Nu există criză imobiliară în Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vedere a capitalei Ierusalim
Vedere a capitalei Ierusalim

Ţara din Orientul Mijlociu este, pentru mulţi dintre cei care caută o casă, o piaţă de lux. Suprafaţa construibilă disponibilă este una limitată. Acest lucru influenţează preţurile din rezidenţialul israelian, care se menţin la valori ridicate chiar şi în contextul actual.

Principalul factor care influenţează cererea mare de case sau terenuri este reprezentat de miile de israelieni din diaspora care anual îşi manifestă dorinţa de a se muta în Israel şi, ca urmare directă, de a achiziţiona o proprietate.

„Firmele de avocatură supervizează, în fiecare an, încheierea a peste 40.000 de tranzacţii. Peste  50% dintre ele sunt realizate ca urmare a solicitării unor israelieni din afara ţării. Multe dintre ele sunt în zona locuinţelor noi, deoarece ultimii ani au însemnat un ritm alert de construcţie a noi şi noi case", spune Ben Mizrah, avocat specializat în tranzacţii imobiliare.

 Modernă, cu acces la plajă, cu un port propriu, metropola Tel-Aviv cunoaşte un ritm alert de dezvoltare, mai ales că aici îşi au sediul principalele instituţii economice, media şi de servicii din Israel.

Tel-Aviv, printre cele mai scumpe zone

„Dacă vorbim de criză, trebuie să spun că în ţară, mai ales în Tel-Aviv,  efectele sale sunt prea puţin resimţite, iar tranzacţiile nu sunt blocate. Oferta este şi acum sub volumul cererii", precizează Levi Goldstein, broker imobiliar.

Preţul unui apartament cu trei camere în Tel-Aviv este, în medie, de 300.000 - 400.000 de dolari. Spre exemplu, o locuinţă de acest tip într-un bloc nou, cu suprafaţa de 70 de metri pătraţi, situată în apropierea plajei, costă 600.000 de dolari.

„Este drept că respectivul preţ se mai poate negocia, însă potenţialul cumpărător, mai ales dacă este din afara ţării, trebuie să ştie că aici preţurile nu au scăzut vertiginos, la fel ca în Europa, spre exemplu. Astfel, cine alege varianta expectativei până la momentul intrării pieţei pe un trend descendent al preţurilor, ar putea avea ani şi ani de aşteptat", explică brokerul.

În Israel, atât cumpărătorul cât şi vânzătorul achită comision către agentul imobiliar, acesta fiind, în general, de 2% din valoarea tranzacţiei. În calitate de cumpărător, poţi opta pentru a colabora cu o agenţie imobiliară sau cu un agent privat.

În oricare dintre cazuri, discuţiile de negociere privind preţul final al proprietăţii se vor purta între agenţii care reprezintă părţile. După ce se ajunge la un acord final privind valoarea de tranzacţionare, avocaţii părţilor se vor ocupa de aspectele legale ale procesului de vânzare-cumpărare.

1%, comisionul avocaţilor

Cât priveşte onorariile acestora din urmă, ele reprezintă, în general, 1% din valoarea de tranzacţionare a proprietăţii.

Pentru cetăţenii străini non-rezidenţi care doresc să achiziţioneze proprietăţi în Israel, băncile locale oferă credite ipotecare ce pot acoperi până la 60% din valoarea bunului cumpărat. Totodată, trebuie precizat că, în cazul locuinţelor noi, procentul acoperit de bancă poate urca până la 80%.

În cazul locuinţelor mai vechi, experţii locali recomandă ca, înainte de achiziţie, să angajaţi un inginer autorizat pentru a efectua o expertiză completă asupra imobilului. Costurile unei astfel de operaţiuni sunt cuprinse între 100 şi 500 de dolari.

Mersul preţurilor

O vilă cu şase dormitoare, în orăşelul Eilon, din Galilea, cu  trei băi şi două locuri de parcare, construită în 2005, cu o suprafaţă de 156 de metri pătraţi, se tranzacţionează la un preţ de  475.000 de dolari.

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Brokerilor Imobiliari din Israel, în iulie 2009, preţul proprietăţilor nu a înregistrat variaţii semnificative, comparativ cu primul semestrul al anului precedent. Astfel, specialiştii vorbesc de scăderi de 0,5-1% pe segmentul apartamentelor cu două şi trei camere, dar de majorări cu 2-3% în zona locuinţelor tip penthouse şi a vilelor.

Un apartament cu patru camere, în Tel-Aviv, cu suprafaţa de 90 de metri pătraţi, localizat în apropierea Universităţii de Stat, costă, în prezent, 290.000 de dolari, cu 10.000 de dolari mai mult faţă de cât cerea proprietarul pentru o locuinţă similară în urmă cu un an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite