Negocierea scade pretul casei si cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesul cumpărătorilor pentru o locuinta este foarte mare doar în primele cinci săptămâni din momentul lansării ofertei. Dincolo de aceasta perioada, proprietarii sunt dispusi să reduca

Interesul cumpărătorilor pentru o locuinta este foarte mare doar în primele cinci săptămâni din momentul lansării ofertei. Dincolo de aceasta perioada, proprietarii sunt dispusi să reduca pretentiile financiare

Dimineaţă ploioasă de vară în Capitală. Mulţi bucureşteni plecaţi în concediu. După aglomeraţia din trafic, n-aş putea spune că foarte mulţi. Cei rămaşi, cu gândul şi economiile îndreptate înspre vacanţă.

"Afacerile merg cât se poate de rău", spune Laura Miu, broker al agenţiei imobiliare Apulum 94. Piaţa este blocată, tranzacţiile cu locuinţe sunt tot mai puţine.

Până aproape de zero. În cercul agenţiilor imobiliare s-a instalat o uşoară panică. Doar trăiesc din comisioane. Generoase, de altfel, 6% din fiecare tranzacţie. "E o perioadă dificilă", sunt de acord majoritatea agenţilor, dar încă se consolează cu ideea că vara este o perioadă normală de apatie a pieţei.

La sediul Apulum 94 brokerii sunt mai tot timpul la telefon. Dacă ai fi pe acolo doar în treacăt, ai fi tentat să crezi că toate apartamentele din Bucureşti se vând prin această agenţie.

Aceeaşi impresie ţi-o lasă şi tonul foarte sigur pe care angajaţii l-au căpătat de când lucrează în breaslă. "Bună ziua. Unul dintre clienţii mei este interesat de apartamentul dvs. Avem nevoie de mai multe detalii." "Da, oferta este încă de actualitate", "Sigur, când doriţi dumneavoastră".

Apartamentele vechi rămân lider de vânzări

În ciuda tuturor eforturilor agenţilor, până la ora 13.00 o singură programare de vizionare. Pentru o garsonieră de 72.500 de euro din zona Olteniţei. Agentul pare încântat de întâlnirea de la ora 16.00. Potenţialul client este mişcat doar de cuvântul magic - negociere!

Proprietarul este dispus să lase la preţ. "Piaţa a încetat să mai fie a vânzătorilor. Ei au început abia acum să fie dispuşi la negocieri, deşi existau semnale încă de la sfârşitul anului trecut că trebuie să ceară un preţ mai mic dacă vor să vândă", spune Ioan Roşu, directorul Apulum 94.

Agenţia pe care o conduce intermediază vânzări atât pe piaţa rezidenţială nouă, cât şi pe cea veche. Chiar dacă majoritatea agenţilor recomandă achiziţionarea unei locuinţe recent construite, clienţii nu sunt încă receptivi la această idee.

"Cele mai multe tranzacţii se fac cu bani împrumutaţi de la bancă. Clienţilor pare să nu le pese că după 30 de ani, când vor achita ultima rată, apartamentul va fi foarte greu de revândut", spune Roşu. Că bucureştenii preferă în continuare locuinţe vechi o demonstrează chiar alegerea unui client, care voia să achiziţioneze o locuinţă nouă şi a sfârşit prin a cumpăra una veche şi mai scumpă.

Cumpărătorul face legea

Ce a contat în această ecuaţie? Locaţia. Dacă apartamentul din complexul rezidenţial nou era construit în Bragadiru, casa achiziţionată este în Bucureşti, în zona Drumul Sării. Cu o suprafaţă utilă de 76 de metri pătraţi, apartamentul de trei camere, situat la ultimul nivel într-un bloc de patru etaje, a fost vândut pentru 150.000 de euro. Totuşi, cu 15.000 de euro mai puţin decât suma cerută de proprietar. Acesta încerca să vândă încă din aprilie la preţul de 165.000 de euro.

Tranzacţiile pe segmentul apartamentelor vechi derulate prin Apulum 94 sunt, firesc, anticipate de o negociere. În funcţie de zonă, vânzătorul lasă minimum 5% din preţul cerut şi maximum 20-25%. "Nu se negociază o perioadă lungă de timp. Proprietarul acceptă sau nu oferta", spune un agent imobiliar.

"Vânzătorilor le-au crescut pretenţiile şi anul acesta. Deşi nu se făceau tranzacţii, ei creşteau preţul în fiecare lună", precizează directorul agenţiei. S-a ajuns astfel la situaţia în care preţul a crescut artificial. Fiind o creştere nefondată pe o piaţă care se mişcă lent, aşa cum se întâmplă în imobiliar, valoarea locuinţelor a rămas totuşi constantă, la nivelul din noiembrie, decembrie 2007.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Timpul mediu de vânzare a proprietăţilor imobiliare a crescut în ultimele şase luni cu 20%, ajungând până la 12 săptămâni. Dacă însă preţul de vânzare este cu 10- 30% sub preţurile actuale de pe piaţă, locuinţa se vinde în maximum 30 de zile. Au existat cazuri când proprietăţile s-au vândut şi în cinci zile.

Perioada în care beneficiază de interes maxim din partea potenţialilor cumpărători este în prezent de cinci săptămâni. După acest termen interesul se diminuează, ajungând la aproximativ 15%. Începând din săptămâna a 7-a de staţionare pe piaţă este nevoie de repoziţionarea proprietăţii ca şi preţ, astfel încât interesul faţă de aceasta să crească din nou.

Paul Dumbrăvanu, proprietarul RE/MAX Star

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite