Locuinţele noi se ieftinesc doar la Baia Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai semnificativă scădere se înregistrează în cazul apartamentelor cu trei camere. Acestea pot fi contractate cu până la 30.000 de euro mai puţin decât acum o lună Dezvoltatorii

Cea mai semnificativă scădere se înregistrează în cazul apartamentelor cu trei camere. Acestea pot fi contractate cu până la 30.000 de euro mai puţin decât acum o lună

Dezvoltatorii din provincie au renunţat la politica de majorare constantă a preţului pentru proiectele aflate în construcţie. "Blocajul" din piaţă, resimţit până acum doar sub forma îngheţării preţurilor, se acutizează şi pe segmentul apartamentelor noi. În ultima lună, au avut loc chiar şi ieftiniri în cazul câtorva ansambluri rezidenţiale din provincie.

Oraşul în care s-au înregistrat scăderi ale preţurilor la apartamentele noi este Baia Mare, potrivit datelor furnizate de agenţia locală, GMG IMO. Astfel, dacă luna trecută un apartament de două camere putea fi achiziţionat şi cu 80.000 de euro, în momentul de faţă, maximul pentru o astfel de unitate locativă ajunge la doar 60.000 de euro.

În acelaşi timp, preţul unei locuinţe de trei camere porneşte acum de la 65.000 de euro, faţă de 75.000 de euro, în perioada precedentă.

Cea mai mare scădere s-a înregistrat la apartamentele de patru camere, în cazul cărora preţul maxim ajunge doar la 100.000 de euro, faţă de 130.000.

Potrivit Virginiei Herţa, manager al agenţiei GMG IMO, scăderi de preţuri s-au resimţit în cazul unor ansambluri rezidenţiale de pe piaţa locală precum Toamnei Residence sau Mărăşeşti Residence. Reprezentanta companiei consideră că principala cauză din spatele acestor ieftiniri o constituie politica restrictivă de creditare a băncilor.

Şi Cosmin Daraban, administratorul agenţiei Imotrading din Baia Mare, are o opinie similară. "Blocajul din piaţă" este provocat de lipsa banilor cash. "Băncile acordă din ce în ce mai greu credite şi percep dobânzi tot mai mari", spune Daraban.

În momentul de faţă, tranzacţiile de pe piaţa băimăreană, cu apartamente vechi sau noi, sunt foarte puţine. Este clar că preţurile ambelor tipuri de locuinţe "sunt prea mari, sunt supraevaluate", este de părere Daraban. Aşa se explică faptul că lucrurile se mişcă "foarte slab, ca niciodată. E cea mai proastă perioadă de pe piaţa imobiliară din ultimii 8-10 ani", potrivit administratorului Imotrading.

Stagnare generalizată

Toată lumea aşteaptă să vadă ce se va întâmpla, dacă va scădea sau nu piaţa. Totuşi, precizează Daraban, dezvoltatorii nu pot coborî cu mult preţurile, pentru că au de acoperit cheltuieli din ce în ce mai mari, precum forţa de muncă sau materialele de construcţie.

Pentru moment, este de părere reprezentantul Imotrading, nu se poate şti cu exactitate când se va încheia blocajul - "pot fi 6, 8, 12 luni". Totul depinde foarte mult de politica de creditare ce va fi adoptată în continuare de către instituţiile financiare.

În celelalte mari oraşe ale ţării, tendinţa generală este cea de stagnare. Lucian Nedea, director executiv al agenţiei Casa Ta, din Iaşi, subliniază că preţurile nu au mai crescut în ultimele luni pe segmentul apartamentelor noi.

Chiar şi aşa însă, lucrurile se mişcă destul de greu - atât în cazul apartamentelor vechi, cât şi în cel al ansamblurilor rezidenţiale aflate în construcţie.

Astfel, Nedea precizează că numărul tranzacţiilor de pe piaţa locală este foarte scăzut comparativ cu perioada similară de anul trecut. Posibilitatea ca dezvoltatorii să scadă în mod substanţial preţurile este însă una limitată, date fiind motive obiective precum scumpirea materialelor de construcţie şi a forţei de muncă.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite