Locuintele vechi, mai ieftine cu 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele centralizate de "Adevărul" arată că preţurile cerute de proprietarii locuinţelor construite înainte de 1989 au stagnat sau chiar au scăzut. Tendinţa descendentă va continua şi în

Datele centralizate de "Adevărul" arată că preţurile cerute de proprietarii locuinţelor construite înainte de 1989 au stagnat sau chiar au scăzut. Tendinţa descendentă va continua şi în lunile care au mai rămas din acest an.

Reprezentanţii RE/MAX estimează că, până la sfârşitul acestui an, preţurile apartamentelor vechi se vor diminua semnificativ. Singura diferenţă între Capitală şi restul ţării este cuantumul scăderilor.

Astfel, dacă bucureştenii vor plăti cu 15% mai puţin până la sfârşitul anului, locuitorii oraşelor de provincie vor scoate din buzunar sume mai mici cu 5-10% decât în prezent. Scăderea vine după ani de creştere accelerată a preţurilor apartamentelor. "Un factor foarte important a fost reprezentat de cei doi ani de aşteptare pe care România i-a avut până la intrarea în UE.

Am avut un preludiu prelungit de doi ani, în care preţurile s-au triplat, iar după aderare, în mod previzibil, de altfel, au crescut în continuare şi nu întotdeauna justificat", consideră Andrei Pascu, proprietarul agenţiei imobiliare RE/MAX- Advantage.

În majoritatea oraşelor mari, preţul mediu pe metru pătrat de apartament vechi a scăzut cu circa 200 de euro în primele şase luni ale anului. În cazul unui apartament de 50 de metri pătraţi, preţul proprietăţii are o valoare mai mică cu 10.000 de euro.
Încăpăţânarea proprietarilor frânează scăderea preţurilor

Estimările specialiştilor sunt făcute însă în condiţiile unei pieţe normale, în care funcţionează legile economiei de piaţă. "Scăderea preţurilor apartamentelor n-ar trebui să surprindă pe nimeni, era previzibilă şi, în plus, pentru majoritatea populaţiei, aceasta este o veste bună, şi nicidecum una proastă", apreciază Adrian Şişchin, director regional RE/MAX.

Proprietarii din Ploieşti fac însă opinie separată. "Cu toate că vânzările stagnează încă, constat o uşoară creştere a preţurilor. În ciuda faptului că apartamentele vechi nu se prea tranzacţionează, proprietarii nu vor să-şi diminueze pretenţiile, ba din contră", spune Daniel Mirea, director al agenţiei imobiliare Optima Casa din Ploieşti, oraş în care costurile au crescut în ultima lună şi cu 13.000 de euro.

Situaţii în neconcordanţă cu tendinţa descendentă a preţurilor pe segmentul de apartamente vechi există şi în alte oraşe. La Focşani de pildă, în ultima lună, costul pentru garsoniere a stagnat, cel pentru apartamente de două camere a scăzut, iar la trei camere a crescut.

"Trebuie făcută o precizare: cele mai cerute sunt apartamentele de trei camere cu o suprafaţă de până în 60 de metri pătraţi. Acest tip de locuinţe este dorit de familiile cu unu sau doi copii de vârste şcolare", explică Costică Stelescu, manager al companiei imobiliare focşănene New Land.

În alte oraşe, precum Râmnicu Vâlcea, proprietarii au înţeles că, dacă vor să vândă, trebuie să îşi reducă pretenţiile. "Ofertele de vânzare pe care le-am primit în ultima lună de la proprietarii apartamentelor vechi au preţuri cu 10% mai mici decât în perioada anterioară", spune Dan Şerb, administrator al agenţiei Imobil Klass din Râmnicu Vâlcea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite