Locuinţele de lux, fără căutare în multe oraşe din provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puterea scăzută de cumpărare a populaţiei şi preţul ridicat al terenurilor, principalele cauze pentru care dezvoltatorii imobiliari ocolesc să investească în aceste localităţi.

Puterea scăzută de cumpărare a populaţiei şi preţul ridicat al terenurilor, principalele cauze pentru care dezvoltatorii imobiliari ocolesc să investească în aceste localităţi.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare locale spun că locuinţele noi de lux nu au căutare în multe dintre oraşele cu peste 100.000 de locuitori din ţară. Românii din aceste localităţi nu au puterea financiară să achiziţioneze asemenea imobile.

În alte oraşe de provincie, nici măcar un singur bloc nou nu este în construcţie. Segmentul apartamentelor noi din zonele semicentrale este slab reprezentat în provincie şi pentru că preţul ridicat al terenurilor face nerentabilă o eventuală investiţie.

Sibienii şi vâlcenii nu vor locuinţe de lux, conform agenţilor imobiliari locali. Tendinţa se observă şi în Arad, Piatra Neamţ, Ploieşti sau Piteşti, oraşe în care nu există în ofertă astfel de spaţii. Motivele sunt diferite de la localitate la localitate.

"În Râmnicu Vâlcea, majoritatea clienţilor noştri preferă să cumpere apartamente neîmbunătăţite. Luxul şi-l fac apoi singuri", spune Dan Şerb, director al agenţiei imobiliare locale Imobil Klass. În Sibiu, altele sunt cauzele pentru care nu există imobile de lux la vânzare. "Sibiul este un oraş industrial. Aici predomină clasa muncitoare, oameni care activează în industria locală şi care nu au bani să investească în locuinţe de lux", explică Nicu Răduleţ, director la Răduleţ şi Adam Investiţii şi Intermedieri Imobiliare.


Clădirile de apartamente noi nu prind rădăcini oriunde

La polul opus se află oraşul Satu Mare. Aici există la vânzare o vilă de lux la preţul de 900.000 de euro. Locuinţa este compusă din două corpuri de clădire, cu o suprafaţă utilă totală de 473 de metri pătraţi. Imobilul conţine un living, o bucătărie, trei dormitoare cu baie şi dressing, garaje, două tipuri de saună (finlandeză şi turcească), jacuzzi, piscină cu iluminat nocturn şi plajă, instalaţie de irigat pentru gazon, şemineu cu lemne şi loc pentru grătar. "Preţul acesta este o excepţie pe piaţă, este cea mai scumpă casă pe care am întâlnit-o în experienţa noastră de 10 ani. Dacă era în Bucureşti, probabil că ar fi costat undeva în jurul a trei milioane de euro.


Casele de lux costă de obicei până în 450.000 de euro", spune Mirela Hudac, administratorul agenţiei locale Maria Imobiliare. Craiova, Drobeta-Turnu Severin sau Sibiul sunt oraşe unde nu există apartamente noi în zone semicentrale. "În zonele semicentrale nu există clădiri de apartamente noi, pentru că acolo preţul terenului este ridicat, iar investiţia nu mai este rentabilă pentru constructor. El nu mai poate construi apartamente la un preţ accesibil pentru cumpărătorul sibian. Mai este şi aspectul clădirilor istorice din aceste zone ale Sibiului.


La noi, blocurile noi se ridică spre periferie, unde preţul terenului permite un preţ de vânzare al apartamentelor sub 1.000 de euro pe metrul pătrat", explică Răduleţ.


În zona Herăstrău din Bucureşti, luxul e la el acasă

Dezvoltatorii imobiliari care au investit în Bucureşti în construirea de apartamente de lux s-au orientat mai ales spre zona Herăstrău/Şoseaua Nordului. Aici, clientul poate alege de la un studio de 61 mp, la un preţ de vânzare de 179.500 de euro şi până la apartamente de 4 camere, care pot ajunge la 900.000 de euro în Şcoala Herăstrău.

Clienţii vizaţi sunt fie cetăţeni români cu vârste între 30 şi 35 de ani, fie cetăţeni străini care intenţionează să locuiască în România o perioadă mai îndelungată, se arată într-un studiu întocmit de agenţia imobiliară ColliersInternational. Estimările specialiştilor arată că 70% din românii care cumpără locuinţe de lux le închiriază, datorită posibilităţii de recuperare rapidă a investiţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite