Ninel Peia, milionar în cinci ani din afacerile cu terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul pas pe piaţa imobiliară l-a făcut în 1991, când avea doar 23 de ani. Ca "să se şcolească", s-a angajat într-o agenţie. A lucrat aici timp de trei luni şi a câştigat 2.000 de

Primul pas pe piaţa imobiliară l-a făcut în 1991, când avea doar 23 de ani. Ca "să se şcolească", s-a angajat într-o agenţie. A lucrat aici timp de trei luni şi a câştigat 2.000 de dolari. Îşi aminteşte şi acum de prima tranzacţie încheiată ca agent imobiliar. Comisionul obţinut de pe urma vânzării unui apartament de două camere în Sălăjan, cu 4.000 de dolari, a fost de 70 de dolari.

Ninel Peia, preşedintele grupului de firme PEIA Group, are acum o avere de zeci de milioane de euro şi continuă să învârtă afaceri imobiliare de amploare. Numai anul trecut i-a adus în buzunar un venit de două milioane de euro. Nici prin cap nu-i trece să renunţe la domeniul care i-a adus succesul. Dacă ar fi totuşi nevoit, ar opta cel mai probabil pentru politică.

Este unul dintre cei care au reuşit să facă avere pornind de la zero. Ce secret se ascunde în spatele succesului său? O întrebare la care interlocutorii zâmbesc politicos, însă arareori oferă un răspuns concludent. Peia răstoarnă imediat aşteptările iniţiale. Nu are nicio problemă în a împărtăşi "secretul succesului".

Povesteşte că punctul zero al drumului său în imobiliare l-a constituit o discuţie cu un austriac, pe care l-a întâlnit în 1990. Acesta făcuse o avere din afaceri imobiliare şi i-a povestit că totul a început cu vânzarea unei case în centrul Vienei de către tatăl său.

Cu banii obţinuţi, el a cumpărat mai multe terenuri ieftine la marginea oraşului, a căror valoare a crescut în timp. Pornind de la propriul exemplu, austriacul i-a dat atunci un sfat: "Cumpără pământ până la o distanţă de 20 de kilometri de capitala României şi peste zece ani vei deveni milionar".

"Au fost cazuri când am jucat totul pe o carte"

După ce a căpătat experienţa de care avea nevoie într-o agenţie, Peia a început să facă investiţii în terenuri pe cont propriu. La fiecare 10.000 de dolari investiţi, câştiga aproape de cinci ori mai mult. La primul milion de dolari a ajuns în 1996, mai devreme chiar decât prevăzuse "mentorul" său.

"Câştigând atâţia bani, am investit în foarte multe afaceri - în unele am pierdut, dar în altele am câştigat de zece ori mai mult", mărturiseşte Peia. "Au fost cazuri când am jucat totul pe o carte", adaugă, fără nicio urmă de regret.

Ţine să sublinieze că, deşi a făcut bani buni din terenuri, nu se încadrează în categoria speculatorilor. Aceasta pentru că la "sfatul" austriacului a adăugat un "ingredient" în plus. Nu a revândut terenul ca atare, ci l-a trecut în intravilan, a fondat apoi o companie, care a conceput un proiect şi a obţinut autorizaţia de construcţie. Vânzarea tuturor acestor elemente la "pachet" poate aduce un profit de 200-300%, explică Peia.

"Nu va exista un colaps imobiliar în următorii 10 ani"

Pentru a ilustra strategia, el povesteşte despre un teren de 5.250 de metri pătraţi, cumpărat în urmă cu doi ani, în Bucureşti, cu 500.000 de euro. Potrivit "scenariului" de mai sus, lotul (împreună cu proiectul, compania şi autorizaţia de construcţie) a fost revândut cu trei milioane de euro.

După deducerea cheltuielilor adiacente, în valoare de 150.000 euro, profitul efectiv a fost de 2.250.000 euro. Acesta este doar unul dintre numeroasele exemple de afaceri cu terenuri pe care le-a făcut până acum. Are acea siguranţă a jucătorului profesionist, care arată, chiar la o simplă privire, că mai are destui aşi în mânecă.

Nu este câtuşi de puţin îngrijorat de tulburările prin care trece, de câteva luni, piaţa imobiliară autohtonă. Declară cu fermitate că "în România nu va exista un colaps imobiliar în următorii 10 ani", pentru simplul motiv că, deocamdată, creditele ipotecare nu reprezintă decât 3,4% din PIB - spre comparaţie, în Europa de Vest, acestea depăşesc pragul de 50%.

"Va exista o corecţie a preţurilor la nivel naţional abia în momentul în care creditele ipotecare vor depăşi 20% din PIB, însă asta nu se va întâmpla în următorii 10 ani", este el de părere.

Pe deplin încrezător în buna evoluţie a pieţei imobiliare româneşti, viaţa de zi cu zi a lui Ninel Peia nu este absorbită total de muncă. Ne mărturiseşte că, deşi petrece în medie cam 12-13 ore pe zi la serviciu, mai are timp şi de familie, şi de pasiuni. "În weekend îmi închid toate telefoanele, nu sunt disponibil nici dacă izbucneşte al treilea război mondial", spune, foarte serios.

Dintre pasiunile sale menţionează pescuitul, cititul, călătoriile şi, nu în ultimul rând, tablourile. Locuieşte într-o vilă de 700 de metri pătraţi în Pipera, pe care, deşi a primit o ofertă de trei milioane de euro, a refuzat să o vândă. În afară de aceasta, mai are o casă de vacanţă în Sinaia, una în Olt şi plănuieşte să-şi construiască alta la mare.

Instinctul pentru afaceri al lui Ninel Peia se vede nu doar în investiţiile pe care le derulează în ţară, ci şi în cele din afara ei. A cumpărat până acum apartamente vechi în valoare de 5 milioane de euro, în Germania, la Dresda, unde se găsesc la ora actuală cele mai ieftine proprietăţi din Europa de Vest. Este nevoie doar de răbdare pentru ca această zonă a Germaniei să se dezvolte, iar preţurile la locuinţe să crească, crede Peia.

Pe scurt

S-a născut în judeţul Olt, în apropiere de Caracal

Prima afacere a fost o distilerie de alcool, pe care a înfiinţat-o în 1990, cu 70.000 de lei. Timp de 5 ani, aceasta i-a furnizat o parte din capitalul de care avea nevoie pentru investiţiile în terenuri

În 2000, a absolvit Facultatea de Drept din Bucureşti

A făcut trei mastere: în drept, în economia şi managementul de mediu şi în administraţie publică

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite