NEWS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construcţia de clădiri nerezidenţiale a avut anul trecut un ritm aproape dublu de creştere comparativ cu piaţa construcţiilor. Cea dintâi a avansat cu 59,7% în 2007, potrivit unui studiu

Construcţia de clădiri nerezidenţiale a avut anul trecut un ritm aproape dublu de creştere comparativ cu piaţa construcţiilor. Cea dintâi a avansat cu 59,7% în 2007, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă PMR Consulting.

În aceeaşi perioadă, piaţa construcţiilor a avut un avans de 33,6%. Compania de consultanţă estimează că şi în acest an construcţiile nerezidenţiale îşi vor menţine un ritm de creştere similar. Valoric, acestea au totalizat anul trecut 33 miliarde de lei (9,8 miliarde euro), deţinând cea mai mare pondere în acest sector.

Oficial, valoarea totală a pieţei de construcţii în 2007 a fost de 11 miliarde euro, însă, potrivit lui Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), calculul care a stabilit această valoare are la bază doar investiţiile directe din sector, valoarea reală fiind de 18,5 miliarde euro.

Raportat la această valoare, construcţiile nerezidenţiale au reprezentat mai mult de jumătate din totalul celor realizate anul trecut. PMR estimează că imediat după construcţiile nerezidenţiale urmează cele de genul civil şi rezidenţiale.

Sectorul nerezidenţial reprezintă construcţia de clădiri de birouri, industriale şi comerciale, hotelurile, respectiv clădirile destinate educaţiei şi sănătăţii publice. Cea mai mare parte a acestui tip de lucrări se realizează în Bucureşti, Capitala fiind urmată de Cluj-Napoca.

Sectorul nerezidenţial va avea şi în acest an o creştere peste cea a pieţei ca urmare a stagnării de pe sectorul rezidenţial. În primul semestru, construcţia de clădiri nerezidenţiale a avansat cu 34%, în timp ce piaţa a crescut cu 32,3%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite