Munchen, capitala secretă a Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metropola este recunoscută pe plan european drept unul dintre oraşele unde piaţa spaţiilor industriale este foarte dinamică Oraşul Oktober Festului sau metropola însufleţită a lumii

Metropola este recunoscută pe plan european drept unul dintre oraşele unde piaţa spaţiilor industriale este foarte dinamică

Oraşul Oktober Festului sau metropola însufleţită a lumii sunt doar două dintre numele sub care este cunoscut Munchenul. Prefer să îi spun însă satul cu peste un milion de locuitori, pentru că liniştea şi senzaţia de "acasă" m-au însoţit pe toată durata călătoriei în capitala Bavariei.

Încă de la primul contact cu civilizaţia la care aspirăm, de pe scara avionului, Germania miroase a ordine. Totul îşi are locul bine stabilit. Toată lumea ştie când, unde şi ce are de făcut. Până şi apusul soarelui văzut din taxi în drum spre hotel pare că e mai aşezat decât la noi.

Organizaţi până la ultimul detaliu sau doar puţin reticenţi pentru că ştiau că sunt româncă, nemţii mi-au părut la început uşor reci. Răceală pe care n-am mai observat-o însă în zecile de corturi, de dimensiunile unui mall mai mic de la noi, care animau Oktober Fest. Berea e la ea acasă, acolo unde oamenii ştiu să se distreze, să petreacă. Dacă nu le-aş fi auzit limba şi nu le-aş fi văzut costumele tradiţionale, aş fi putut spune cu uşurinţă că sunt latini.

Hirschgarten, terasa-simbol a oraşului

Atracţia oraşului, celebra piaţă Marienplatz, este pe lângă locul preferat de întâlnire al locuitorilor şi un mic paradis al cumpărăturilor. De la cele mai accesibile magazine de haine şi până la branduri unde tot ce îţi permiţi este window shoppingul, Marienplatz vibrează de turişti.

Arterele care o înconjoară sunt însă mult diferite faţă de omoloagele lor din oraşe precum Milano sau Paris. Agitaţia este una tipic nemţească. Până şi ca turist te integrezi rapid în atmosfera provincială care domneşte în al treilea mare oraş german. După shopping, localnicii obişnuiesc să se relaxeaze într-una dintre sutele de patiserii şi berării din Munchen.

Cea mai mare grădină de vară, Hirschgarten, este amplasată într-un parc de peste 200 de hectare în partea de vest a oraşului. În imediata apropiere a Palatului Nymphenburg, peste 8.000 de persoane îşi pot savura simultan celebra bere nemţească. Aici am văzut de aproape cele mai frumoase şi blânde căprioare, pentru prezenţa cărora parcul este renumit.

Cele mai mari chirii pe industrial din Germania

Oraşul care adăposteşte sediul cunoscutului producător de maşini BMW şi al companiei Siemens se poate mândri cu impecabilul stadion Olympiaturm. Nativii încă păstrează vie amintirea finalei Campionatului Mondial de Fotbal din 1974, care s-a desfăşurat în această locaţie, dar şi pe cea a masacrului din timpul olimpiadei de vară din 1972. Atunci o grupare teroristă de palestinieni, "Septembrie Negru", a luat ostatici membrii echipei olimpice a Israelului.

Munchen nu este atractiv doar ca destinaţie turistică. Şi în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, metropola iese în evidenţă. Pe lângă piaţa rezidenţială, care este foarte bine reprezentată, Munchenul este recunoscut pe plan european drept unul dintre oraşele unde segmentul industrial este sofisticat şi avansat.

La nivelul întregii ţări, Munchenul totalizează împreună cu alte cinci locaţii-cheie - Frankfurt, Hamburg, Berlin, Dusseldorf şi zona Ruth - peste 12,5 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale. Doar începând cu 2003 şi până la sfârşitul anului trecut, în Munchen au fost livrate aproximativ un milion de spaţii industriale.
Chiriile spaţiilor industriale din Munchen, de maximum 6,40 de euro pe metru pătrat pe lună, sunt cele mai mari din Germania. Doar în Stuttgart acestea mai depăşesc 6 euro pe metru pătrat.

Mersul preţurilor

Cu o suprafaţă de 45 de metri pătraţi, un apartament cu două camere din Munchen poate fi închiriat pentru 990 de euro pe lună. Modern utilat şi decorat, apartamentul este situat chiar în zona centrală, în apropiere de Marienplatz.

Acelaşi tip de locuinţă poate fi închiriată la jumătate de preţ, 450 de euro pe lună, la zece kilometri de centru. Pentru aceeaşi sumă sunt oferite spre închiriere majoritatea apartamentelor bucureştene situate în zone semicentrale, precum Obor, Timpuri Noi sau Ştefan cel Mare.

Mult mai scumpe faţă de unităţile similare din Bucureşti sunt apartamentele cu trei şi patru camere din Munchen. Preţurile pornesc de la 1.100 de euro pe lună şi ajung lejer la 4.000 de euro. Cele mai multe case pot fi închiriate pentru 2.000 de euro pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite