Lucrările de cadastru, impulsionate de dezvoltarea sectorului imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

6.000 de persoane fizice autorizate şi firme din domeniu au încasat anul trecut onorarii de aproximativ 9 milioane de euro Piaţa lucrărilor de cadastru şi geodezie a ajuns anul trecut la

6.000 de persoane fizice autorizate şi firme din domeniu au încasat anul trecut onorarii de aproximativ 9 milioane de euro

Piaţa lucrărilor de cadastru şi geodezie a ajuns anul trecut la 26 milioane de euro, faţă de 22 milioane de euro, la cât s-a cifrat în 2005. Această dinamică a condus şi la creşterea onorariilor totale încasate de cei care practică această meserie.

Motivul creşterii acestei pieţe îl constituie, în primul rând, dinamica investiţiilor din economie care generează automat şi lucrări de cadastru şi geodezie. Piaţa lucrărilor a înregistrat o creştere de 18%, comparativ cu anul precedent, potrivit datelor furnizate pentru "Adevărul" de către Asociaţia Patronală de Cadastru, Geodezie şi Cartografie.

"Această dinamică este firească, în contextul nivelului tot mai ridicat al investiţiilor din economie. Acestea generează, inevitabil, şi lucrări tot mai multe de cadastru şi geodezie", a explicat, pentru "Adevărul", Valeriu Manolake, preşedintele APCGC. Potrivit legislaţiei în vigoare, onorariile percepute trebuie să se încadreze între nişte tarife minime şi maxime.

Noul sistem de autorizare va "curăţa" piaţa

"Anul trecut, acestea au fost aproape o treime din valoarea totală a lucrărilor de cadastru, undeva spre 9 milioane de euro", spune Manolake, apreciind, totodată, că existenţa acestor onorarii de referinţă au drept scop protejarea clientului.

Cel mai târziu de anul viitor, geodezii vor fi autorizaţi de către o organizaţie profesională, sistem ce va duce la o epurare semnificativă a celor care profesează în acest domeniu. Estimările Asociaţiei Patronale arată că o treime din agenţii cadastrali autorizaţi în acest moment, adică aproximativ 2.000 de persoane fizice autorizate - vor dispărea, întrucât pentru obţinerea autorizaţiei va trebui să se îndeplinească anumite condiţii. "Piaţa se va putea controla mai bine. Se vor institui sancţiuni pentru cei care nu respectă legea, care vor merge până la retragerea autorizaţiei", a declarat preşedintele Ordinului Geodezilor, Iohan Neuner. Pe piaţa lucrărilor de cadastru şi geodezie există în acest moment 6.000 de agenţi cadastrali. Din aceştia, aproximativ 450 sunt firme, iar ceilalţi - persoane fizice autorizate (PFA).

Tehnologia necesară efectuării lucrărilor de cadastru este costisitoare, preţul acesteia variind între 8.000 de euro şi 50.000 de euro.

Geodezia, profesie liberală din acest an

Odată cu apariţia, în acest an, a Legii 16, geodezia a devenit profesie liberală, ca şi notariatul sau avocatura. Dreptul de semnătură va fi acordat de Ordinul Geodezilor, o organizaţie profesională asemănătoare Uniunii Naţionale a Notarilor sau Ordinul Arhitecţilor, şi nu de Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ca în prezent. Actualele autorizaţii emise de ANCPI sunt valabile până în martie 2008.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite