Mansarda de pe blocurile vechi, cea mai ieftină locuinţă de pe piata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În oraşele din provincie, preţul pe metru pătrat de apartament mansardat începe de la numai 625 de euro Inventivitatea constructorilor români a dus la apariţia pe piaţa locală

În oraşele din provincie, preţul pe metru pătrat de apartament mansardat începe de la numai 625 de euro

Inventivitatea constructorilor români a dus la apariţia pe piaţa locală a unei case mai puţin convenţională - mansarda de deasupra blocului.

Principalul avantaj al locuinţelor construite pe terasele imobilelor vechi este amplasamentul. Blocuri ridicate înainte de anii `90, pretabile supraînălţării, sunt localizate chiar şi în zonele centrale ale marilor oraşe.

Sibiul este unul dintre oraşele în care mansardarea a fost, până de curând, o adevărată modă. Cele mai multe astfel de apartamente, mai ieftine decât unităţile locative noi sau chiar decât cele vechi situate la nivelurile inferioare, au atras mai ales clienţi cu posibilităţi materiale mai reduse.

Acesta este motivul pentru care noile construcţii au apărut în cartierele mai prost cotate ale oraşului.

"Vasile Aaron este cartierul sibian cu cele mai multe blocuri vechi. Populaţia de aici are veniturile cele mai reduse. Acestea sunt motivele pentru care cele mai multe mansardări s-au făcut aici", explică Nicu Răduleţ, partener în cadrul agenţiei imobiliare sibiene Răduleţ&Adam.

Lift şi termoizolaţie, la schimb cu terasa blocului

Termoizolaţia de cinci centimetri, înlocuirea uşilor de la intrare şi a ferestrelor de pe casa scării cu tâmplărie şi geam termoizolante, montarea unui sistem interfon, senzori de lumină pe fiecare nivel, zugrăvirea casei scărilor. Acestea sunt doar câteva dintre modalităţile cu care locatarii sunt atraşi să permită firmei constructoare înălţarea clădirii cu încă unul sau chiar două niveluri.

Unele companii oferă şi sume de bani sau montează lifturi, acolo unde acest lucru este necesar şi posibil. "Orice fel de bloc se pretează mansardării, dar noi executăm acest tip de lucrări numai la clădirile cu parter şi patru etaje. La blocurile mai înalte este o problemă din punctul de vedere al lucrului la înălţime.

Cu cât lucrezi la o altitudine mai mare, cu atât este mai dificil pentru muncitori", spune Adrian Ruja, manager A-Con Adi Construct, firmă sibiană ce s-a extins recent spre piaţa din Bucureşti.

Un metru pătrat de locuinţă la mansardă costă, potrivit lui Ruja, 1.050 de euro plus TVA. Asta în condiţiile în care valoarea indicelui BREI-N, realizat de agenţia imobiliară Colliers şi care arată preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor noi din Bucureşti, a fost în luna iunie 1.909 euro.

Unităţile locative situate la mansardă sunt mai ieftine chiar şi decât locuinţele situate în blocurile pe care sunt construite. Indicele BREI-V se referă la apartamentele vechi şi a atins în luna iunie o valoare de 1.794 de euro, adică cu 544 de euro mai mult decât preţul pe metrul pătrat de mansardă.

Familiile tinere, cele mai interesate de apartamente noi pe clădiri vechi

În Suceava, apartamentele situate în mansarde nou construite sunt la mare căutare. Preţurile sunt şi aici mai mici decât cele ale locuinţelor din fondul locativ nou şi vechi.

"În ultimul timp, preţurile la unităţile locative situate la mansardă au scăzut, ajungând de la 850-900 de euro la un nivel de 750 de euro pe metru pătrat. Suprafaţa medie a unui astfel de apartament este de 50 metri pătraţi, dar există şi spaţii mai mari, de până la 65 metri pătraţi.

Aceste locuinţe sunt preferate în general de familiile tinere, care nu intenţionează să stea mai mult de doi-trei ani în ele. Media la apartamentele din blocurile vechi este de 1.000 de euro pe metru pătrat", explică Mihai Olimpiu, administrator al agenţiei imobiliare sucevene Imostar. Şi în Sibiu diferenţele de preţ dintre cele două tipuri de locuinţă sunt semnificative.

În cartierul Vasile Aaron, de pildă, metrul pătrat de mansardă costă în medie 624 de euro, în timp ce la apartamentele vechi valoarea depăşeşte 1.000 de euro. Ridicarea unui apartament pe un bloc deja existent este o lucrare ce presupune maximă seriozitate din partea firmei de construcţii. În caz contrar, locatarii de la la ultimul nivel pot avea serioase probleme.

În Sibiu, de pildă, au fost cazuri în care locuinţele de la etajele superioare au fost inundate de apa de ploaie, din cauza neizolării corespunzătoare în timpul lucrărilor. Un lucru e sigur: orice construcţie nouă trebuie să fie făcută în baza unei autorizaţii emise de primărie.

Mansardele româneşti, între "ţeapă" şi profesionalism

Asta presupune implicit existenţa unui studiu asupra rezistenţei blocului vechi. În general, materialele folosite sunt uşoare: cărămizi tip BCA, lemn şi gips-carton.

Lemnul şi izolaţia termică sunt însă uşor inflamabile. Recentul caz de la Râmnicu Vâlcea, unde mai multe apartamente situate la mansardele blocurilor vechi au ars aproape în întregime, este un exemplu elocvent al riscurilor pe care le comportă aceste construcţii. La Sibiu, cererea pentru apartamente în mansardă a scăzut în ultimul timp. "Mansardele au un renume destul de prost în Sibiu. Au fost tot felul de probleme, una chiar s-a prăbuşit. Nu se mai caută aşa de mult în prezent aceste apartamente", spune Răduleţ.

Dacă lucrarea este executată cum trebuie, avantajele sunt multiple. Unul dintre ele este că prin mansardare se elimină problema hidroizolaţiei teraselor. Acoperişul nu mai este plat, ci devine o şarpantă, care este mult mai uşor de întreţinut. De pildă, dacă sistemul de hidroizolaţie cu carton asfaltat are o fisură, acesta trebuie înlocuit cu totul, lucrare care costă câteva mii de euro, în timp ce preţul unei ţigle este în medie 1 euro.

Paralela cu pietele internationale

n Cererea de apartamente în centrul capitalei ungare a determinat firmele de construcţii din ţara vecină să demareze proiecte de mansardare a clădirilor vechi de peste 100 de ani.

Un exemplu este strada Andrassy, situată în apropierea Dunării, unde există clădiri din secolul al XIX-lea pe care au fost ridicate chiar şi trei niveluri adiţionale.

Preţurile pentru asemenea unităţi locative pleacă de la 67.000 de euro pentru un apartament cu două dormitoare, dar pot atinge şi peste jumătate de milion de euro, în cazul unei locuinţe de lux cu o suprafaţă de peste 220 de metri pătraţi, situată în Districtul 13.

Mansarda a fost ridicată la rang de artă de către Jules Hardouin Mansart. Acesta a fost arhitectul regelui Ludovic al XIV-lea, începând cu anul 1675. Astăzi în Paris sunt disponibile spre vânzare apartamente mansardate construite în diverse perioade. O asemenea locuinţă, cu vedere la Luvru, cu două dormitoare, două băi şi şemineu, situată pe malul Senei într-o clădire din secolul XIX, costă 2.200.000 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite