Liniştea dinaintea toamnei pe piaţa chiriilor
0În condiţiile în care tendinţa generală este de stagnare, în unele oraşe de provincie s-au înregistrat scăderi Apropierea verii aduce acalmia pe piaţa chiriilor din provincie.
În condiţiile în care tendinţa generală este de stagnare, în unele oraşe de provincie s-au înregistrat scăderi
Apropierea verii aduce acalmia pe piaţa chiriilor din provincie. Plecarea studenţilor şi perioada concediilor reduc pretenţiile proprietarilor cu 50 până la 100 de euro. Schimbarea de trend este însă doar una temporară.
În ultima lună, chiriile la apartamentele vechi din Iaşi au scăzut cu 50 de euro pentru garsoniere, apartamente de două şi trei camere, potrivit datelor furnizate de agenţia locală Activ Casa Iaşi. În acelaşi timp, pe segmentul apartamentelor noi, scăderea a fost şi de 100 de euro la trei şi patru camere.
Andrei Pricop, administratorul agenţiei, pune această evoluţie pe seama apropierii sezonului estival. La fel ca în ceilalţi ani, pe timpul verii, locuinţele vor fi închiriate la un anumit preţ, urmând ca, în toamnă, odată cu reîntoarcerea studenţilor, acesta să crească din nou.
Pricop se îndoieşte însă că valoarea medie a chiriilor din toamnă o va depăşi pe cea din ultimele câteva luni. Aceasta, deoarece, în opinia sa, acest segment a ajuns deja la un nivel maxim, şi aşa destul de ridicat faţă de puterea de închiriere a pieţei.
Scăderi sezoniere
Cel de-al doilea oraş în care s-au înregistrat scăderi ale chiriilor în ultima lună este tot un centru universitar: Timişoara. Reducerile de preţ pentru apartamentele vechi au fost de 30 până la 100 de euro, în timp ce valorile au rămas constante pentru locuinţele noi.
Şi Aurel Vid, reprezentantul agenţiei locale Sovida SRL, consideră că această schimbare este una sezonieră. "Au scăzut chiriile, întotdeauna scad pe perioada de vară, însă cresc din nou în toamnă", subliniază acesta. Spre deosebire de Pricop însă, Vid admite posibilitatea ca valoarea chiriilor din toamnă să o depăşească pe cea din lunile precedente.
Deşi oraş turistic, şi Braşovul a fost afectat în ultima lună de reduceri ale tarifelor. Este vorba însă de o scădere sezonieră de alt gen, ce premerge debutul sezonului estival, potrivit lui George Murza, reprezentantul agenţiei braşovene Smartimob.
Odată cu venirea verii, precizează el, va creşte şi numărul turiştilor şi al unităţilor locative solicitate de aceştia. Acesta este motivul pentru care majorări pe acest segment sunt aşteptate în perioada imediat următoare a lunilor de vară.
Baia Mare este singurul oraş în care s-au înregistrat majorări ale chiriilor în ultima lună, variaţiile fiind însă de maximum 50 de euro. Virginia Herţa, directorul general al agenţiei GMG IMO, pune aceste majorări pe seama economiei în dezvoltare din Baia Mare, ce generează o cerere tot mai mare pentru apartamente din partea firmelor care se deschid.
Majorări iminente în Capitală
Previziunea generală de creşteri iminente se aplică şi pe piaţa din Bucureşti, însă la o scară semnificativ mai mare. Potrivit estimărilor companiei Esop, majorări sunt aşteptate atât pe timpul lunilor de vară - din cauza cererii venite din partea studenţilor care termină facultatea şi rămân să lucreze în oraş -, cât, mai ales, din toamnă, odată cu venirea unui nou val de studenţi.
În momentul de faţă, nivelul chiriilor din Bucureşti este unul artificial, generat de insuficienţa locuinţelor vechi şi noi, în corelaţie cu numărul tot mai mare de persoane care se mută anual în Capitală.