Locuinţele greceşti ieftine, o investiţie imobiliară profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La polul opus, profiturile aduse de o casă destinată clasei medii sunt considerabil mai mici Ofertele imobiliare abundă în ultima vreme de unităţi locative în străinătate. Agenţiile

La polul opus, profiturile aduse de o casă destinată clasei medii sunt considerabil mai mici

Ofertele imobiliare abundă în ultima vreme de unităţi locative în străinătate. Agenţiile imobiliare îi îndeamnă pe români să cumpere proprietăţi pe cele mai însorite litoraluri ale lumii. Casele din Grecia, Bulgaria, Brazilia sau Spania par mai atrăgătoare ca oricând, mai ales că pot aduce şi profit, prin revânzare sau închiriere. Tot consultanţii imobiliari spun că pentru a achiziţiona astfel de imobile este indicat să o faceţi prin companii specializate în astfel de afaceri.

Pentru a cumpăra o proprietate în Grecia, este bine să ştiţi, de exemplu, că în anumite zone achiziţia nu este posibilă fără un aviz de la Prefectura locală. Şi asta pentru că autorităţile greceşti nu vor ca turcii să cumpere teren în aceste zone, cunoscute fiind problemele care au apărut între cele două naţiuni de-a lungul timpului.
"Cel mai important când cumperi o proprietate în Grecia este să lucrezi cu profesionişti, cu oameni din companii cu experienţă pe piaţa grecească, care te pot ghida corespunzător.

Ai nevoie de patru specialişti de încredere dacă vrei să cumperi o proprietate în Grecia: un avocat, un broker imobiliar, un arhitect şi un contabil", spune pentru "Adevărul" Ilias Papageorgiadis, director executiv More International Invest. Şi investiţia într-o proprietate din Bulgaria presupune o anumită pregătire anterioară. De pildă, cetăţenii străini au voie să cumpere imobile în Bulgaria, dar nu şi teren. Însă fiecărei unităţi locative îi revine o cotă indiviză de teren aflat sub clădire şi pe căile de acces.

"Firma bulgărească pe care o reprezentăm a găsit o soluţie originală: a trecut pe numele unei firme terenul respectiv şi vinde fiecărui cumpărător o cotă parte din acţiunile acestei companii, corespunzătoare cu cota parte de teren care revine apartamentului", explică Daniel Iftime, consultant vânzări în cadrul WBI.

Proprietăţile ieftine sau luxoase, investiţii de viitor în Grecia

Legislaţia din România nu pune atâtea probleme investitorilor străini precum se întâmplă în Grecia sau Bulgaria. "Legea din România nu este deloc restrictivă pentru cetăţenii străini. Este suficient să îţi faci o firmă pe care o deţii 100% şi prin ea să îţi desfăşori activitatea. De aceea a şi existat acest boom imobiliar din ultimii ani, pentru că este foarte uşor pentru străini să vină aici.

Legislaţia este foarte permisivă comparativ cu Grecia, parametrii de urbanism sunt de asemenea mult mai buni decât cei greceşti. Şi taxele sunt la un nivel convenabil. Mi-aş dori să ajungă şi Grecia la nivelul României în ce priveşte aspectele de taxare, legislaţie şi urbanism", spune Ilias Papageorgiadis.

Pentru o unitate locativă din Grecia pentru care plătiţi astăzi 100.000 de euro, vă puteţi aştepta să obţineţi din revânzarea peste 5 ani un profit de maximum 40%. Proprietăţile de viitor din Grecia sunt cele cu preţuri mici şi cele luxoase.

"Segmentul de mijloc grecesc şi-a atins limitele. Nimeni nu trebuie să se aştepte ca, în Grecia, după ce a investit între 100.000 şi 300.000 de euro, să aibă profituri de două ori mai mari ca investiţia, cum a fost în România la un moment dat. Ne aşteptăm ca în 10 ani să vină în Grecia pentru a se stabili aici sau pentru case de vacanţă peste 200.000 de prieteni din Balcani, români, sârbi şi bulgari", explică Papageorgiadis.

Şi proprietăţile de pe litoralul bulgăresc sunt profitabile, susţin promotorii firmelor de la sud de Dunăre. "Ideal, la o chirie zilnică de 30 de euro timp de cinci luni cât durează sezonul estival, se pot obţine 4.500 de euro pe sezon. Preţul în cazul revânzării se va aprecia şi el în timp", explică Iftime.

40% reprezintă profitul în cazul revânzării după 5 ani a unui apartament din Grecia

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite