Milano, oraşul în care goticul se îmbină cu minimalismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Lombardiei se distinge de celelalte metropole europene prin dozarea savantă a stilului urban zgomotos cu pasiunea pentru fotbal şi blatul subţire de pizza Extravaganţa. Este

Capitala Lombardiei se distinge de celelalte metropole europene prin dozarea savantă a stilului urban zgomotos cu pasiunea pentru fotbal şi blatul subţire de pizza

Extravaganţa. Este cuvântul care personifică cel mai bine capitala financiară a Italiei, Milano. Iubitorii de artă, pasionaţii de cumpărături, designerii şi gurmanzii sunt turiştii care înţeleg stilul vieţii urbane milaneze. Oraşul freamătă pe toate arterele, de la periferii şi până în centrul istoric.

5.30 dimineaţa. De la fereastra înaltă a hotelului, cu ani în urmă o fabrică, privesc doi tineri care bat o minge. Strada pe care s-a pus ad-hoc de o miuţă se pregăteşte să îşi întâmpine vizitatorii. Pizzerii şi gelaterii la fiecare pas încep să îşi ridice copertinele, îşi deschid umbrelele de soare pictate în dungi roşu cu alb, iar din cuptoarele cu lemne ale patiseriilor se simte firav un miros de pâine proaspătă condimentată cu ierburi aromate.

Din blocurile cu patru etaje, mansardate obligatoriu, încep să iasă primii milanezi. Uşile şi ferestrele se deschid larg, iar vântul leagănă uşor perdelele multicolore. Indiferent de genţile purtate, femeile milaneze sunt printre cele mai stilate europence. Simplitatea îşi arată farmecul: ochelari de soare, părul lung lăsat pe spate şi jeanşi. Biciclete retro vuiesc pe străduţa din faţa hotelului.

Mecca cumpărăturilor

Zgomotos şi trendy, Milano este recunoscut pentru puterea de a face dintr-un business banal unul deosebit de profitabil. Metropola italiană a modei şi afacerilor este locul ideal pentru shopping scump şi de calitate. Buticuri elegante, showroomuri decorate în stil minimalist, magazine tehnologizate de bijuterii, blănării şi mii de metri pătraţi de spaţii de cumpărături destinate pantofilor. Shoppingul începe chiar din inima oraşului, unde am găsit renumitul Fashion Quadrilatero. Aici luxul este protagonistul. Mecca al cumpărăturilor, Milano este un oraş cu o arhitectură caracteristică secolului al XIX-lea. Cu o alură cuture, capitala Lombardiei este însă departe de comercial. Panourile luminoase, care invadează până şi faţada clădirii gării, sunt parte integrantă din decor. Nimic nu pare în plus.

Aflat chiar în punctul zero al oraşului, cu 40.000 de locuri şi suprafaţa unui teren şi jumătate de fotbal, Domul, construit în stil gotic, este cu adevărat impunător. Cu cât te îndepărtezi de centrul istoric, locul monumentelor arhitectonice este luat de cafenele şi restaurante. Spazio Armani, devenit celebru pentru aperitivele şi renumita cafea italiană, este casa unuia dintre cele mai mondene restaurante, Nobu.

Cele mai mari randamente, în industrial

Şi piaţa de real-estate a oraşului este una în continuă mişcare. Dacă era marilor câştiguri din proiecte rezidenţiale noi nu mai este de actualitate, milanezii fac bani din vânzarea clădirilor vechi. O piaţă imobiliară matură şi stabilă, Milano are printre cele mai mici chirii din cele mai importante oraşe europene pentru spaţiile comerciale. Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Knight Frank, în primele trei luni ale anului, un metru pătrat închiriabil costa 700 de euro pe an. Mai scump cu 100 de euro faţă de capitala Italiei, Roma, şi mai mic cu 5.700 de euro faţă de cele mai selecte locaţii londoneze.

Randamentele pe acest segment sunt însă printre cele mai scăzute, de maximum 5%. Situaţia este diferită pe segmentul de birouri. Milano este de data aceasta în primele cinci cele mai scumpe oraşe europene, cu o medie de 520 de euro pe metru pătrat anual. Cele mai mari randamente pot fi obţinute pe segmentul logistic, de 7%. Anual, un metru pătrat de spaţii de depozitare poate fi închiriat cu 57 de euro.

Mersul preţurilor

- Oraş turistic, Milano promite cele mai variate oferte de preţuri pentru proprietăţile rezidenţiale. De la 375.000 de euro o garsonieră de 55 de metri pătraţi, situată în apropierea Domului, până la două milioane de euro un penthouse de 220 metri pătraţi din aceeaşi zonă.
- Considerabil mai mici sunt preţurile locuinţelor din cartierul Vialba-Quarto Oggiaro. Aici, un apartament cu două camere şi o suprafaţă construită de 102 metri pătraţi poate fi achiziţionat cu 190.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite