Muntele este mai rentabil decât litoralul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ponderea investitorilor care se orientează spre staţiunile montane este mai mare, întrucât potenţialul turistic al acestora poate fi exploatat pe tot parcursul anului Oricine este

Ponderea investitorilor care se orientează spre staţiunile montane este mai mare, întrucât potenţialul turistic al acestora poate fi exploatat pe tot parcursul anului


Oricine este interesat de achiziţia unei case de vacanţă se vede pus în faţa unei decizii majore. El trebuie să hotărască unde anume să cumpere o proprietate astfel încât suma plătită să-i aducă un profit maxim. În fapt, dilema investitorului se rezumă la aflarea răspunsului la întrebarea ce ar trebui să aleagă: litoralul sau zona de munte?

Deşi este lipsit de îndoială că, pentru un cumpărător care ştie ce face, ambele variante se pot dovedi cât se poate de favorabile, o diferenţă există totuşi între cele două. "Dacă judecăm în termeni de sezonalitate turistică, investiţia într-o casă la munte este mult mai profitabilă, pentru că muntele este destinaţie de vacanţă tot timpul anului", consideră Violeta Lungu, director executiv Euroest Marketing & Advertising.

Revânzarea - soluţia ptimă pe termen scurt

"Având în vedere că sezonul estival pe litoral durează doar patru luni, ponderea cumpărătorilor care se orientează spre o locuinţă de vacanţă este mai mare în cazul locaţiilor montane, ce pot fi exploatate tot timpul anului", notează şi specialiştii Coldwell Banker.

În ceea ce priveşte modul cel mai facil de a obţine profit, Andreea Preda, Residential Broker în cadrul Colliers International, este de părere că revânzarea apartamentelor este soluţia optimă pe termen scurt. În cazul proiectelor rezidenţiale noi, atât de la munte, cât şi de pe litoral, rata de creştere a valorii investiţiei este de circa 30-40% în doi-trei ani, potrivit Violetei Lungu - însă doar în cazul achiziţionării din faza de construcţie. Dacă achiziţia este făcută după finalizarea ansamblului, acest procent scade simţitor, precizează reprezentanta Euroest.

Pentru a ilustra ritmul de creştere a valorii unei investiţii - fie în zona montană, fie pe litoral -, util este exemplul scumpirilor înregistrate până acum. "Analizând ultimii doi ani, creşterea de preţ la apartamentele din proiectele noi lansate în Braşov este între 25 şi 35%", precizează Andreea Preda.

Pe de altă parte, în Constanţa s-a înregistrat o scumpire anuală de aproximativ 10% în aceeaşi perioadă, potrivit lui Alexandru Niţă, Residential Broker Colliers. Potrivit datelor Coldwell Banker, preţul mediu pentru casele vechi din zona Braşovului se încadrează momentan între 800 şi 1.300 de euro metrul pătrat, în timp ce apartamentele variază între 700 şi 1.600 de euro.

Pe de altă parte, preţurile pe metru pătrat pentru locuinţele de pe litoral se încadrează între 1.100 şi 1.350 de euro pe metrul pătrat, în funcţie de tipul locuinţei şi staţiunea în care este situată aceasta, estimează Rosemarie Savaliuc, expert evaluator în cadrul companiei MediaCity.

Închirierea, neatractivă entru investitori

La polul opus, închirierea caselor de vacanţă - fie la munte sau la mare - este o opţiune destul de neatractivă pentru investitori. Aceasta pentru simplul motiv că presupune amortizarea investiţiei pe o perioadă foarte lungă de timp. Andreea Preda precizează că, în Braşov, chiria pentru un apartament de două camere într-un proiect nou este de 1.100 euro pe lună, ceea ce face ca, la un preţ mediu de 150.000 euro, investiţia să se recupereze în circa 11 ani. Pe de altă parte, precizează Niţă, la mare chiria diferă în funcţie de sezon, astfel că pe timpul verii un apartament se poate închiria cu o medie de 75 de euro pe zi, în timp ce, în restul de nouă luni, chiria este în jur de 300 de euro pe lună. Timpul de amortizare a unei investiţii la mare din închiriere este aşadar de circa 12 ani.

Reprezentanta Colliers precizează însă că o nouă practică profitabilă pentru proprietarii de case de vacanţă este închirierea în regim hotelier. Spre exemplu, un apartament de două camere în Poiana Braşov poate fi închiriat în sezon cu 100 de euro pe zi. "La un grad minim de ocupare de 43% pe an, cu o chirie de 100 de euro pe zi pentru un apartament de două camere în valoare de 150.000 de euro, investiţia poate fi recuperată în maximum nouă ani", subliniază Andreea Preda.

Braşovul, punctul fierbinte al investiţiilor străine

Ca potenţial de dezvoltare, oraşul de la poalele Tâmpei tinde să devină o locaţie de top. "Braşovul este în prezent punctul fierbinte al României, fapt datorat multor factori - dezvoltării pe care a înregistrat-o sub aspect comercial şi economic, locaţiei excelente (oraşul este înconjurat de munţi) pentru petrecerea timpului liber şi a vacanţelor", subliniază Andreea Preda. Aceasta adaugă că statutul de cea mai cunoscută staţiune montană de schi din România face ca potenţialul de dezvoltare de proiecte rezidenţiale în Braşov să fie foarte mare, mai ales în condiţiile demolării sau relocalizării platformelor industriale.

De asemenea, reprezentanţii Coldwell Banker sunt de părere că Valea Prahovei şi judeţul Braşov per ansamblu continuă să fie destinaţiile preferate ale românilor pentru case de vacanţă - în această zonă s-a constatat, de altfel, o creştere a numărului de pensiuni şi vile din circuitul turistic în ultimii ani. Aceştia subliniază că, în afară de Braşov, destinaţii montane căutate cu predilecţie de către developeri sunt şi Sinaia, Buşteni, Poiana Ţapului sau Predeal.

Trend imobiliar

- În ceea ce priveşte tipul de locuinţe preferate de cumpărători, Violeta Lungu precizează că, deşi cei care se grăbesc continuă să achiziţioneze apartamente vechi, "vedetele" sunt totuşi locuinţele noi.

- Acestea din urmă prezintă avantaje precum suprafeţe mai ample, finisaje superioare, facilităţile incluse. Un argument puternic în favoarea ansamblurilor rezidenţiale noi îl reprezintă, potrivit Andreei Preda, preţurile asemănătoare cu cele ale apartamentelor vechi.

- În acest context, procentul cumpărătorilor în ansambluri rezidenţiale noi a crescut semnificativ în ultimii doi ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite