Materialele naturale, absente din casa românului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decorarea cu materiale naturale rămâne o preocupare frecventă a celor prinşi în astfel de activităţi. Alexandru Bălan, arhitect în cadrul One Design, spune că jumătate din clienţii

Decorarea cu materiale naturale rămâne o preocupare frecventă a celor prinşi în astfel de activităţi. Alexandru Bălan, arhitect în cadrul One Design, spune că jumătate din clienţii companiei optează pentru acest tip de produse.

Dacă piatra şi lemnul erau până acum cele mai folosite materiale, raritatea acestor produse i-a determinat pe clienţii români să se orienteze către soluţii exotice, precum bambusul. Bălan spune că achiziţionarea unor produse decorative de calitate reprezintă un proces anevoios. Cei care prelucrează acest tip de produse îşi orientează producţia spre export.

În plus, nu mai sunt specialişti care să le monteze, în special parchetari sau montatori de piatră. Iar procedurile sunt foarte minuţioase. Şi lambriurile din lemn încep să fie mai rar căutate din aceleaşi motive. Lipsa meşterilor ridică substanţial şi costurile. "Oamenii caută şi soluţii mai ieftine, or, parchetul de lemn e, spre exemplu, o variantă de trei ori mai scumpă dacă ne raportăm la parchetul laminat", susţine Bălan.

Tavane din travertin

Cei care optează pentru un proiect de design interior cu acest tip de materiale aleg de cele mai multe ori să facă schimbări radicale. Andreea Speranţa, de la Knox Design, recomandă pentru concordanţă şi un mobilier din lemn masiv din esenţe exotice cu inserţii de ţesături, cum ar fi inul, rattanul sau zambila de apă.

Pentru un stil mediteraneean se recomandă tavanele de travertin, un tip de calcar. Un aspect modern poate fi obţinut cu ajutorul pietrelor fine, gen marmură sau granit.

Pentru reducerea costurilor se apelează la materiale naturale doar pentru a îmbrăca anumite piese din casă.Un exemplu este caloriferul.

Elementele exotice se folosesc ca părţi adiţionale pentru abajururi, pentru tăblii de pat sau pentru jaluzele, potrivit Danielei Nacev de la Deco Design Interior. De asemenea, materialele din bambus, în special, sunt utilizate ca subansambluri pentru mobilier.

Proprietarii de case, principalii clienţi

Apartamentele se pretează în special la materiale noi care să le ofere un aer modern. Pentru case, accentul cade pe natural. "Dacă vrem să ne mutăm la casă, conştient sau nu, facem acest lucru din dorinţa de a fi mai aproape de natură. Acest fapt este observat şi în alegerea materialelor", crede Adina Filculescu, director de vânzări La Vie en Rose.

Ea subliniază că materialele naturale au şi un preţ mai ridicat şi necesită şi o îngrijire atentă. În schimb, transmit o stare de calm şi pun casa într-o lumină specială. "Materialele naturale răspund celor două tendinţe urmărite în amenajări: impactul vizual şi crearea atmosferei", punctează aceasta.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite