Locuinţele vechi, cu 20% mai ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, apartamentele vechi din Capitală s-au ieftinit cu până la 20%, în timp ce preţurile celor noi au stagnat Până nu de mult, preţul unui metru pătrat construit

De la începutul anului, apartamentele vechi din Capitală s-au ieftinit cu până la 20%, în timp ce preţurile celor noi au stagnat

Până nu de mult, preţul unui metru pătrat construit într-un apartament "comunist" era mai ridicat decât într-un ansamblu proaspăt construit. Blocajul de pe segmentul locuinţelor vechi a determinat însă răsturnarea balanţei în favoarea noilor oferte locative de pe piaţă.

Deşi tranzacţionate per ansamblu la preţuri comparabile, raportate la costul unui metru pătrat, locuinţele vechi au fost, o bună bucată de vreme, semnifi cativ mai scumpe decât cele noi. Blocajul de pe segmentul apartamentelor vechi a dus însă la remodelarea radicală a acestui raport.

Andrei Apetrei, director general Quantum Consulting & Management (QCM), subliniază că unele apartamente noi sunt acum şi cu 20% mai scumpe decât cele vechi situate în aceeaşi zonă. La această situaţie s-a ajuns deoarece, de la începutul anului, cele din urmă s-au ieftinit cu valori cuprinse între 5 şi 20%, în timp ce preţurile celor dintâi au stagnat.

La egalitate s-a ajuns în luna aprilie a anului 2008

Această răsturnare de situaţie vine după ce, potrivit datelor Colliers, cele două pieţe s-au confundat ca preţ mediu pe metrul pătrat construit (incluzând terasele şi TVA-ul) în luna iulie a anului 2007 şi, din nou, în luna aprilie a acestui an.

În luna august, preţul mediu pe metrul pătrat construit, incluzând terasele, era de 1.744 de euro pentru apartamentele vechi din Bucureşti, subliniază Călin Bucur, consultant în cadrul departamentului rezidenţial al Colliers International România. Spre comparaţie, în cadrul proiectelor rezidenţiale destinate segmentului middle-class, preţul aceleiaşi suprafeţe, fără TVA, era de aproximativ 1.500 de euro - adică de aproape 1.800 de euro cu TVA.

O diferenţă de 25-30%, tiparul unei pieţe mature

Privită dintr-o perspectivă globală, această schimbare este una previzibilă. Joseph Saliah, CEO-ul Aura Investments, precizează că, într-o piaţă matură, preţul pe metrul pătrat al locuinţelor noi este în mod obişnuit cu 25-30% mai ridicat decât cel al apartamentelor vechi. La acelaşi tipar vor ajunge în curând şi proprietăţile din real estate-ul autohton.

"În momentul în care vor fi livrate apartamente noi şi va exista o piaţă a apartamentelor din proiecte rezidenţiale livrate, nu off-plan, diferenţa dintre nou şi vechi va fi de maximum 30%", subliniază Bucur. "Nu cred într-o diferenţă enormă între cele două pieţe, <> şi <> . Deşi oferă produse foarte diferite calitativ, sunt totuşi produse similare, care se vor regla reciproc", adaugă reprezentantul Colliers. Pentru moment, piaţa rezidenţială autohtonă ar mai putea înclina, în virtutea inerţiei, spre locuinţele vechi.

Românii, încă reticenţi faţă de achiziţii off-plan

Unul dintre motivele pentru care o parte dintre consumatori preferă încă să achiziţioneze un apartament vechi este oferta insufi cientă de apartamente noi şi, ocazional, nefinalizarea la timp a proiectelor, consideră Andrei Apetrei.

În plus, Joseph Saliah subliniază că, de cele mai multe ori, cei care vor să achiziţioneze o casă pentru uzul propriu sunt de obicei reticenţi atunci când trebuie să facă acest pas din faza de proiect, temându-se că dezvoltatorul nu va respecta planurile. "Românii preferă să se mute imediat şi nu vor să aştepte câteva luni sau câţiva ani, aşa cum se întâmplă în cazul apartamentelor din noile ansambluri rezidenţiale", notează reprezentantul QCM.

Randamentul investiţiei prin ochiul specialistului

Până acum, cumpărătorii nu aveau foarte multă încredere pentru a achiziţiona un apartament care, practic, nu exista.

Întrucât cererea este încă mai mare decât oferta, majoritatea consumatorilor care vor să-şi achiziţioneze o casă sunt nevoiţi să opteze pentru un apartament vechi. Diferenţa majoră între cerere şi ofertă va fi atenuată în 2010, când cea mai mare parte dintre proiectele rezidenţiale lansate în ultimii ani vor fi finalizate;

În acel moment, oamenii vor prefera să locuiască într-un complex rezidenţial nou, ce oferă condiţii moderne de viaţă, departe de aglomeraţia din centrul oraşului.

Nimrod Zvik, director de marketing Seven Hills

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite