsuţe poştale, adică atâtea familii sunt în oraş. La noi s-a construit mult prea puţin decât ar fi nevoie, în condiţiile dezvoltării oraşului.

În Focşani sunt în prezent proiecte ce însumează aproximativ 300 de unităţi. Asta în condiţiile în care ANL-ul a construit circa 600 de locuinţe noi din `90 şi până azi. Este foarte puţin, după orice criteriu de evaluare", spune Costică Stelescu, administrator al companiei de dezvoltări imobiliare şi brokeraj financiar-bancar New Land din Focşani.

Primul proiect finalizat din Obor a fost dat în folosinţă acum doi ani. Este vorba despre două blocuri cu un total de 82 de apartamente de două şi trei camere, cu suprafeţe cuprinse între 60 şi 85 de metri pătraţi, ridicate de Pif Construct Company.

PRETURI ȘI DOTARI

În prezent se mai lucrează în zonă doar la complexul Mara, construit de Roşca Grup. Acest proiect este vândut în totalitate încă din luna ianuarie, deşi lucrările nu sunt finalizate. Toate contractările au fost încheiate într-o perioadă record: şapte luni de zile.

În total sunt nouă scări de bloc, dintre care patru vor fi date în folosinţă la sfârşitul acestei luni, iar restul de cinci în septembrie. Metrul pătrat construit a costat în medie 785 de euro. În centrul ansamblului este o suprafaţă de teren destinată exclusiv amenajării locurilor de joacă pentru copii şi spaţiilor verzi.

Preţul relativ mic la care a fost comercializat acest proiect se datorează şi reticenţei care exista în rândul focşănenilor, dat fiind faptul că acesta a fost primul ansamblu rezidenţial din oraş. O altă modalitate prin care firma dezvoltatoare a câştigat încrederea clienţilor a fost încheierea de contracte cu preţuri fixe, care nu au mai crescut pe parcursul lucrărilor.

Garsoniere şi apartamente noi mai pot fi contractate în Focşani în zona Poieniţa, în ansamblul omonim, la preţul de 1.300 de euro pe metrul pătrat, inclusiv TVA şi finisaje.

Vile se construiesc în zona de nord a Focşaniului, în apropierea localităţii Petreşti şi pe strada Coteşti, în ansamblul Oxygen. Metrul pătrat construit de casă nouă costă în medie 900 de euro. Terenurile potrivite construcţiei sunt foarte rare în Focşani.

MOD DE CONTRACTARE

În general, locuinţele noi din cartierul Obor au fost achiziţionate în baza unui avans de 10% din suma totală. Restul banilor au fost plătiţi în două tranşe egale, una până la ridicarea "la roşu" a construcţiei şi alta la finalizarea lucrărilor.

Ce mai poţi alege?

LOCUINŢE VECHI

Apartamentele vechi din Focşani au fost construite în anii `80. Înainte de cutremurul din 1977, în oraş erau blocuri în numai trei zone ale oraşului: Sud, Gară şi strada Cuza Vodă. Era vorba despre aşa-numitele blocuri "sovietice", cu un regim de înălţime parter şi două etaje. Media preţurilor la blocurile vechi din Focşani este astăzi 1.000 de euro pe metrul pătrat util.

Acest preţ variază în funcţie de anumite criterii. De exemplu, costul metrului pătrat util de locuinţă veche scade proporţional cu anul lui de construire. Astfel, la blocurile construite în anul 1980 preţul mediu pe metrul pătrat util este cu 10% mai mic decât cel al celor finalizate în anii `88-`89.

Un alt criteriu este determinat de vecinătăţile exterioare şi interioare. Suprafeţele variază între 40 şi 85 de metri pătraţi. "Industria a venit după anii `80 şi a fost localizată de la început în afara oraşului. De aceea, în Focşani nu există foste fabrici care să facă loc dezvoltărilor imobiliare", explică Stelescu.

Povestea cartierului tău

În anul 1632 italianul Paulo Bonici surprindea situaţia politică a oraşului Unirii de la 1859. "De la Adjud o iei spre Focşani, care are un pod peste Milcov cu două porţi, căci o jumătate din oraş este a Moldovei şi cealaltă a Ţării Româneşti"

Împărţirea oraşului între cele două principate româneşti persista şi în secolele XVII şi XVIII. Puternic centru comercial, Focşaniul avea două zone economice: una în apropierea Bisericii Sfântul Ioan din actuala Piaţă a Unirii, construită ca mănăstire de Grigore Ghica, voievodul Ţării Româneşti, şi alta în jurul fostei Biserici Domneşti, situată în partea "moldovenească" a Focşaniului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite