Mallurile anului 2008, chirii de 50 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

City Park Mall şi Băneasa Shopping City, singurele malluri deschise anul acesta, oferă o suprafaţă închiriabilă cumulată de peste 110.000 de metri pătraţi Apetitul românilor pentru

City Park Mall şi Băneasa Shopping City, singurele malluri deschise anul acesta, oferă o suprafaţă închiriabilă cumulată de peste 110.000 de metri pătraţi

Apetitul românilor pentru cumpărături a fost alimentat anul acesta de numai două proiecte de centre comerciale de tip mall. Unul în provincie, la Constanţa, cel de-al doilea în Capitală. Ambele au fost însă inaugurate cu întârzieri de câteva luni. Rezultatul: pierderi considerabile pe fondul neîncasării chiriilor.

Nefinisat în totalitate, City Park Mall din Constanţa, dezvoltat de compania Neocity, şi-a deschis porţile în ultima zi de mai a acestui an. Cu zece luni de întârziere. Mallul va fi complet operaţional în 30 de zile de la data deschiderii.

"L-am deschis acum pentru că vreau să încasez chiria", a declarat atunci Elan Schwarzenberg, preşedintele Neocity Group România. Acesta a subliniat că întârzierea cu zece luni a deschiderii mallului a dus la pierderi de 8-10 milioane de euro. Până la sfârşitul anului, însă, Neocity va obţine venituri estimate de aproximativ 13 milioane de euro din administrarea mallului de la Constanţa.

Amortizarea investiţiei, în 8 ani

City Park Mall are o suprafaţă închiriabilă de 25.500 de metri pătraţi şi 120 de magazine. Conform chiriilor practicate pe piaţă anul trecut, când au fost încheiate majoritatea precontractelor pentru suprafeţele din mall, City Park Mall ar trebui să aducă peste 6,1 milioane de euro pe an doar din chirii.

La acestea se adaugă taxele pentru administrare şi cele de marketing, care în provincie sunt, în medie, de şapte euro pe metru pătrat, potrivit Monicăi Barbu, director retail Colliers. Astfel, veniturilor din chirii li se adaugă peste 1,7 milioane de euro.

Neocity Group România a investit aproape 70 de milioane de euro în dezvoltarea centrului comercial City Park Mall din Constanţa. Peste 50% din finanţarea necesară dezvoltării a provenit din surse proprii, iar amortizarea investiţiei se va face în 7-8 ani, potrivit lui Schwarzenberg.

Acesta este primul proiect de retail al grupului de pe piaţa românească. Compania, controlată de investitori israelieni, este unul dintre principalii jucători de pe piaţa de birouri din Capitală. Proiectele Neocity Tower I şi II din Dorobanţi au fost dezvoltate de Neocity Group.

Aproape 3 milioane de euro lunar din chirii

Un alt jucător cunoscut pe piaţa imobiliară este Gabriel Popoviciu, care deţine în portofoliu primul centru de shopping lansat anul acesta. Băneasa Shopping City dispune de 85.000 de metri pătraţi suprafaţă închiriabilă şi trebuia să fie finalizat în toamna anului trecut.

Potrivit directorului departamentului retail al Colliers, chiriile pentru spaţiile comerciale din Bucureşti ajungeau, în 2007, la o medie de 25,5 euro pe metru pătrat. Taxele de administraţie şi marketing ridică sumele plătite de chiriaşi cu 8,5 euro pentru fiecare metru pătrat ocupat.

Întârzierile de la Băneasa Shopping City s-au datorat extinderii suprafeţei închiriabile de la 65.000 de metri pătraţi la 85.000 de metri pătraţi, potrivit reprezentanţilor Băneasa Investment. Dacă ar fi deschis în toamnă, proprietarii centrului comercial ar fi obţinut venituri de peste 2,2 milioane de euro în fiecare lună din chirii şi taxe conexe. În prezent, conform preţurilor practicate pe piaţă, mallul ar putea genera venituri de aproximativ 2,9 milioane de euro lunar.

Paralela cu pietele internationale

Chiriile din mallurile capitalei Poloniei, Varşovia, depind foarte mult de proiect şi de suprafaţa închiriată. Pentru spaţii de sub 100 de metri pătraţi dintr-un shopping center suma plătită lunar pentru un metru pătrat poate ajunge până la 55 de euro. În medie, un metru pătrat dintr-un mall se închiriază cu 34 de euro pe lună.

Chiriile din Viena sunt foarte greu de adus la o medie a pieţei. Oraşul cu unul dintre cele mai mari malluri din regiune, Shopping City
Sued, de 162.000 metri pătraţi, practică chirii medii între 25 şi 75 de euro pe metru pătrat lunar, pentru locaţii de clasă A.

Sumele sunt chiar mai mici decât cele practicate în Roma. În capitala din Peninsulă un metru pătrat închiriat într-un mall nu depăşeşte 50 de euro pe lună.

Cele mai mari chirii din Europa sunt practicate în capitala Regatului Unit. Prezenţa în locaţiile selecte din Londra se plăteşte şi cu peste 500 de euro pe metru pătrat lunar.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite