Moldovenii construiesc cu bani din Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul locuinţelor date în folosinţă în trimestrul al treilea s-a ridicat la 14.669
Numărul locuinţelor date în folosinţă în trimestrul al treilea s-a ridicat la 14.669

Cele mai multe locuinţe finalizate în trimestrul trei ale acestui an sunt localizate în regiunea Nord-Est a României. Bucovina a fost zona care a ţinut la un nivel ridicat dezvoltarea rezidenţială, mizând pe sumele mari de bani trimise de românii care lucrează în Italia sau Spania.

Ardealul este, conform datelor statistice, regiunea cea mai afectată de criză în ceea ce priveşte construcţiile noi. Atât centrul cât şi vestul ţării au înregistrat scăderi importante în ceea ce priveşte numărul locuinţelor finalizate în ultimul trimestru. În regiunea Centru numărul caselor noi a scăzut cu 374 de unităţi, iar în Vest cu 158, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică(INS). Dobrogea stă la fel de prost.

Numărul de locuinţe noi finalizate este cu 239 mai mic decât anul trecut. La polul opus se află regiunea Nord-Est, care a înregistrat o creştere a numărului de case noi de 376 de unităţi. Un bloc de 11 etaje a fost dezvoltat anul acesta şi oferit doar pentru români care lucrează în afara ţării de către firma de constrcuţii deţinută de omul de afaceri sucevean Doru Muha.

Case mari în Bucovina

„Dacă luăm datele statistice privitoare la numărul de români plecaţi la lucru în alte state din Occident, observăm că Moldova e pe primul loc la acest capitol. Acest aspect a influenţat şi ritmul de construire în cazul locuinţelor noi", spune Muha. Acesta precizează că mulţi dintre cei cu locuri de muncă în afara ţării vin înapoi în Bucovina şi construiesc case foarte mari, uneori pe terenuri cu suprafeţe de 500-1.000 de metri pătraţi.

El explică şi o diferenţă de mentalitate în sensul că persoanele din această zonă îşi doresc mult să epateze, devenind proprietarii unor spaţii de locuit cât mai mari. Firma botoşăneană Total Invest Grup, din aceeaşi regiune a ţării, nu a fost afectată deloc de criză. „Comenzile au fost similare celor din 2008. Cele mai multe construcţii noi au fost dezvoltate de persoane fizice", spune Laurenţiu Muscalu, director tehnic de construcţii în cadrul companiei menţionate.

Date contradictorii

Cum cobori spre sud, datele se modifică substanţial. „A fost un an dezastruos. Noi am evitat creditele şi cred că asta ne-a salvat", spune Vasile Irimia, reprezentant al Bantzis Construction din Iaşi. Acesta spune că datele INS pot fi explicate cu greu. „Principalii distribuitori de materiale de construcţii locali afirmă că au scăderi ale cererii de aproximativ 50%", completează Irimia.

Mai multe case construite de stat

Numărul locuinţelor date în folosinţă în trimestrul al treilea s-a ridicat la 14.669 unităţi, în creştere cu 259 faţă de perioada corespunzătoare din 2008, peste jumătate dintre acestea fiind construite în mediul urban.

Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, faţă de iulie-septembrie 2008, în perioada similară din acest an, a scăzut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 411 unităţi, iar cel al locuinţelor realizate din fonduri publice a crescut cu 670 unităţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite