Locuinţe mai ieftine, însă tot mai mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvoltatorii imobiliari anunţă proiecte care să concureze preţurile apartamentelor comuniste. Până acum, marii jucători de pe piaţa imobiliară vizau exclusiv clienţi cu venituri peste

Dezvoltatorii imobiliari anunţă proiecte care să concureze preţurile apartamentelor comuniste.

Până acum, marii jucători de pe piaţa imobiliară vizau exclusiv clienţi cu venituri peste medie. Deşi oferta existentă pentru acest segment este mică în raport cu cererea, constructorii şi agenţiile imobiliare doresc să atragă şi un alt gen de cumpărător. Noua ţintă este populaţia cu venituri mici, care, tradiţional, se orienta către apartamentele din blocurile vechi.

Unităţile locative din blocurile construite înainte de 1989 au un preţ pe metrul pătrat mai mare decât în cazul apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale nou-construite. Cu toate astea, cei cu venituri sub medie preferă clădirile "comuniste".

Şi asta pentru că suprafeţele mai mici determină un preţ total mai redus decât al spaţiilor de locuit din blocurile noi. Companiile imobiliare şi de construcţii au sesizat această preferinţă şi doresc să acţioneze şi pe această nişă a pieţei.


"Noi, ca dezvoltatori, discutăm de preţul pe metrul pătrat, dar pe clienţii care au un buget de maximum 100.000 de euro pentru un apartament de două camere îi interesează mai puţin acest aspect. Ei caută o locuinţă potrivită bugetului lor şi atunci acceptă suprafeţele mai mici din blocurile vechi.

Acesta este motivul pentru care pe viitor vom demara proiecte pentru această categorie", a declarat pentru "Adevărul" Antonio Zărnescu, director comercial la Gea Prasa. Unul dintre ansamblurile de acest gen, cu termen de finalizare 2010, este "Răsărit de Soare", dezvoltat de Conarg.

Aici preţurile variază între 48.500 de euro pentru o garsonieră de 43 de metri pătraţi construiţi şi 142.000 de euro pentru un apartament de patru camere cu o arie de 113 metri pătraţi construiţi. Spre comparaţie, o garsonieră veche în acelaşi cartier, în suprafaţă de aproximativ 40 de metri pătraţi construiţi costă 80.000 de euro.

Un alt exemplu: o garsonieră într-un bloc vechi, în zona Obor-Kaufland, cu suprafaţa de 41 mp are preţul de 87.500 de euro, în timp ce o unitate locativă cu o cameră în Obor Towers, un ansamblu rezidenţial nou, costă 87.000 de euro, la o suprafaţă de 63 mp, cu finisaje şi centrală termică de apartament.

Asta se traduce în preţuri pe metrul pătrat construit cuprinse între 1.130 şi 1.400 de euro spre deosebire de blocurile vechi unde preţul ajunge la 2.000 de euro. "Deşi euro a crescut vertiginos în ultimele trei luni, iar creşterea anunţată a preţurilor a fost de 5-20%, dezvoltatorii de locuinţe au găsit şi soluţii ieftine", punctează Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn, târg specializat pe proiecte rezidenţiale.


În 2008, preţuri mai mari cu 20% la apartamentele noi


Creşterea numărului de ansambluri rezidenţiale va conduce, în opinia dezvoltatorilor, la scăderea cererii pentru apartamentele vechi, ceea ce va determina stagnarea preţurilor pe acest segment. "Cu cât proiectele noi vor fi mai numeroase, cu atât mai repede vor scădea preţurile pe piaţa apartamentelor vechi", spune Cristian Enăchescu, project sales manager la MediaCity.

În fapt, este vorba despre o diferenţiere a preţurilor între cele două tipuri de unităţi locative, în condiţiile creşterii preţurilor la apartamentele noi. "Locuinţele noi vor creşte ca preţ cu 15-20% în acest an, în timp ce la cele vechi preţul se va stabiliza", explică Antonio Zărnescu.


Şi reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR) estimează că în acest an preţurile proprietăţilor imobiliare vor cunoaşte un trend ascendent. "Preţurile din piaţa imobiliară vor continua să crească lent. Nu se pune problema unei scăderi a acestora.

Va scădea însă profitul dezvoltatorilor, în special datorită creşterii preţului materiilor prime precum şi al mâinii de lucru", a declarat Speranţa Munteanu, vicepreşedinte al ANEVAR. "Atât timp cât există cerere, nu ne putem aştepta la o prăbuşire a pieţei imobiliare din România", opinează şi Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR.


Un studiu al asociaţiei arată că 70% din totalul cifrei de afaceri generată de membrii ANEVAR în cursul anului trecut a fost reprezentată de evaluările de proprietăţi imobiliare. Pentru acest an este posibil ca ponderea să se modifice, balanţa înclinând spre o creştere a evaluărilor de companii. În acest context, reprezentanţii ANEVAR se aşteaptă la o creştere a pieţei de profil cu aproximativ 20%, până la un nivel de circa 30 milioane de euro.

>> Deşi euro a crescut vertiginos în ultimele trei luni, iar creşterea anunţată a preţurilor a fost de 5-20%, dezvoltatorii de locuinţe au găsit şi soluţii ieftine
Vlad Vlăsceanu,
director tIMOn

La tIMOn, proiecte noi în Bucureşti şi provinicie

Cele zece proiecte noi de la Târgul Imobiliar Naţional (tIMOn), ce are loc în perioada 20-24 februarie, la complexul World Trade Center din Capitală, sunt situate în Bucureşti şi la Bran şi totalizează investiţii de circa 500 milioane de euro, cu un total de aproximativ 700 de apartamente şi 800 de vile, potrivit organizatorilor.

Cel mai mare proiect, lansat în premieră pe piaţă, este complexul Casa Nova Residence, o investiţie de 300 de milioane de euro care aparţine Asset Management System, cu capital american. Investiţia va fi amplasată în Corbeanca şi va cuprinde 800 de vile.


Poziţia nordului Capitalei ca lider al dezvoltării imobiliare începe să se clatine, fapt ce reiese şi din ofertele prezentate la tIMOn. Unele dintre cele 8.240 de apartamente scoase la vânzare sunt situate în ansambluri rezidenţiale din vestul şi estul oraşului. Nu lipsesc nici locuinţele de vacanţă autohtone, în număr de 360. Unele dintre firmele din străinătate sunt deja la a doua prezenţă în cadrul târgului.

Cele 400 de unităţi locative din străinătate au o dublă utilitate, de casă de vacanţă şi de investiţie. Ediţia de primăvară a tIMOn va continua cu expoziţiile organizate între 19-23 martie şi 9-13 aprilie. Ediţiile locale vor avea loc în luna mai la Constanţa şi în continuare în Braşov, Iaşi, Timişoara, Cluj şi Sibiu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite